House of Tailors


Jens Desmet is 32 en zaakvoerder van het splinternieuwe House Of Tailors in Oostende, dé specialist in trouwkostuums, maatpakken en casual tailoring. Vier jaar geleden maakte hij de stap van bijberoep naar hoofdberoep en begin februari 2024 evolueerde zijn 'Tailor on Tour' naar een vaste plek in Oostende onder de naam 'House of Tailors'. Hij vertelt ons zijn ondernemersverhaal en hoe hij dit alles heeft ervaren.


House of Tailors: Classy Tailor Made Clothing

'Met House Of Tailors maken we unieke kledij op maat. Bij maatkledij denken de mensen al snel aan een maatpak/kostuum, maar wij gaan nog enkele stappen verder. Ook hemden, jeans- en chinobroeken, jassen, schoenen en jackets behoren tot de producten die wij volledig op maat aanbieden. Hierbij starten we altijd met de keuze van de stof, gaan we op zoek naar bijpassende knopen, een (speciale) voering en alle andere details en materialen. Uiteraard kan elk kledingstuk voorzien worden van een naam, initialen of leuke tekst. Na het kiezen van de materialen wordt de klant volledig opgemeten en kijken we naar de lichaamsbouw. Op basis van die opmeting worden de patronen en vervolgens de kledingstukken gemaakt.

Sinds de opening van 'House Of Tailors' kunnen ook kinderen en vrouwen een maatpak laten maken. Bovendien hebben we naast de kledij op maat ook een leuk aanbod van truitjes, polo's en accessoires.'

Het startte allemaal met Tailor on Tour. Hoe is House of Tailors ontstaan?

'Ik heb altijd al interesse gehad in mooie, kwalitatieve en duurzame kledij. Daardoor heb ik enkele opleidingen gevolgd in patronen en alteraties en leerde ik ateliers en stoffenhuizen kennen. Zo ben ik in bijberoep met de kledij op maat gestart onder de naam 'Tailor On Tour'. Letterlijk vertaald: kleermaker op weg. In de eerste jaren konden de mensen namelijk op afspraak bij mij thuis komen of ging ik naar de klanten toe. Het was een zeer uniek concept die al snel zijn weg vond bij het brede publiek.

Vier jaar terug heb ik dan de stap gezet om hiervan mijn hoofdberoep te maken. Na vier jaar 'Tailor On Tour' was het tijd voor een volgende stap. Ik had het idee om een inspiratiewinkel te openen en daarbij vond ik een huiselijk, warm en open gevoel belangrijk. Mensen moeten zich er 'thuis' voelen. Van het 'On Tour' verhaal zijn we dus geëvolueerd naar een vaste plek, het 'huis van de Tailor'. Vandaar kwam ik al snel op de naam 'House Of Tailors', die een perfect vervolg is op 'Tailor On Tour'. We hebben trouwens voor de opening van de inspiratiewinkel samengewerkt met streetartist WIETSE. Hij heeft een tekening gemaakt die wij gebruiken als voering in de kledij. Met een beperkte oplage van 50 stuks van deze voering en een afgeleide pochet en manchetknoop creëren we nóg uniekere kledingstukken.

Welke uitdagingen brengt het ondernemerschap met zich mee?

'Ondernemen is soms een risico. Externe factoren zorgen ervoor dat je snel moet kunnen schakelen. Dit is sowieso soms een uitdaging, maar het houdt je natuurlijk ook wakker. Want ondernemen is constant denken aan wat anders en beter kan.'

Je kwam naar de Business Day in Oostende. Waarom heb je gekozen om je zaak in Oostende te vestigen?

'De keuze voor Oostende was snel gemaakt: het is de Stad aan Zee die iedereen kent. Tijdens mijn zoektocht naar het ideale handelspand ben ik in contact gekomen met het Economisch Huis Oostende. Zo kwam de uitnodiging voor de Business Day. De toekomstvisie in functie van de ondernemers in Oostende kwam hierbij aan bod en dit per 'stadsdeel'. Zo had ik een ideaal beeld qua locatie voor mijn winkel.

Het zoeken naar een ideaal pand voor 'House Of Tailors' heeft enige tijd in beslag genomen. De locatie, oppervlakte, toegankelijkheid, parkeermogelijkheid en zichtbaarheid zijn heel belangrijk. Samen met Vastgoed Degroote zijn we dan op het handelspand in residentie Largo (Torhoutsesteenweg 133) gekomen: een pand van 120m2, die ideaal was qua oppervlakte, en een 15 meter lange etalage die de visibiliteit van de zaak verhoogt. Daarnaast is het ook te voet toegankelijk voor de mensen van het centrum van Oostende en makkelijk bereikbaar met de wagen voor mensen van buiten Oostende.'

Wat maakt je werking zo uniek?

'Kledij op maat kan je niet vinden op elke hoek van de straat, en al zeker niet de Casual Tailoring. Mensen kunnen House Of Tailors bezoeken om inspiratie op te doen voor hun volgende outfit op maat of om een uniek kledingstuk te kopen. Voor de kledij op maat werken we het liefst op afspraak. Zo kunnen we in alle rust op zoek gaan naar de smaak en stijl van de klant om vervolgens de gepaste stoffen te selecteren. Uiteraard nemen we ook ruim de tijd voor de opmeting van de klant.

Kiezen voor kledij op maat is niet enkel een perfect zittend kledingstuk kopen, maar is ook een unieke beleving. Ik durf zeggen dat House Of Tailors een unicum is in Vlaanderen. Van maatpakken, hemden en blazers tot jeans- en chinobroeken en zelfs schoenen op maat heeft House Of Tailors een aanbod die je nergens in Vlaanderen kan vinden. Ook leuk om weten is dat maatkledij werkt met zeer concurrerende prijzen tegenover de gewone kledingmarkt.

Met andere woorden: een unieke winkel, een uniek aanbod en werkwijze met duurzame kledij in dé Stad aan Zee Oostende. Mooi toch!'

Wat zijn je toekomstdromen nog?

'Ik hoop om op korte termijn met 'House Of Tailors' dé referentie te zijn van duurzame, unieke en op maat gemaakte kledij. Dit in Oostende en ver daarbuiten. Het leuke is dat ik niet vanaf 0 start. Ik heb al een mooi klantenbestand met veel terugkerende klanten. Met de inspiratiewinkel gaan we proberen een nog breder publiek aan te spreken en 'kledij op maat' zeer toegankelijk te maken.

Interview gegeven door: Jens Desmet, zaakvoerder van House of Tailors

House of Tailors  Torhoutsesteenweg 133,
8400 Oostende
059 86 50 67
www.houseoftailors.be


Nog vragen, opmerkingen of suggesties?

Contacteer ons via info@economischhuis.be, 059 24 23 00 of maak een afspraak.


Maak een afspraak