Knapp Lekker Lang : een verhaal van 30 jaar lang vernieuwing.

Knapp Lekker Lang : een verhaal van 30 jaar lang vernieuwing.

03/10/2019 - 09:28

Op 15 oktober bestaat de gekende zaak van Griet Decrop en Jan Van Rossom 30 jaar. Voor ons een reden om het verhaal achter Oostende’s oudste foodbar en haar zaakvoerders aan jullie voor te stellen.

Wie zijn Jan en Griet ?

Jan is wat wij ‘een aangespoelde’ noemen. Griet is een rasechte Oostendse. 2 mensen met een totaal andere achtergrond baten sedert 15 oktober 1989 Knapp Lekker Lang uit in de Zandvoordestraat. Jan was licentiaat lichamelijke opvoeding en stond in het onderwijs, Griet deed aan ontwikkelingshulp in Bolivia. Ze zijn beiden sportief en houden van fietsen en wandelen. En terwijl Griet ontspant van zingen in een koor of van het ontdekken van nieuwe winkels, geniet Jan graag van de rust en de stilte in hun tuin.

Hoe het begon.

Beiden vonden elkaar in hun gemeenschappelijke droom om een eigen zaak te starten.

Jan: “ we lazen in Trends over een broodjeszaak die in Zaventem was geopend en die ondermeer ook aan bedrijven leverde. Dat sprak ons onmiddellijk aan, dat was toen een volledig nieuw concept. “ Griet :” ik ben daar een week gaan meehelpen en had meteen de smaak te pakken.”

Jan volgde een cursus voor beginnende zelfstandigen en met behulp van VIZO ( Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen, vanaf 2006 Syntra ) die hen 1,5 jaar begeleidde, werden ze wegwijs gemaakt in het moeilijke startersparcours. Hun onderneming ging van start in hun huidige locatie ( een oude beenhouwerij ) en de start was moeilijk : de bedrijven en bewoners van de Conterdam hadden weinig vertrouwen in een tot dan toe onbekend concept zoals een broodjeszaak, zeker op deze ligging, ook al werden de passanten wekenlang getriggerd door de ondoorzichtige witte stickers op de ramen met enkel Knapp Lekker Lang erop.

Van broodjeszaak tot trendy foodbar.

Nu verrijzen in elk dorp of stad trendy foodbars maar dit was enkele decennia geleden een volledig nieuw concept.

Jan :” oorspronkelijk was ons doel enkel het leveren van broodjes. Maar de klanten vroegen al snel om dit hier ter plaatse te kunnen opeten. Gezien de beperkte ruimte, gebeurde dit dan maar met beperkte zitplaatsen in onze ‘ keuken’. We hebben elke 10 jaar onze zaak grondig verbouwd en uitgebreid met het huidige ( en mooie nvdr. ) resultaat. En ondertussen leveren we aan bedrijven en hotels voor vergaderingen, netwerkmomenten of seminaries, naast de particuliere verkoop in onze zaak.”

Griet: “ Ook het aanbod werd serieus uitgebreid : salades, soepen, desserts en diverse soorten brood. We staan erop om alles zelf te maken, met uitzondering van het brood, dat echt van over de hele wereld komt. We gaan prat op onze Spaanse stokbroden die malser zijn. En we hadden ook een

heel speciaal brood ontdekt dat enkel in London kon besteld worden van een Iraanse bakker : Manoucher. Omdat deze broden per pallet moesten aangekocht worden en we geen stockageruimte hadden, konden we gelukkig terecht bij FAG hiervoor. We gaan voor de zuivere smaken van onze groenten, rauw of gegrild en onze salades zijn eigen ontwerpen. We stellen met plezier vast dat collega’s onze benamingen van salades overnemen. En we werken uiteraard met bio-producten.”

Niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Als je Griet en Jan bezig ziet en hoort, zou je bijna denken dat hun ondernemersloopbaan van een leiden dakje liep en loopt.

Jan en Griet : “ We hebben in het begin toch moeten opboksen tegen heel wat argwaan. Het zal wel typisch West – Vlaams zijn zeker, de afwachtende houding tegenover nieuwe dingen ? Om de drempelvrees weg te nemen, lieten we iedere klant proeven van wat we maakten. Toen de Zandvoordestraat in 2004 werd heraangelegd, was het onmogelijk hier de zaak verder uit te baten. Onze zoektocht naar een andere tijdelijke locatie lukte niet. Toen beslisten we om tijdens de werken, die 9 maanden zouden duren, de zaak te verhuizen naar onze privé – woning en in onze eigen living. Een hele onderneming, zeker toen de werken 2,5 jaar lang aansleepten... Gelukkig heeft Unizo Stene toen heel wat lobbywerk gedaan om de werken te versnellen ( nvdr : er was toen nog geen mobiliteitsadviseur bij Unizo of mobiliteitsambtenaar bij de Stad ), waarvoor dank. We starten elke dag heel vroeg, om 5 uur. Tegen openingstijd om 8.30 uur moeten immers de 25 soorten groenten die we aanbieden, gekuist, geschild of gegrild worden en alle voorbereidingen klaar zijn. In de namiddag, na sluiting, is het dan tijd voor aankopen, de boekhouding, offertes of het uitwerken van nieuwe gerechten. ”

Wat betekent ondernemen voor Griet en Jan ?

Beiden zijn het hierover eens : “ Ondernemen is passie, het uitwerken van je droom, creatief zijn en mee zijn met de noden van de mensen, steeds proberen trendsetter te zijn.” Griet bezoekt heel veel beurzen om nieuwe trends te ontdekken en daarmee in haar zaak aan de slag te gaan.

Griet : “ Het succes van je zaak hangt rechtstreeks af van het gevoel dat je je klanten geeft. Vriendelijkheid naar je klanten toe kost geen geld en wordt nochtans in veel zaken achterwege gelaten. Wij hebben er altijd naar gestreefd om een gevoel van ‘thuis-komen’ te creëren voor onze klanten. Het helpt zeker als ook je medewerkers hier in meegaan en er op de werkvloer een gemoedelijke sfeer hangt. Wij hebben het geluk medewerkers te hebben die hier al 25 jaar meedraaien en ook enkele medewerkers uit landen als El Salvador of Venezuela. Hun zuiderse en warme temperament past perfect bij wat wij onze klanten aanbieden.

Jan : “ Unizo helpt ondernemers ook bij hun dagelijkse beslommeringen of problemen. Als Unizo – lid heb je 24/24 u eerstelijnsadvies voor vele praktische zaken en kun je steeds beroep doen op specialisten voor advies en bijstand. In deze tijden een zegen voor elke alerte ondernemer. “

Tot slot : wat brengt de toekomst ?

Griet en Jan : “ ( lachend ) wij breien graag nog een vervolg van 20 jaar aan ons Knapp – verhaal, tenzij natuurlijk een creatieve ondernemer ons een mooi aanbod doet. We denken nog niet aan stilzitten. Een Chambres d’hôtes opstarten staat nog op de planning. We willen zeker ook onze

kennis en ervaring ten dienste stellen van startende ondernemers. Maar we kijken er toch ook naar uit om, na 30 jaar samen werken, samen de wereld te verkennen. “

Unizo Oostende feliciteert Griet en Jan van harte proficiat met hun 30 jaar enthousiaste inzet en ondernemerschap en wenst hen nog vele mooie jaren van samenwerken en vooral van samen genieten!

Bron: Unizo Oostende