Oostende Seazone geeft blauwe starters een duw in de rug!

Oostende Seazone geeft blauwe starters een duw in de rug!

29/05/2020 - 08:48

'Ostend Seazone', het netwerk van wetenschappelijke en economische partners rond blauwe economie, heeft na een eerste competitie voor startups vijf laureaten geselecteerd. Deze projecten kunnen rekenen op een op maat gemaakt coachingtraject en netwerkkansen in de blauwe economie.

Wat is Ostend Seazone?

Ostend Seazone is een partnernetwerk in het kader van het Europese project BluAct. Daarin brengt Stad Oostende spelers uit de economische en wetenschappelijke wereld samen om nieuwe initiatieven in de blauwe economie te ondersteunen. De partners in het netwerk zijn Stad Oostende, Economisch Huis Oostende, Toerisme Oostende, Haven Oostende, Vives Hogeschool, BlueBridge, VLIZ, De Blauwe Cluster en Cepphar Foundation.

Vijf laureaten

  1. Ithaka vzw – draagtassen met zeethema’s: Ithaka vzw wil een sociale economieproject opzetten waarbij hun cliënten onder professionele begeleiding draagtassen bedrukken met zeethema’s via zeefdruk. Die tote bags, hippe textielen draagtassen, worden daarna in Oostende verkocht.

  2. Maison Saints & Bullies – mode uit de zee: Maison Saints & Bullies wil samen met partnerorganisaties afval uit de zee upcyclen tot materialen die ze ambachtelijk in modeartikelen verwerken. Daarvoor werken ze samen met Oostendse scholen. De eindproducten worden getoond in een modeshow in Oostende.

  3. O.666 – gevelbedekking uit plastic afval: O.666 wil plastic afval uit de zee gebruiken als grondstof voor de productie van een type leisteen als gevelbedekking. Daarvoor ontwikkelen ze een productieproces, en plannen de eigen gevel als testcase te gebruiken.

  4. VR Drone Simulator: Dit project ontstond bij Vives Hogeschool, en wil via een simulator dronepiloten opleiden om in de windmolenparken voor de kust controlevluchten uit te voeren. Het project wil samenwerken met de reeds aanwezige spelers in de blauwe economie.

  5. FLIAT – impact van overstromingen berekenen: FLIAT is een tool die op een gebruiksvriendelijke manier de mogelijkheid biedt om de sociaaleconomische impact van overstromingen te berekenen en te voorspellen. In de toekomst moet de toepassing ook culturele en ecologische risico’s berekenen.

Oostendse innovatiekracht

Schepen voor Ondernemen Charlotte Verkeyn is verheugd met de laureatengroep: “Oostende wil volop blijven inzetten op groei in de blauwe economie. Hier kunnen we innovatieve starters ondersteunen met de knowhow van ervaren Oostendse organisaties. Dankzij dat ruime netwerk aan partners geven we hen alle kansen op slagen.”

Het project is onderdeel van een Europees samenwerkingsverband met verschillende kuststeden, maar Oostende toont zich op een geheel eigen manier: “We kozen bewust om alle projecten die ons effectief en marktwaardig lijken te ondersteunen. Niet één winnaar, maar vijf laureaten”, gaat schepen Verkeyn verder. “De diversiteit in de projecten is opvallend, met laureaten in de blauwe energie, in de sociale economie en in de industrie. Stad Oostende is trots op de innovatiekracht die de verschillende sectoren tonen."

Ostend Seazone komt deze zomer met een tweede competitie en wil in het najaar ook ondernemers en wetenschap samenbrengen rond blue tourism. Daarbij wil Ostend Seazone ook inspelen op de uitdagingen van de coronacrisis binnen onze economie en samenleving.

Meer info op www.oostende.be/seazone of www.facebook.com/OstendSeaZone