Duinhelm opent unieke horecazaak Lizette, Soup & Specials

Duinhelm opent unieke horecazaak Lizette, Soup & Specials

28/03/2019 - 16:37

Duinhelm vzw, centrum voor begeleiding van personen met een verstandelijke beperking, opent een eigen koffie- en soepbar. ‘Bij Lizette, Soup & Specials verzorgen onze mensen zelf zowel de keuken als de bediening. Het is in veel opzichten een unieke zaak’, legt directeur Saskia Verelst van Duinhelm uit.

Lizette, Soup & Specials is gevestigd in de Christinastraat 77. Na enkele maanden van renovatie en voorbereidingen opent de zaak vandaag de deuren. ‘We speelden al een tijdje met het idee van een eigen horecazaak. Dit pand en deze locatie in het centrum van Oostende zijn ideaal voor ons’, verduidelijkt Saskia Verelst, directrice van Duinhelm vzw.

Bij Lizette, Soup & Specials vormen mensen met en zonder beperking samen één team. ‘Dit willen we toch benadrukken, er wordt samengewerkt! Deze soupbar opstarten is ook een gezamenlijk idee geweest van begeleiders en onze bijzondere medewerkers. Met deze manier van samenwerken is Duinhelm onderscheidend van veel andere initiatieven’, verduidelijkt Saskia Verelst.

In de zaak werken er dagelijks twee begeleiders en drie bijzondere medewerkers. Er is een team van negen bijzondere teamleden die elkaar zullen afwisselen. De menukaart ziet er alvast uitnodigend uit. Zo kun je er naast tomatensoep met balletjes of preisoep ook kiezen voor de special van de dag. Er zijn quiches, belegde boterhammen met kip, zalm of brie. En voor bij de koffie zijn er niet enkel brownies maar ook verrassende suggesties.

‘De opening van deze zaak is een mooie aanvulling van het bestaande aanbod in onze winkelstraten. Oostende kan de komst van dergelijke unieke zaken alleen maar toejuichen. We zien bovendien dat de zijstraatjes van onze hoofdwinkelstraten steeds aantrekkelijker worden. Dat is een positieve evolutie’, stelt Schepen voor Ondernemen Charlotte Verkeyn.

Ook burgemeester Bart Tommelein is opgetogen over het initiatief van de vzw Duinhelm. ‘Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe inclusie een meerwaarde kan betekenen voor zowel de bijzondere medewerkers zelf, de organisatie als voor onze Stad. We zijn allemaal Oostendenaars. Dat hebben ze bij vzw Duinhelm goed begrepen en bewijzen ze met de opening van deze mooie horecazaak’, vindt hij.

‘Als Schepen van Toegankelijkheid juich ik de opening van Lizette toe. Deze zaak is een schitterend voorbeeld van hetgene we met de nieuwe bestuursploeg willen bereiken in Oostende: Allemaal Oostendenaar, iedereen telt’, zegt Schepen voor Toegankelijkheid Hina Bhatti. ‘De mensen van Duinhelm toverden het pand in de Christinastraat om in een warme en hartelijke zaak waar iedereen welkom is. Het toont wat we kunnen bereiken als we geloven in elkaars krachten en talenten. Dit initiatief bouwt bruggen want samen tafelen maakt beste vrienden’, weet de Schepen voor Toegankelijkheid.

Duinhelm vzw is een centrum voor de begeleiding van - voornamelijk - personen met een verstandelijke beperking. Momenteel begeleiden zij een 400-tal cliënten.

‘Met onze koffie- en soepbar mikken we zowel op de Oostendenaars als op toeristen. Hoewel we op veel vlakken uniek zijn, willen we toch een heel gewone zaak zijn met dezelfde kwaliteit als andere horecazaken. Al zul je bij ons uiteraard altijd een extra sympathieke bediening hebben’, stelt Saskia Verelst.