Industrie

Industrie

Waarom komen bedrijven naar Oostende?

Bedrijven in Oostende hebben een duidelijk aantal redenen waarom ze komen naar Oostende:

1. Betaalbare bedrijfsgrond ter beschikking
2. Uitstekende en flexibele begeleiding, waardoor snel en behoeftegericht kan gewerkt worden
3. Samenspel tussen Economisch Huis Oostende en stadsadministratie zorgt voor snelle vergunningen
4. Jobmarketeers begeleiden gratis de zoektocht naar personeel en opleidingen
5. Geen files en vlotte bereikbaarheid
6. Aangename werkomgeving met zee, strand, horeca, cultuur, shopping en tal van toeristische events
7. De aanwezigheid van Haven en Luchthaven

Oostende beschikt over een aantal boeiende en bloeiende industriezones:

Plassendale I

Plassendale I is de grootste van de verschillende Plassendale zones, met een bruikbare oppervlakte van 90 ha. Het omvat onder meer Bluebridge - Ostend Science Park, dé Blauwe Economie Incubator en dé Blauwe Economie 'hub' voor evenementen en trainingen. Maar ook bedrijven als Cool Solutions, Jan de Nul en I.D.P. Shipyard zijn hier gevestigd.

Plassendale II

Dit prachtige stuk industriegebied is gelegen tussen de Oudenburgsesteenweg en de spoorweg Oostende-Brussel. Het is grotendeels gevestigd in Oostende, maar ook voor een stuk in Oudenburg. Enkele mooie bedrijven als Biostoom, Fides Petfood, Fire Technics en Atelier Vierkant voeren er hun activiteiten uit.

Plassendale III

De industriezone Plassendale III ligt tussen de spoorweg en de autosnelweg A10. De zone heeft een uitzonderlijk goede zichtbaarheid, vlak naast de afrit Zandvoorde op de A10. BPost, Timmer- en schrijnwerkbedrijf LDW, International Tours, Fitco & Zargal hebben hier hun vestiging staan. Ook 't Werkpand is gelegen in Plassendale III, waar een aantal starters gehuisvest worden.

Plassendale IV

Plassendale IV omvat het gebied tussen de spoorweg, de Stationsstraat en de Klokhofstraat. Onder andere La Lorraine Bakery Group, Duranet, Europal, Fregiric, Gebr. Van Huele en Keuring Motorvoertuigen zijn gelegen in deze zone.

Plassendale V

Situeert zich hoofdzakelijk in de Zandvoordestraat met een aantal gevestigde waarden, waaronder onder andere Daikin Europe, Vesuvius, Meco en Fermette Depuydt. Maar ook de kmo-units van Ostend Stores Businesspark behoren tot deze zone.

Plassendale Chemie

In deze zone bevinden zich de bedrijven actief in de chemische sector. Proviron Functional Chemicals is in deze zone meest vertrouwde naam, maar ook bedrijven als Ostend Basic Chemicals en Evonik Silica Belgium zijn hier actief.

Stene

De industriezone Stene is de zone langs de Zandvoordeschorredijkstraat en tussen de autosnelweg A10 en de Gistelsesteenweg. De bedrijven die langs de Edward Vlietinckstraat gevestigd zijn behoren eveneens tot deze zone. De ontsluiting gebeurt via het bestaande afrittencomplex van de A10 in Zandvoorde (exit 5).

Torhoutsesteenweg

De zone langs de Torhoutsesteenweg is vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van handelszaken, grote retailketens en garages.

Kromme Elleboog

Betreft de meest recente zone die pas in 2011 werd gerealiseerd. De zone situeert zich aan de rechterkant van de Torhoutsesteenweg en start vanaf de Rolbaanstraat.

Haven

De Haven van Oostende, die in 2017 ruim 1,4 miljoen ton goederen oversloeg, was decennia bekend om zijn RMT-ferry's tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk. Met de komst van de windmolenparken op zee vanaf 2007 vond Oostende een nieuwe uitdaging als 'energy port' en begon het zich te concentreren op het leveren van allerlei diensten aan de offshore-industrie voor de Belgische kust.

Meer info via de website van de Haven.

Luchthaven

De Internationale luchthaven Oostende-Brugge maakt deel uit van de Franse groep Egis en bestaat uit een LEM-LOM beheersstructuur. Hierbij staat Egis in voor de commerciële uitbating van de luchthaven (LEM), de overheid (LOM) is verantwoordelijk voor de basisinfrastructuur.

Een belangrijk deel van de activiteiten van de luchthaven zijn gericht op vrachtvervoer. Naast cargovluchten zijn er ook lijnvluchten. Touroperator TUI biedt vluchten aan naar 25 Europese bestemmingen. De luchthaven staat eveneens ter beschikking voor privétoestellen, zakenreizen en ad hoc vluchten.

Meer info via de website van de Internationale luchthaven Oostende-Brugge.

Overzicht industriezones Plassendale
Port of Oostende
Internationale luchthaven Oostende - Brugge

Wil je meer weten over de industrie van Oostende?

Contacteer ons