FAQ Mondmaskergebruik Oostende

Hieronder vindt u een document met veelgestelde vragen en antwoorden over het verplicht mondmaskergebruik in Oostende vanaf 25 juli 2020.

 • Vanaf wanneer en waar moet ik verplicht een mondmasker dragen in Oostende?

Vanaf zaterdag 25 juli is een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar voor alle verplaatsingen op het openbaar domein in de bebouwde kom in Oostende. Het begin en einde van de bebouwde kom worden aangeduid met een verkeersbord F1/F3. Een kaartje om dit te verduidelijken vind je op pagina 3 van de bijlage.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de verplichting. Zo is een mondmasker niet verplicht bij verplaatsingen met de auto, moto(r), fiets of step en ook niet als je intensief sport. Als je iets aan het eten of aan het drinken bent, hoef je geen mondmasker te dragen. Uiteraard moet je dan wel de nodige afstand houden van andere mensen.

Op de Zeedijk is een mondmasker altijd verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Dus ook als je neerzit of met de fiets rijdt bijvoorbeeld. Je mag het énkel even afnemen om iets te eten. Dat is zo beslist door de gouverneur en geldt voor de hele kust.

 • Moeten kinderen een mondmasker dragen?

Kinderen tot 12 jaar moeten geen mondmasker dragen. Vanaf 12 jaar is een mondmasker dus verplicht.

 • Moet ik een mondmasker dragen als ik ga wandelen (met de hond)?

Ja. Als je wandelt op het openbaar domein in de bebouwde kom dan moet je een mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen als ik fiets of met de step rijd?

Neen. Als je je verplaatst met de fiets of step dan moet je geen mondmasker dragen. Behalve op de Zeedijk: daar moet je altijd een mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen als ik met de auto of moto(r) rijd?

Neen, dan moet je geen mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen als ik me verplaats met mijn scootmobiel?

Ja. Als je je verplaatst met een scootmobiel op het openbaar domein in de bebouwde kom, dan moet je steeds een mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen tijdens het lopen of joggen?

Tijdens het beoefenen van een intensieve sportactiviteit zoals lopen of joggen hoef je geen mondmasker te dragen. Op de Zeedijk moet dat wel, daar moet je altijd een mondmasker dragen (beslissing van de gouverneur, geldig voor de hele kust). Bewaar bij het sporten steeds de nodige afstand van andere mensen.

 • Moet ik een mondmasker dragen op een gocart?

Ja, ook op een gocart moet je een mondmasker dragen vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar moeten geen mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen als ik neerzit?

De verplichting om mondmaskers te dragen op het openbaar domein in de bebouwde kom geldt enkel bij verplaatsingen. Als je neerzit op een bankje, in het gras, op het strand … moet je dus geen mondmasker dragen. Een uitzondering is de Zeedijk, daar moet je altijd een mondmasker dragen, ook als je neerzit. Dat is zo beslist door de gouverneur en geldt voor de hele kust.

 • Mag ik het mondmasker afnemen om iets te drinken of te eten?

Ja. Wanneer je voedsel of drank nuttigt, mag je het mondmasker even afnemen. Je kan dus nog steeds al wandelend een ijsje of een wafel eten. Je moet natuurlijk wel steeds de nodige afstand houden van andere mensen.

 • Moet ik een mondmasker dragen in een horecazaak?

Je moet geen mondmasker dragen als je in een horecazaak neerzit. De horecazaak zorgt ervoor dat de opgelegde regels van social distancing gerespecteerd worden door een aangepaste inrichting van de zaak. De zitcapaciteit mag niet overschreden worden. Je moet wel een mondmasker dragen als je je verplaatst, bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan of als je de zaak binnenkomt of buitengaat.

 • Moet ik een mondmasker dragen op de Zeedijk?

Op de Zeedijk moet je vanaf 12 jaar altijd een mondmasker dragen, ook als je neerzit. Enkel als je iets aan het eten of drinken bent mag je het mondmasker tijdelijk afnemen. Ook voor fietsers, steppers, wie met een gocart rijdt … is een mondmasker verplicht op de dijk. Dat is een provinciale beslissing van de gouverneur die geldt voor de hele kust.

 • Moet ik een mondmasker dragen op het strand?

Als je neerzit op het strand moet je geen mondmasker dragen. Als je je verplaatst op het strand om te gaan zwemmen in zee, ook niet. Bij andere verplaatsingen op het strand moet je wel een mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen aan mijn strandcabine?

Als je neerzit aan je strandcabine hoef je geen mondmasker dragen. Ook niet om bijvoorbeeld de korte afstand tussen je strandcabine en je ligzetel te overbruggen. Als je je verplaatst van de strandcabine naar de zee om te zwemmen, hoef je ook geen mondmasker te dragen. Bij andere verplaatsingen is een mondmasker wel verplicht.

 • Moet ik een mondmasker dragen om aan het strand te wandelen?

Ja. Tijdens verplaatsingen op het strand moet je steeds een mondmasker dragen. Enkel wanneer je je verplaatst om te gaan zwemmen in zee, moet je geen mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen in ’t Bosje of in De Schorre?

Ja ook ’t Bosje en De Schorre behoren tot de bebouwde kom van Oostende en dus moet je een mondmasker dragen als je je daar verplaatst. Je hoeft geen mondmasker te dragen als je fietst, stept of intensief sport in ’t Bosje of De Schorre. Ook als je neerzit of als je iets aan het eten of drinken bent, hoef je hier geen mondmasker te dragen. Bij verplaatsingen tussen het sportcomplex De Schorre en de actieve sportzone (sportvelden), moet je wel een mondmasker dragen.

 • Moet ik een mondmasker dragen in ’t Bosje of aan de Spuikom om te vissen?

Als je neerzit om te vissen, hoef je geen mondmasker te dragen. Zodra je je verplaatst, is een mondmasker wel verplicht.

 • Waar moet ik een mondmasker dragen bij een sportcomplex?

In het sportcomplex zelf en bij verplaatsingen van het sportcomplex naar de actieve sportzone (sportvelden) moet je een mondmasker dragen. Bij het sporten zelf of als je neerzit moet je geen mondmasker dragen.

 • Ik ben aan het (ver)bouwen, moet ik dan steeds een mondmasker dragen?

Tijdens het uitvoeren van werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vragen, hoef je tijdelijk geen mondmasker te dragen. Je moet dan wel steeds afstand kunnen bewaren van andere mensen.

 • Ik kan/mag omwille van medische redenen geen mondmasker dragen, wat nu?

Als je over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is, dan moet je geen mondmasker dragen.


FAQ Mondmaskergebruik Oostende