Wat doen wij?

Wat doen wij?

De vzw Economisch Huis heeft een aantal specifieke opdrachten:


Elke ondernemer (van eenmanszaak tot een bedrijf zoals Daikin Europe) met een probleem/vraag/suggestie wordt geholpen via de één-loket-functie

Het Economisch Huis volgt minutieus op wat er gebeurt met elk dossier dat ondernemingen ons aanreiken tot er een antwoord of oplossing is. De bedoeling: snel en pragmatisch de vragen van ondernemers oplossen. Er wordt doelgericht samengewerkt met de stedelijke administratie en andere overheden/administraties.

Nieuwe ondernemingen aantrekken

Het Economisch Huis is de opvolger van de NV Plassendale inzake de verkoop en het beheer van de gelijknamige bedrijventerreinen. Het EHO ontwikkelt ook nieuwe bedrijvenzones zoals Kromme Elleboog. Het EHO vult ook de vraag naar ondersteuning van bestaande bedrijven in door uitbreiding van de Plassendale-service naar alle bedrijvenparken. Het Economisch Huis ondersteunt ook privé-ontwikkelingen van bedrijvenzones, onder meer Global Indus op de site Proviron en Ostend Stores Business Park in de Biekorfstraat. Het stimuleert ook nieuwe projecten in de sociale economie, die ondersteunend zijn voor andere bedrijven in de regio.

Meer kantoren voor vrije beroepen, dienstenbedrijven en overheidsdiensten

EHO zal bedrijven en overheden overtuigen om te decentraliseren en naar Oostende te komen. Teveel mensen uit de regio Oostende staan uren in de file om hun kantoor te bereiken terwijl ze evengoed in eigen stad kunnen werken. Minder stress, minder milieuvervuiling en minder verkeersongevallen zijn sterke argumenten. Oostende is een fantastische kantoorstad met uitgebreide shopping- en horecamogelijkheden voor wie er werkt.

Oostende2Work

Het Economisch Huis Oostende, Haven Oostende, Stad Oostende en de VDAB zijn de drijvende krachten achter een tewerkstellingsplan voor de regio Oostende. Bedoeling is om via heel concrete projecten vacatures op de arbeidsmarkt snel en efficiënt in te vullen. De jobmarketeers zorgen enerzijds voor een beter contact tussen de bedrijven en werkzoekenden. Anderzijds worden werkzoekenden gestimuleerd op zich om te scholen naar beroepen waarvoor er veel vacatures zijn. Ook de continue opvolging van de socio-economische situatie in de regio behoort tot het takenpakket.

Innovatiepool

Oostende is de eerste stad in Noord-West-Vlaanderen met een incubator voor innovatieve startups. Het is onze doelstelling om elk jaar 10 innovatieve bedrijven te ondersteunen met een starterspakket ter waarde van max. 20.000 EUR. Het starterspakket is een soort rugzak waar men uit kan putten. De inhoud van deze rugzak is niet uniform, het kan voor ieder startend innovatief bedrijf anders zijn. Wel uniform is de waarde van het startpakket: max. 20.000 EUR. Ook de komende jaren worden er telkens tien startups geselecteerd door een jury.

Oostende is een top-shoppingstad

Zondagshopping, de mix van winkelketens en lokale detailhandelaars die met hun creativiteit het verschil maken, de stadsvernieuwing, het enorme horeca-aanbod en de zee als gratis toetje maakt van Oostende een topper onder de Belgische shoppingsteden. Een centrummanager en de vzw Centrummanagement Oostende zullen de komende jaren zorgen voor nieuwe impulsen in het shoppinggebeuren.

Ondersteuning bieden aan handelaars

Handelaarsbonden genieten steun vanuit het Economisch Huis om acties op te zetten, klanten aan te trekken en hun buurt op de Oostendse kaart te plaatsen.

Hoe kunnen wij jou verder helpen?

Neem contact op!