Coronamaatregelen

Nieuwsoverzicht in verband met coronavirus

08/04/2020 - 12:30

Overzicht updates


Update 07/03: Code geel vanaf 7 maart

Relevante documenten

Mondmaskerplicht

 • Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
 • Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
 • Het is niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.
 • In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.


Covid Safe Ticket

 • Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

Update 14/02: Nieuwe maatregelen vanaf 18 februari 2022

Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist dat vanaf vrijdag 18 februari code oranje geldt. We sommen de maatregelen, die vanaf 18 februari van kracht zijn, hieronder voor u op.

Relevante Documenten

Publieksevenementen

Publieksevenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden zullen binnen en buiten toegelaten zijn (ook dynamische binnenactiviteiten). Er geldt een mondmaskerplicht bij:

- niet-dynamische binnenactiviteiten
- dynamische binnen- en buitenactiviteiten: enkel voor personeel.

CST blijft verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten. Een capaciteit van 200 personen is steeds toegelaten, maar mag aangevuld worden tot:

- 70% bij dynamische binnenactiviteiten;
- 80% bij niet-dynamische binnenactiviteiten en alle buitenactiviteiten;
- 100% bij luchtkwaliteit onder een gemiddeld gemeten streefwaarde van 900ppm CO2 bij binnenactiviteiten;
- 100% bij buitenactiviteiten indien gewerkt wordt met compartimenten van maximaal 2.000 personen of indien bijkomende anticrowdingmaatregelen genomen worden na positief advies van de Lokale Veiligheidscel.

Huwelijken en begrafenissen zijn nog steeds toegelaten

Horeca

- Geen sluitingsuur meer
- Mondmasker enkel verplicht voor personeel
- CST blijft verplicht
- Geen beperking meer van aantal personen per tafel
- Rechtstaand consumeren toegelaten
- Nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) terug open (met een capaciteit van 70%).

Georganiseerde vrijetijdsactiviteiten

Ook georganiseerde activiteiten zoals jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening, … mogen doorgaan met een capaciteit van:

- Buiten: geen maximumcapaciteit
- Binnen: maximum 200 personen (niet van toepassing op sportieve activiteiten, met uitzondering van sportkampen)

Winkelen

 • Geen beperking meer van maximum 2 personen
 • Mondmaskerplicht blijft
 • Sluitingsuur voor nachtwinkels om 24u vervalt.

Telewerk

Telewerk is niet langer verplicht, maar aanbevolen.

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht geldt vanaf 19 februari vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Ventilatie


Het Overlegcomité benadrukt het belang van een goede ventilatie van binnenruimtes. Bij het bereiken van de limietwaarde van 1500 ppm CO2 moet de capaciteit worden beperkt of moeten andere maatregelen worden genomen.


Update 24/01: Nieuwe maatregelen vanaf 28 januari 2022

Relevante Documenten

Nieuwe maatregelen vanaf 28 januari 2022

Het Overlegcomité heeft op vrijdag 21 januari de coronabarometer voorgesteld. De maatregelen op basis van de barometer zullen ingaan op vrijdag 28 januari onder code rood. Zodra het Ministerieel Besluit en andere relevante documenten beschikbaar zijn, zal je deze op onze website kunnen raadplegen bij 'Coronamaatregelen'.

De politie is volop bezig met de handhaving van de maatregelen, zoals het correct toepassen van het Covid Safe Ticket, het dragen van een mondmasker, het ter beschikking stellen van ontsmettingsgel, het hanteren van een veilige afstand van 1.5 meter en voldoende ventilatie. Ze zullen dit ook blijven opvolgen. Houd je dus zeker aan de geldende maatregelen.

We sommen de maatregelen, die vanaf 28 januari van kracht zijn, hieronder voor u op.

Publieksevenementen

Publieksevenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden zullen binnen en buiten toegelaten zijn, met uitzondering van dynamische evenementen binnen zoals dansfeesten.
Er geldt een mondmaskerplicht binnen en buiten, Covid Safe Ticket is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten.
Een capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Grotere zalen mogen verder aanvullen tot een bezettingsgraad van 70% of tot 100% indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden.
Huwelijken en begrafenissen zijn nog steeds toegelaten.

Horeca

Het sluitingsuur in de horeca wordt naar middernacht gebracht. Het mondmasker blijft gelden voor klanten en personeel, Covid Safe Ticket is verplicht, net als de capaciteit van 6 personen per tafel en een verbod op rechtstaand consumeren. Het nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) blijven gesloten.

Georganiseerde activiteiten in groep

Ook georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, verenigingsleven en niet-professionele sportbeoefening zijn toegelaten. Binnen tot 80 personen, buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.

Reeks binnenactiviteiten openen

Met uitzondering van discotheken en dancings mogen volgende binnenruimten die momenteel gesloten zijn terug openen voor het publiek:
pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino's, speelautomatenhallen en de wedkantoren.

Telewerk, winkelen en mondmaskerplicht

De huidige regels met betrekking tot telewerk (vier dagen per week), veilig winkelen en de mondmaskerplicht blijven van kracht. Dat wil zeggen:

- Telewerken is verplicht in de privésector en bij alle openbare besturen, tenzij het onmogelijk is door de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering. Er blijft per personeelslid één terugkeerdag per week mogelijk. Er moet een maandelijks elektronisch register bijgehouden worden dat ter beschikking wordt gesteld via het portaal van de sociale zekerheid. Teambuildings en feesten op de werkvloer zijn verboden.

- Je mag naar de winkel met maximaal twee personen (minderjarige kinderen van het eigen huishouden niet meegerekend). Er mag max. 1 klant per 10 vierkante meter winkeloppervlak. Indien het winkeloppervlak groter is dan 400 m² moet er een gepaste toegangscontrole zijn. Afstand van 1,5 meter tussen de winkelende gezelschappen moet gewaarborgd blijven.

- Mondmaskerplicht vanaf de leeftijd van 6 jaar.


Update 23/12: Nieuwe aanvullende beschermingsmaatregelen vanaf 26 december 2021

Relevante documenten

Nieuwe aanvullende maatregelen vanaf zondag 26 dec:

Veilig winkelen

 • Naar de winkel met maximaal twee personen (minderjarige kinderen van het eigen huishouden niet meegerekend).
 • Max. één klant per 10 vierkante meter winkeloppervlak.
 • Afstand van 1,5 meter tussen de winkelende gezelschappen moet gewaarborgd worden.
 • Indien het winkeloppervlak groter is dan 400 m2 moet er een gepaste toegangscontrole zijn.

