Raamverkoop

Stad Oostende laat raamverkoop toe tot heropening horeca.

Stad Oostende laat lokale handelaars vanaf vrijdag 26/03/2021 toe om over het hele grondgebied aan raamverkoop te doen, op voorwaarde dat ze dit coronaveilig en zonder afvaloverlast kunnen organiseren. De handelaars mogen bovendien ook hun sanitair ter beschikking stellen.

Raamverkoop is het verkopen van voeding en niet-alcoholische drank via een raam- of deuropening waarbij de producten binnen de achterliggende vaste zaak worden bereid of werden voorbereid. Ze is gericht op de onmiddellijke consumptie waarbij de klant de zaak niet betreedt.

Via raamverkoop kunnen handelaars voeding (ijsjes, snacks...) en warme en koude dranken te koop aanbieden aan passanten.

Er zijn wel enkele voorwaarden:

  • De organisator/uitbater van de raamverkoop moet een duidelijke wachtrij organiseren waarbij de regels van social distancing (1,5 meter tussen elke wachtende ) worden gewaarborgd en alle bijkomende covid19-maatregelen (oa. handgel aan de ingang, affiches met afstandsregel,…).
  • Deze wachtrijen mogen niet dwars op de straten of zeedijk komen, de doorgang moet dus zeker vrij blijven voor passanten.
  • Zo mag er geen alcohol worden verkocht, dat mag enkel bij take-away van volledige maaltijden die ingepakt zijn en niet ter plaatse geconsumeerd worden. (Alcohol verkopen bij meeneemmaaltijden mag ook slechts tot 20 uur).
  • De raamverkoop moet op een coronaveilige en nette manier verlopen. Daarom moeten uitbaters steeds voldoende vuilnisbakken ter beschikking stellen zodat de raamverkoop niet voor extra zwerfvuil zorgt.
  • De handelszaken mogen bovendien hun sanitair ter beschikking stellen van hun klanten, onder strikte hygiënische voorschriften en met aandacht voor de geldende coronamaatregelen.
  • Aangekocht voedsel en dranken mogen niet in de onmiddellijke nabijheid van de zaak worden geconsumeerd. Na aankoop moeten de klanten zich onmiddellijk verspreiden en mogen zij niet blijven staan of zitten. De organisator/uitbater zal elke klant op deze verplichting wijzen.

Zie Burgemeesterbesluit en FAQ hieronder voor meer informatie.