Verbod op evenementen en activiteiten binnen

Alle massa-evenementen binnen zijn verboden (ook kerstmarkten, winterdorpen, culturele voorstellingen en congressen die binnen worden georganiseerd).

Ook de binnenruimtes in de culturele, recreatieve en feestelijke sector moeten sluiten, met uitzondering van:

 • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • Musea
 • Feest- en receptiezalen enkel voor huwelijken en begrafenissen.
 • Wellnesscentra (incl. sauna's, zonnebanken, jacuzzi's, hammams en stoommachines).
 • Georganiseerde activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen (socioculturele activiteiten, activiteiten van permanente vorming en jeugdactiviteiten door professionelen omkaderd).

Ook dit is nog belangrijk:

 • De sportieve sector blijft open: inclusief fitness en zwembaden (recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten wel sluiten).
 • Binnenruimtes van pretparken en dierentuinen moeten ook sluiten.
 • Ook bioscopen, lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken en indoor trampoline-parken moeten worden gesloten.
 • Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen.

Strengere regels voor evenementen buiten

Voor evenementen buiten zijn er strengere regels:

 • Tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers zijn verboden.
 • Maximaal één bezoeker per 4 vierkante meter.
 • Verplicht eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in-en uitgangen vanaf 100 bezoekers.

Sportwedstrijden zonder publiek

De aanwezigheid van publiek bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden en -trainingen wordt verboden, zowel binnen als buiten.


Andere maatregelen

 • Telewerk blijft verplicht met max. 1 terugkeermoment per week.
 • Veilig Kerst vieren: beperk je contacten en gebruik zo vaak als mogelijk zelftesten. Ventileer binnenruimtes en draag een mondmasker. Voel je je ziek? Blijf dan thuis.
 • Vaccinaties blijven de belangrijkste bescherming. Laat je dus vaccineren! Het Overlegcomité wil dat tegen eind januari alle volwassenen de kans hebben gekregen zich te laten vaccineren met de booster.


Ook deze maatregelen zijn nog steeds van kracht:

Naast de aanvullende beschermingsmaatregelen hierboven opgesomd, blijven de huidige regels (beslist op het Overlegcomité van 3 december) nog steeds van kracht.

De huidige regels worden niet versoepeld en blijven van kracht:

 • Mondmaskerplicht vanaf 6 jaar.
 • De verplichting tot telewerk (met max. één terugkomdag per week).
 • De sluiting van de horeca en nachtwinkels om 23.00 uur (geen uitzondering voor Kerst of Nieuwjaar). En maximum 6 personen per tafel.

Affiches

Het Economisch Huis Oostende voorziet verschillende affiches die u kunnen helpen de coronamaatregelen op te volgen. Download de affiches hier of kom ze ophalen in onze kantoren in de Gistelsesteenweg 1C.


Update 03/12; Maatregelen vanaf 4 december 2021

Relevante Documenten

Mondmaskerplicht

Mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd vanaf 6 jaar.

Onderwijs

 • Kinderen moeten voortaan vanaf zes jaar al een mondmasker dragen: op school, maar ook op alle andere plekken waar het mondmasker verplicht is.
 • Een klas al vanaf twee besmettingen in quarantaine gaan.
 • Alle klassen moeten een CO2-meter hebben. Gaat de waarde boven de 900ppm, dan moet er actie worden ondernomen. Een waarde boven de 1.200ppm, betekent dat de leerlingen de klas moeten verlaten.
 • Het secundair onderwijs gaat naar een hybride vorm van onderwijs. Er mag maximaal 50 procent van de lessen fysiek plaatsvinden. De examens kunnen wel gewoon doorgaan.
 • Voor het kleuter- en lager onderwijs sluiten de klassen vanaf 18 december.

Sluitingsuur & beperkt aantal personen aan tafel

De horeca mag nog steeds tot 23.00 uur openblijven. Daarnaast mogen mensen slechts met zes personen aan een tafel zitten. Een huishouden, ongeacht de grootte van dat huishouden, mag wel samen aan tafel zitten. Er geldt nog steeds toegang met een Covid Safe Ticket +.

Ook nachtwinkels moeten om 23.00 uur sluiten.

Dancings & discotheken blijven nog gesloten.

Evenementen & Vrije Tijd

 • Vanaf dit weekend worden grote evenementen (meer dan 4.000 personen) binnen verboden. Vanaf maandag worden ook evenementen met meer dan 200 aanwezigen verboden.
 • Evenementen met minder dan 200 mensen binnen mogen mits naleving van de huidige maatregelen nog doorgaan. Het gaat dan over mondmaskerplicht, CST en zittende aanwezigheid.
 • Over publiek in voetbalstadions zou er geen beslissingen genomen zijn.
 • Musea mogen openblijven.
 • Bioscopen mogen ook openblijven, al zal daar een limiet zijn van 200 mensen per zaal.
 • Kerstmarkten en openluchtevents blijven dus toegelaten. Dat zal wel met mondmasker, CST en crowd control zijn.

Privébijeenkomsten

Er wordt sterk aangeraden om de contacten in de privésfeer zo veel mogelijk te beperken. Privéfeesten, bijvoorbeeld in een afgehuurde zaal, zijn de komende drie weken verboden. Je mag wel nog thuis of in een kleine toeristische logies mensen ontvangen. Huwelijken en koffietafels bij begrafenissen mogen wel blijven doorgaan. Afstand houden blijft de basisregel.


Telewerken

Telewerken is verplicht in de privésector en bij alle openbare besturen, tenzij het onmogelijk is door de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering.

Tot en met 19 december blijft per personeelslid is één terugkeerdag per week mogelijk.
Er moet een maandelijks elektronisch register bijgehouden worden dat ter beschikking wordt gesteld via het portaal van de sociale zekerheid.

Teambuidings en feesten op de werkvloer zijn verboden.

Sportactiviteiten

Sportactiviteiten binnen moeten nog steeds zonder publiek plaatsvinden.


Update 26/11; Maatregelen vanaf 27 november 2021

Relevante documenten


Dancings & Discotheken

Dancings & discotheken dienen tijdelijk de deuren te sluiten.


Sluitingsuur & beperkt aantal personen aan tafel

De horeca moet om 23.00 uur sluiten. Daarnaast mogen mensen slechts met zes personen aan een tafel of aan de toog zitten. Een huishouden, ongeacht de grootte van dat huishouden, mag wel samen aan tafel zitten. Er geldt nog steeds toegang met een Covid Safe Ticket +.

Ook nachtwinkels moeten om 23.00 uur sluiten.

Evenementen binnen

Evenementen binnen zullen vanaf maandag 29 november zittend moeten doorgaan. Bij evenementen buiten moet toegezien worden op social distancing en 1.5 meter tussen gezelschappen.


Sportactiviteiten

Sportactiviteiten binnen moeten zonder publiek plaatsvinden.


Privébijeenkomsten

Privéfeesten, bijvoorbeeld in een afgehuurde zaal, zijn de komende drie weken verboden. Je mag wel nog thuis mensen ontvangen. Huwelijken en koffietafels bij begrafenissen mogen wel blijven doorgaan. Vanaf een aantal van 50 personen binnen en 100 personen buiten dient een Covid Safe Ticket gebruikt te worden en een mondmasker gedragen te worden op de dansvloer. Afstand houden blijft de basisregel.


Telewerken

Telewerken is verplicht in de privésector en bij alle openbare besturen, tenzij het onmogelijk is door de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering.

Tot en met 19 december is per personeelslid is één terugkeerdag per week mogelijk.
Er moet een maandelijks elektronisch register bijgehouden worden dat ter beschikking wordt gesteld via het portaal van de sociale zekerheid.


Update 18/11; Maatregelen vanaf 20 november 2021

Relevante documenten

Mondmasker

De mondmaskerplicht geldt nu vanaf de leeftijd van 10 jaar en is van toepassing in/bij:

- besloten ruimtes van het openbaar vervoer en georganiseerd collectief vervoer
- medische en niet-medische contactberoepen
- zorginstellingen;
- plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend;
- evenementen, zowel indoor als outdoor, ongeacht de grootte van het evenement;
- winkels en winkelcentra;
- publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsbesturen;
- publieke gebouwen en gerechtsgebouwen;
- bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
- publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector;
- fitnesscentra;
- gebouwen van de erediensten.

Het mondmasker mag enkel occasioneel worden afgezet om zittend te eten en te drinken en wanneer het dragen van het mondmasker onmogelijk is door de aard van de activiteit, zoals bijvoorbeeld sporten.

Covid Safe Ticket +

Op plaatsen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, dient men nu ook een mondmasker te dragen. Dat is het geval in:

- Horecazaken (inclusief privé-bijeenkomsten die er plaats vinden);
- schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema's, musea en (indoor) pret- en themaparken;
- Bij evenementen met meer dan 50 personen binnen en meer dan 100 personen buiten;
- Discotheken en dancings. Indien de discotheken en dancings geen verplichte mondmaskerplicht willen toepassen, moeten hun bezoekers een Covid Safe Ticket combineren met een zelftest ter plaatse.

Het Covid Safe Ticket is in de horeca niet verplicht in de buitenruimtes van deze voorzieningen, inclusief de terrassen en bij kortstondige toegang die niet gericht is op een consumptie in de voorziening (bv. toegang tot het toilet). Hetzelfde geldt voor takeaway. Er dient wel een mondmasker te worden gedragen als men zich verplaatst en rechtstaat.

Telewerk

Telewerken is verplicht in de privésector en bij alle openbare besturen, tenzij het onmogelijk is door de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering.

Per personeelslid is één terugkeerdag per week mogelijk. Vanaf 13 december worden dat twee terugkeerdagen per personeelslid. Er moet een maandelijks elektronisch register bijgehouden worden dat ter beschikking wordt gesteld via het portaal van de sociale zekerheid.

Ventilatie

Om de luchtkwaliteit in scholen en bedrijven goed op te volgen, vraagt het Overlegcomité aan de regionale ministers van Onderwijs en Werk om ervoor te zorgen dat er versneld en veralgemeend CO2-meters komen in alle lokalen van scholen en bedrijven waar veel mensen samenkomen.

Vaccinatie

Er komt zo snel mogelijk een extra vaccinatie of boosterprik voor iedereen. Nu was dat al het geval voor een aantal doelgroepen, zoals de 65-plussers, personen met verminderde immuniteit en zij die werden ingeënt met Johnson & Johnson.


Update 29/10: Oostendse horeca-uitbaters kunnen vanaf nu winterterras aanvragen

De Oostendse horeca kreeg het door de coronamaatregelen hard te verduren. Na de gedwongen sluiting omwille van corona, waren er nog een tijd lang strenge regels rond sociale afstand.Daarom besliste Stad Oostende dat horecazaken hun terrassen mochten uitbreiden. De periode van de vergunde terrassen werd later verlengd tot en met 7 november 2021.

Vandaag werd bovendien beslist dat deze (permanente open) 'coronaterrassen' mogen blijven staan tot 31 december. Bovendien mogen ook de winterterrassen nu al een maand vroeger worden geplaatst, vanaf 1 november.

Permanente open terrassen kunnen van 1 november 2021 tot en met 31 januari 2022 worden omgevormd tot een zogenaamd 'winterterras'. De winterterrassen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden rond openbare orde, (brand)veiligheid en rookverbod.

Een winterterras is een tijdelijk gesloten terras. In tegenstelling tot de gewone gesloten terrassen moeten de zij- en voorwindschermen niet doorzichtig zijn vanaf 1,10 meter.
Om een winterterras te kunnen plaatsen, kunnen uitbaters vervroegd een digitale aanvraag indienen via www.oostende.be/winterterras. De aanvraag is gratis.

Meer info op www.oostende.be/terrassen.


Update 27/10: Relevante bepalingen voor de lokale economie

Gisteren kwam het Overlegcomité naar aanleiding van de snel stijgende cijfers vervroegd samen. We sommen de nieuwe maatregelen hieronder voor u op:

Relevante Documenten

Mondmaskerplicht

Vanaf vrijdag 29 oktober is er een mondmaskerplicht in publieke ruimtes, zoals:

 • Winkels en winkelcentra;
 • Zorginstellingen;
 • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen;
 • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten (waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra);
 • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
 • Erediensten.

Die mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar het coronapas gebruikt wordt. Ook het horecapersoneel en de medewerkers van fitnesscentra moeten weer een mondmasker opzetten. Het Economisch Huis Oostende lanceert de oproep om reeds vanaf vandaag een mondmasker te dragen.

Covid Safe Ticket

De invoering van het Covid Safe Ticket wordt uitgebreid in Vlaanderen. Vanaf 1 november is het Covid Safe Ticket verplicht in:

 • Horecazaken
 • Fitnessen
 • Bij evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten
 • Discotheken

Alle informatie over de CovidSafeBE-app vindt u hier.

Een lijst met openstaande vragen over het Covid Safe Ticket vindt u hier.

Telewerk

Telewerken wordt sterk aangeraden, tenzij het onmogelijk is door de aard van het werk of voor de dienstverlening.

Deze maatregelen zijn van kracht vanaf vrijdag 29 oktober (mondmaskerplicht en telewerk) en respectievelijk maandag 1 november (Covid Safe Ticket). Toch geven we gezien de huidige situatie graag het advies deze maatregelen al eerder door te voeren.

Affiches

Het Economisch Huis Oostende voorziet verschillende affiches die u kunnen helpen de coronamaatregelen op te volgen. Download de affiches hier of kom ze ophalen in onze kantoren in de Gistelsesteenweg 1C.


Update 20/09: Maatregelen vanaf 1 oktober 2021

Relevante Documenten

Mondmasker en afstand houden

Vanaf 1 oktober blijft het dragen van het mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar verplicht in volgende omstandigheden:

 • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
 • de zorginstellingen
 • het personeel en de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen;
 • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.

Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land. Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist.

Cafés en nachtleven

Vanaf 1 oktober is dansen opnieuw toegelaten in cafés. Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw openen op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn via verscherpte protocollen.

Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers en voor outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen vanaf 1 oktober al gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen inzake CIRM/CERM weg. Het mondmasker en sociale afstand zijn bij die evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren van dergelijke evenementen moeten dan wel op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid.

Luchtkwaliteit

De bepalingen inzake luchtkwaliteit zijn gewijzigd.

 • In de besloten ruimten van eet- en drankgelegenheden van de horecasector (art. 6 §1)
 • In de besloten gemeenschappelijke ruimten van inrichtingen van de sportieve sector (incl. fitnesscentra) en van de evenementensector (incl. discotheken en dancings) (art. 8 §1)
 • In de besloten ruimten bij massa-evenementen (art. 15 §3)

De luchtkwaliteitsmeter blijft verplicht, maar men geeft iets meer flexibiliteit door ook een alternatief weergavesysteem mogelijk te maken. Daarnaast verdwijnt de verplichte sluiting bij overschrijding van de norm van 1.200 ppm CO2. Deze wordt vervangen door de verplichte installatie van een erkend luchtdesinfectie/-filtratiesysteem. Er wordt een transitieperiode van minstens drie maanden voorzien (bron: persbericht minister Verlinden).


Update 30/08: Maatregelen vanaf 1 september en Ministerieel Besluit van 25/08/2021

Bron: VVSG

Hieronder vindt u de meest recente info over de maatregelen die van toepassing zijn vanaf 1 september 2021, op basis van het Ministerieel Besluit van 25 augustus 2021.

Relevante documenten


Nieuw

Algemeen

 • De maatregelen zijn van toepassing vanaf 1 september (tenzij expliciet anders aangegeven) en gelden (voorlopig) tot 31 oktober.
 • Gemeenten kunnen (nog steeds) aanvullende maatregelen nemen indien de situatie dit vereist.
 • Telewerk wordt niet langer sterk aanbevolen. Het Overlegcomité nodigt de bedrijven wel uit om telewerk structureel te verankeren.

Mondmasker:

 • Blijft verplicht:
  • Op het openbaar vervoer en in de stations
  • In winkels en winkelcentra
  • Bij verplaatsingen in horecazaken en in conferentiezalen, handelsbeurzen en auditoria
  • Voor zover bepaald door de lokale overheid: op drukbezochte plaatsen zoals winkelstraten, markten, jaarmarkten en kermissen
 • Is niet meer verplicht:
  • In de publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen
  • In de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met < 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.
   Merk op dat de mondmaskerplicht al eerder niet meer van toepassing was op massa-evenementen (met gebruik van het Covid Safe Ticket)

Ondernemingen die zich richten op consumenten moeten niet langer de social distancing garanderen bij hun activiteiten, ook niet voor de wachtrijen.

Handel

Nachtwinkels mogen voortaan weer geopend zijn volgens de bepalingen in de wet openingsuren of in een eventueel gemeentelijk nachtwinkelreglement: In Oostende mogen nachtwinkels vanaf 1 september opnieuw geopend zijn volgens de gebruikelijke openingsuren: 18u - 5u.

Ambulante handel en kermissen

 • Horeca-activiteiten op markten (incl. jaarmarkten, brocante en rommelmarkten) en kermissen volgen voortaan de minder strenge regels voor de horeca. Daardoor is consumptie aan een kraam weer mogelijk zonder neer te zitten.
 • De bepaling dat het bezoek aan de markt niet mag plaatsvinden in groepen > 8 personen, is geschrapt.
 • Geen andere wijzigingen voor de ambulante handel en kermissen.

Horeca

Minder strenge regels voor de horeca.

Volgende maatregelen blijven van toepassing:

 • Tijdige en duidelijk zichtbare communicatie over de maatregelen naar de klanten, personeelsleden en derden
 • Ter beschikking stellen van handhygiënemiddelen voor personeel en klanten
 • Regelmatig desinfecteren van de inrichting en het gebruikte materiaal
 • Organisatie van de openbare ruimten, incl. de terrassen in de openbare ruimte, volgens de voorschriften van de lokale overheid
 • Mondmaskerplicht voor personeel
 • Zichtbaar gebruik van een luchtkwaliteitsmeter in de besloten ruimten (met actieplan vanaf 900 ppm en sluiting vanaf 1.200 ppm CO2)

Volgende maatregelen zijn versoepeld / niet meer van toepassing:

 • Mondmaskerplicht voor klanten: deze plicht geldt niet gedurende het eten, drinken, aan tafel zitten of aan de bar zitten
 • De social distancing moet niet langer gegarandeerd worden door de uitbater, ook niet voor eventuele wachtrijen
 • De minimale afstandsregels tussen tafelgezelschappen zijn geschrapt
 • Tafelgezelschappen kunnen voortaan uit meer dan 8 personen bestaan
 • Zitplaatsen mogen voortaan ook zonder tafel aangeboden worden (bv. klanten mogen aan de bar zitten)
 • Klanten moeten niet langer aan tafel blijven zitten. Zij mogen zich voortaan vrij verplaatsen als ze een mondmasker dragen.
 • Bediening aan de bar is weer toegelaten
 • De beperking van de openingsuren (van 5u tot 1u) is geschrapt.
 • Alle bepalingen m.b.t. open terrassen zijn geschrapt (geen open zijde, geen maximaal geluidsniveau)
 • Er geldt geen einduur meer voor het afhalen en leveren van maaltijden en dranken.

Discotheken en dancings:

 • Tot en met 30 september: enkel open voor de organisatie van toegelaten activiteiten
 • Vanaf 1 oktober: open voor het publiek

Evenementen, vrije tijd

Voor inrichtingen in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector zijn volgende bepalingen niet meer van toepassing:

 • Garanderen van 1,5 meter afstand
 • Inrichting zodat social distancing kan gegarandeerd worden
 • Verplichte sluiting tussen 1u en 5u
 • Ontvangst in groepen van max. 8 personen

Voor professionele horeca-activiteiten in het kader van evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen, blijven – naast de algemene maatregelen voor horeca-activiteiten (zie hierboven, onder ‘Horeca’) – ook volgende ‘oude’ bepalingen van toepassing:

 • Afstand van min. 1,5m tussen de tafelgezelschappen (tenzij scheiding met plexiglas)
 • Max. 8 personen per tafel (excl. kinderen < 13 jaar), tenzij eenzelfde huishouden
 • Enkel zitplaatsen aan tafel
 • Klanten blijven zitten aan tafel (behalve bij aankomst/vertrek, toiletbezoek, buffet, afwezigheid van bediening in eenmanszaken of voor uitoefenen cafésporten/kansspelen)
 • Geen bediening aan de bar, behalve bij eenmanszaken
 • Afhaal is toegelaten

Deze strengere horecamaatregelen voor evenementen, voorstellingen, … zijn niet van toepassing op:

 • Massa-evenementen (met gebruik van het Covid Safe Ticket, voortaan ook mogelijk voor evenementen met minder dan 1500 bezoekers)
 • Binnenevenementen en voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met max. 200 bezoekers (vanaf 1 oktober wordt dit verhoogd naar max. 500 bezoekers)
 • Buitenevenementen en voorstellingen, … met max. 400 bezoekers (vanaf 1 oktober max. 750 bezoekers)

Voor de hierboven vermelde binnen- en buitenevenementen (incl. voorstellingen, …):

 • moet ook geen CERM/CIRM gehanteerd worden bij toelatingsbeslissingen door de lokale overheid. De ondergrens schuift op 1 oktober mee op naar 500 (binnen) en 750 (buiten bezoekers).
 • Vervalt de verplichting voor bezoekers om de regels van de social distancing na te leven en om een mondmasker te dragen.

Dansfeesten (lees ‘dansen’) zijn tot 30 september enkel toegelaten in het kader van

 • Private bijeenkomsten
 • Massa-evenementen
 • Binnenevenementen met max. 200 (vanaf 1/10 max. 500) bezoekers en buitenevenementen met max. 400 (vanaf 1/10 max. 750) bezoekers.

Update 23/08: Relevante bepalingen voor de lokale economie - overlegcomité van 20/08

Aangezien de vooropgestelde doelstelling van een vaccinatiegraad van 70% van de volwassenen werd gehaald, besliste het Overlegcomité om vanaf 1 september de volgende stap in het Zomerplan te zetten.

Concreet kondigde het overlegcomité volgende versoepelingen aan voor de lokale economie:

Algemeen

 • Het Overlegcomité nodigt de bedrijven uit om telewerk structureel te verankeren.
 • Het mondmasker blijft verplicht in verschillende situaties, o.m. op het openbaar vervoer en in de stations, in winkels en winkelcentra, bij verplaatsingen in horecazaken en in conferentiezalen, handelsbeurzen en auditoria. En ook op drukbezochte plaatsen zoals winkelstraten, jaarmarkten en kermissen, voor zover bepaald door de lokale overheid.
 • Vanaf 1 september is het dragen van het mondmasker niet meer verplicht in het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.
 • Nachtwinkels mogen vanaf 1 september opnieuw geopend zijn volgens de gebruikelijke openingsuren: 18u - 5u.

Horeca

 • Geen beperkingen meer op openings- en sluitingsuren (inclusief dienstverlening aan huis), aantal personen per tafel, afstand tussen tafelgezelschappen, terrassen, geluidsniveau en bediening aan de bar. Ook de verplichting om enkel zitplaatsen te voorzien vervalt.
 • Bij verplaatsingen binnen een horecazaak blijft de mondmaskerplicht gelden.
 • Discotheken en dancings zullen kunnen openen vanaf 1 oktober op basis van verscherpte protocollen inzake luchtkwaliteit, ventilatie en maximale capaciteit in functie van de oppervlakte. Vanaf 1 oktober is dansen in cafés opnieuw toegelaten. De deelstaten kunnen altijd beslissen om deze modaliteiten verstrengd toe te passen.

Evenementen

 • Geen beperkingen meer voor evenementen binnen met minder dan 200 toeschouwers en minder dan 400 toeschouwers buiten, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.
 • Evenementen met meer dan 200 toeschouwers binnen of meer dan 400 toeschouwers buiten zullen vanaf 1 september gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake het mondmasker, de sociale afstand en de CIRM/CERM.
 • Vanaf 1 oktober wordt deze drempel minstens verhoogd tot evenementen met 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.

Vrije tijd

 • Geen beperkingen meer voor samenkomsten in huis of in toeristische logies.
 • Geen beperkingen meer op buffetten en dansen tijdens privéfeesten, met name tijdens bruiloften.
 • Geen beperkingen meer voor activiteiten in georganiseerd verband, in bijzonder georganiseerd door een club of vereniging.

Update 18/08: Coronasteun verlengd voor bepaalde sectoren

Bron: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/gerichte-bescherming-voor-ondernemers-en-...

De controle op uitbetaalde bescherming aan ondernemers wordt opgedreven. VLAIO schakelt de komende jaren 15 extra inspecteurs in om 565.000 coronadossiers sneller te controleren. Daarnaast wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd voor een aantal sectoren die nog steeds sterke hinder ondervinden door de coronamaatregelen zoals discotheken, feestzalen, hotels en bepaalde ondernemers in de eventsector. Ook de heropstartlening wordt verlengd tot 30 september 2021.

Gerichte bescherming tot eind september

Een beperkt aantal sectoren van onze economie ondervindt nog steeds sterke impact van de coronamaatregelen. Voor die beperkte groep ondernemers verlengt de Vlaamse Regering het Vlaams beschermingsmechanisme tot eind september 2021. De principes blijven grotendeels dezelfde: De ondernemer moet aantonen dat er 60% omzetverlies is en kan dan 10% van de normale omzet als bescherming krijgen. De bescherming zal evenwel pas aangevraagd kunnen worden na het indienen van de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2021 en de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2019.

Heropstartlening verlengd tot eind september

Ook de heropstartlening wordt verlengd. Deze staat open voor alle ondernemers die diensten of voorraden moeten aankopen om hun heropstart te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan ondernemingen in de eventsector die pas in augustus of september heropstarten of winkels in de detailhandel die nu de wintercollectie moeten aankopen.

De heropstartlening is een lening aan een beperkte rente van 1% met een looptijd van 24 of 36 maanden. De terugbetaling start vanaf de 15de maand in schijven per trimester. De minimumlening is € 10.000 en tot maximaal € 750.000 kan geleend worden voor de twee leningen samen. Het maximum is ook begrensd tot 25% van de aankopen van handelsgoederen in 2019. Elke onderneming kan 2 leningen aanvragen. Dat gaat dan over de aankoop van bijvoorbeeld grondstoffen, maar ook van nieuwe collecties voor ondernemingen in de modesector. Ook aankopen van diensten kunnen tot een bepaalde hoogte in rekening gebracht worden. De voorgelegde facturen, met een maximum van 100 per lening, kunnen facturen zijn met datum tussen 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021.

Alles over de heropstartlening.


Update 28/07: Ministerieel besluit van 28 juli 2021

In het Staatsblad is het ministerieel besluit (MB) gepubliceerd met daarin de nieuwe en gewijzigde coronamaatregelen die beslist zijn op het Overlegcomité van 19 juli.

Download hier het Ministerieel besluit van 28 juli 2021.

Download hier de veelgestelde vragen (FAQ) van 28 juli 2021.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste maatregelen voor de lokale economie.

Winkelen:

 • Vanaf 30 juli geen beperking meer op max. aantal klanten in winkels en winkelcentra.
 • Voor de grote winkels en de winkelcentra zal het bovendien niet langer verplicht zijn om in een toegangscontrole te voorzien.

Luchtkwaliteit:

 • Vanaf 1 september is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO₂) verplicht in de gemeenschappelijke besloten ruimten van alle inrichtingen van de sportsector, net als in de inrichtingen van de evenementensector.

Evenementen:

 • De minimumdrempel voor de benaming massa-evenement wordt verlaagd van 5000 naar 1500 personen. Vanaf 13 augustus kunnen die worden georganiseerd met gebruik van Covid Safe Tickets. Mensen die volledig beschermd zijn via vaccinatie (volledige vaccinatie + 2 weken), over een herstelcertificaat of een recente, negatieve test kunnen zo binnen.
 • Bij gebruik van Covid Safe Tickets vallen de regels rond mondmasker, afstand en CIRM/CERM-beperkingen weg. Er moet wel een plan voor crowd-management bestaan.
 • Gebruik van het CIRM / CERM is dus niet langer vereist bij massa-evenementen. Het CIRM, alsook het CERM, zijn ook niet meer verplicht op indoor evenementen indien het publiek minder bedraagt dan 200 personen en op outdoor evenementen met minder dan 400 personen (Art. 8, ministerieel besluit 28/07/2021).
 • Vanaf 1 september ook indoor massa-evenementen mogelijk. De organisatie moet gepaste ventilatie garanderen met CO2-meter binnen.
 • Voor massa-evenementen geldt geen einduur. Indien horeca-activiteiten worden uitgeoefend, dienen deze te worden stopgezet om 1 uur.

Update 26/07: Relevante wijzigingen voor de lokale economie

Geen algemeen mondmaskerplicht op markten en kermissen

Voor markten en kermissen met minder dan 5000 bezoekers, geldt geen algemeen mondmaskerplicht.

De nieuwe bepaling, conform de bepalingen in het Ministerieel Besluit en de FAQ van het Crisiscentrum, luidt als volgt:

Wanneer een markt, jaarmarkt, braderij, brocante- of rommelmarkt, of kermis een bezoekersaantal van meer dan 5.000 bezoekers op eenzelfde moment ontvangt, is het dragen van een mondmasker of alternatief in stof verplicht voor iedereen, vanaf 13 jaar, die ter plekke aanwezig is. In die omstandigheden is het ook nodig om een circulatieplan te ontwikkelen met eenrichtingsverkeer, met aparte in- en uitgangen tot de markt of kermis

Drankje bij contactberoepen

De FOD Economie schrapte nu ook de bepaling dat contactberoepen geen drank, voeding of snack mogen aanbieden. Deze verbodsbepaling, die nog wel in de vorige versie stond, is dus geschrapt. Zie Overzicht regels per sector. Daarin vind je zoals steeds alle info gebundeld per sector.

Update steunmaatregelen

Vlaams beschermingsmechanisme 9

 • Voor ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% of ondernemingen getroffen door verplichte sluiting in de maand juni 2021
 • Indieningsperiode aanvragen: vanaf 6 juli tot en met tot en met 5 augustus 2021, 20u
 • Komt er een vervolg? Minister Crevits: “Sowieso bekijken we binnen de Vlaamse Regering hoe het Vlaams beschermingsmechanisme in de periode van 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021 kan worden voortgezet.” (uit Commissie Economie, 8 juli)

Heropstartlening

 • Voor ondernemingen die bijvoorbeeld nieuwe voorraden moeten aankopen om te kunnen opstarten
  Een lening met 1% rente (looptijd 2 of 3 jaar). De terugbetaling dient pas te gebeuren vanaf de 12e maand. De minimumlening is 10.000 euro.
 • Indieningsperiode aanvragen: vanaf 31 mei 2021, 13u tot uiterlijk 1 augustus 2021, 12u
 • Komt er een vervolg? Minister Crevits: “We zullen dus voor half juli evalueren om de indieningsperiode voor heropstartleningen te verlengen, bijvoorbeeld tot 1 oktober. Ik zou dat persoonlijk een goede zaak vinden, maar de regering zal daar uiteraard over beslissen.” (uit Commissie Economie, 8 juli)

Globalisatiemechanisme

 • Voor ondernemingen met min. € 450.000 omzet van 1 april t.e.m. 31 december 2019 en getroffen door verstrengde coronamaatregelen
 • Indieningsperiode aanvragen: vanaf 1 april 2021 tot en met 30 september 2021

Via volgend overzicht (laatst gewijzigd 13 juli 2021) krijg je een update van de belangrijkste Vlaamse steunmaatregelen.

Via volgend overzicht (laatst gewijzigd 5 juli 2021) krijg je een update van de belangrijkste federale steunmaatregelen.


Update 6/07: Belangrijkste gewijzigde steunmaatregelen

Vlaams beschermingsmechanisme 9

Steunperiode maand juni. Voor ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% of ondernemingen getroffen door verplichte sluiting in de maand juni 2021

Ondernemers in het Vlaamse Gewest die door de beperkende coronamaatregelen te kampen hebben met een omzetdaling van minstens 60% in de maand juni 2021 t.o.v. de overeenkomstige periode in 2019, kunnen steun aanvragen. Wie verplicht moet sluiten, kan voor de sluitingsperiode steun aanvragen zonder de omzetdaling aan te tonen.

Je kan deze premie aanvragen vanaf 6 juli 2021 tot en met 5 augustus 2021: klik hier.

Kmo-groeisubsidie

Deze subsidie ondersteunt kmo’s bij het verwerven van de ontbrekende strategische kennis die nodig is voor het realiseren van hun groeitraject. Die kennis in huis halen kan via het inkopen van advies en/of het aanwerven van een strategisch profiel. Het steunpercentage is 50% met een maximum van € 25.000 per pijler.

De tweede oproep wordt opengesteld op 12 juli tot en met 31 augustus 2021 voor de thema’s internationalisering, digitalisering en duurzaam en circulair ondernemen. De laatste oproep 2021 is voorzien voor 1 november.

Klik hier voor meer info.

Meer steunmaatregelen voor zelfstandigen en ondernemers? Klik hier!


Update 18/06: Overlegcomité en Ministrieel Besluit van 23/06

Hierbij vindt u de belangrijkste documenten na het overlegcomité van 18 juni 2021:

Wat verandert er op 27 juni voor de lokale economie?

Handel en dienstverlening

 • De beperking op het ontvangen van consumenten in groepen van maximum twee personen wordt opgeheven.
 • Nachtwinkels mogen geopend blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot 1.00u.
 • Het verbod op teambuildings met fysieke aanwezigheid wordt opgeheven.
 • Sanitaire infrastructuur zoals kleedkamers en douches mogen terug gebruikt worden.
 • Niet-medische contactberoepen mogen opnieuw eten, dranken en versnaperingen aanbieden, alsook tijdschriften en kranten.

Horeca

 • Een maximum van acht personen per tafel is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden.
 • Het verplichte sluitingsuur voor horecazaken wordt beperkt van 01.00u tot 05.00u. Dienstverlening aan huis in het kader van horeca-activiteiten is eveneens toegelaten tot uiterlijk 1.00 uur.
 • Per afgescheiden banket of receptie is het toegelaten aantal klanten indoor niet langer beperkt. De te respecteren regels voor horeca-activiteiten blijven onverminderd van toepassing.
 • Cafésporten (biljart, snooker, darts, tafelvoetbal, …) en kansspelen in horeca-inrichtingen worden toegelaten mits verplicht gebruik van het mondmasker.
 • Tafelgezelschappen buiten mogen op minder dan 1,5 meter van elkaar geplaatst worden indien ze afgescheiden worden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter.

Steunmaatregelen

Via volgend overzicht (laatst gewijzigd 18 juni 2021) krijg je een update van de belangrijkste Vlaamse steunmaatregelen.


Update 7/06: Overlegcomité en Ministerieel Besluit van 4/06

Hierbij vindt u de belangrijkste documenten na het overlegcomité van 4 juni 2021:

Het overlegcomité besliste op 11 mei, over het zogenaamde Zomerplan. Dat omvat 4 stappen, waarbij elke stap afhankelijk wordt gemaakt van de evolutie van de ziekenhuis- en vaccinatiecijfers.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

9 jui – 30 juni

1 juli – 29 juli

30 juli – 31 augustus

Vanaf 1 september

Wat verandert er op 9 juni voor de lokale economie?

Handel en dienstverlening

 • Beperking van 30 minuten winkelen valt weg
 • Dienstverlening aan huis is toegelaten
 • Recreatieve binneninrichtingen mogen terug open: fitness, bioscopen, binnenspeeltuinen, …
 • Fitnesscentra: luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht
 • Toegang tot winkelcentra: in groep van max. 4 personen. Toegang tot winkels: blijft behouden op max. 2 personen.
 • Nachtwinkels mogen open tot 23u30
 • Geen beperking meer op alcoholverkoop na 22u
 • Braderijen: toegelaten volgens de regels van de markten en kermissen

Horeca

 • Openingsuren van horeca binnen én buiten: van 5u tot 23u30
 • Afhaalmaaltijden en -dranken aangeboden en geleverd van 5u tot 23u30
 • Geen beperking van 80dB op open terrassen
 • Voor eenmanszaken is bediening aan de bar mogelijk
 • Het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter (CO2) is verplicht (geldt niet voor open terras)
 • Individueel gebruik van waterpijpen toegelaten (collectief gebruik blijft verboden)
 • Discotheken en dancings blijven nog gesloten (behalve voor andere in het MB toegelaten activiteiten)

Ambulante handel en kermissen

 • Kermissen, niet-professionele brocante- en rommelmarkten zijn opnieuw mogelijk: organisatie zoals markten
 • Max. aantal bezoekers: 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan elke zijde van kraam/attractie
 • Eten en drinken op markten, kermissen, .. is terug toegelaten (conform horecaregels of take-away)
 • Huis-aan-huisverkoop is opnieuw toegelaten

Evenementen, cultuur en vrije tijd

Evenementen (bv. culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden) zijn toegelaten.

Binnen:

 • max. 75% van de zaalcapaciteit (zaalcapaciteit is niet de normale zaalcapaciteit, maar conform het meer beperkte Covid Infrastructure Risk Model) en nooit > 200 personen
 • zittend
 • met mondmasker
 • op veilige afstand van elkaar
 • indien horeca, conform horecaprotocol (behalve: geen limiet van 80 decibels)

Buiten:

 • tot 400 personen
 • zittend of staand (tenzij horeca, zie lager)
 • met mondmasker
 • op veilige afstand van elkaar
 • indien horeca, conform horecaprotocol (behalve: geen limiet van 80 decibels)

Update 3/06: Relevante bepalingen lokale economie - EK-schermen en overzicht steunmaatregelen

Bron: VVSG

Het is naar goede gewoonte nog vol ongeduld wachten op het nieuwe Ministerieel Besluit waarin de maatregelen voor de eerste fase van het Zomerplan (vanaf 9 juni) zullen geconcretiseerd en geformaliseerd worden.

In het persbericht van minister Verlinden (dd. 25 mei 2021) leest u alvast welke richting het uit kan gaan. Zodra het nieuwe MB er is, bezorgen we jullie zo snel mogelijk een nieuwe update.

Verder vindt er vrijdag 4 juni ook een nieuw overlegcomité plaats, dat voornamelijk zal handelen over de modaliteiten voor het reizen naar het buitenland.

In deze update ligt de nadruk op de steunmaatregelen, maar gaan we ook kort in op de omzendbrief EK-schermen.

Relevante regelgeving

Omzendbrief EK-schermen

Gisteren verscheen de ‘Omzendbrief OOP 42quater tot wijziging van de omzendbrief OOP 42ter betreffende het uitzenden van voetbalwedstrijden op een groot scherm op het Belgisch grondgebied en de organisatie van evenementen gelieerd aan het voetbal’.

De omzendbrief bevat weinig nieuwe elementen. De voornaamste zaken op een rijtje:

 • Procedure: aanvraag en voorafgaande gemeentelijke toelating aan de hand van CERM (en indien binnen ook CIRM) en op basis van advies lokale veiligheidscel
 • Sterke aanbeveling om dit buiten te organiseren, met aanbeveling om te werken met een reservatiesysteem.
 • Max. 400 personen (buiten) of 200 personen (binnen)
 • Crowd monitoring op de site en in de onmiddellijke omgeving is verplicht, net zoals een toegangscontrole.
 • Indien ook horeca op het evenement, geldt het horecaprotocol: zittend aan tafel, groepen van 4, enkel bediening, … én max. 80db
 • Indien geen horeca, kan publiek rechtstaan, maar ook in groepen van vier.
 • Schermen op pleinen en op terrassen moeten zo geplaatst zijn dat ze enkel voor de aanwezigen zichtbaar zijn.

CIRM

Ondertussen is ook het COVID Infrastructure Risk Model (CIRM) beschikbaar.
Op de website vind je naast het aanvraagformulier ook een FAQ en een handleiding.

Steunmaatregelen

Via volgend overzicht (laatst gewijzigd 27 mei 2021) krijg je een update van de belangrijkste Vlaamse steunmaatregelen.

Vlaams Beschermingsmechanisme verlengd voor de maanden mei (VBM 8) en juni (VBM 9) : zie nieuwsbericht Vlaio (25 mei 2021)

 • Vlaams Beschermingsmechanisme 8 (VBM 8)
  Voor ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% of ondernemingen getroffen door verplichte sluiting in de maand mei 2021
  Steun: 10% van de omzet van mei 2019.
  Indieningsperiode aanvragen: vanaf 7 juni tot en met 5 juli.
 • Vlaams Beschermingsmechanisme 9 (VBM 9)
  Voor ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% of ondernemingen getroffen door verplichte sluiting in de maand juni 2021
  Steun: 10% van de omzet van juni 2019.
  Indieningsperiode aanvragen: vanaf 6 juli tot en met 6 augustus.
 • Ondernemingen die op 9 juni opnieuw aan de slag kunnen, hebben de keuze om bescherming te vragen voor
  • de 8 dagen sluitingsperiode zonder dat ze omzetdaling moeten aantonen;
  • of de ganse maand juni indien ze minstens 60% omzetdaling hebben door de opgelegde beperkingen.

Heropstartlening
Voor ondernemingen die bijvoorbeeld nieuwe voorraden moeten aankopen om te kunnen opstarten
Een lening met 1% rente (looptijd 2 of 3 jaar). De terugbetaling dient pas te gebeuren vanaf de 12e maand. De minimumlening is 10.000 euro.
Goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 30 april 2021 (Besluit Vlaamse Regering + Nota)
Aanvragen mogelijk vanaf 31 mei 2021, 13uur tot uiterlijk 1 augustus 2021, 12 uur.

Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

 • Dubbel crisis-overbruggingsrecht in juni:
  • voor sectoren die open mogen vanaf 9 juni (o.a. kermissen, wedkantoren, dienstverlening aan huis, fitnesscentra,…)
  • ook voor horecasector met inbegrip van restaurants die hun buitenterras al hebben geopend​
 • Dubbel crisis-overbruggingsrecht voor verplicht gesloten sectoren verlengd tot einde september 2021

Verlenging economische steunmaatregelen tot 30 september 2021

 • Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voor alle sectoren
 • Belastingvoordeel voor kwijtschelding huur (zie ook FOD Financiën incl. modelovereenkomst)
 • Dubbel-crisisoverbruggingsrecht voor verplicht gesloten sectoren (cf. supra)
 • Verlenging BTW-verlaging naar 6 procent op handgels en mondmaskers

Update 12/05: Relevante bepalingen lokale economie

Bron: VVSG

Buitenplan: 8 mei – 8 juni

Het zogenaamde buitenplan heeft onder meer betrekking op de heropening van de terrassen. Deze fase ging in op zaterdag 8 mei en loopt in principe tot en met 8 juni.

Belangrijkste documenten

Aanvullende info

In onze vorige update (zie hieronder) overliepen we al de meest relevante bepalingen. Hieronder vind je nog enkele aanvullende aandachtspunten of verduidelijkingen (o.b.v. de FAQ en/of rechtstreekse contacten met het Nationaal Crisiscentrum (NCCN)):

 • Horeca
  • Geen uitzonderingen voor eenmanszaken of zelfbedieningszaken. Het horecaprotocol, incl. de voorwaarde dat alle terrasbezoekers aan tafel moeten bediend worden, is m.a.w. in elke horeca-inrichting van toepassing, ongeacht het aantal personeelsleden, …
  • Ook terrassen van sportclubs/kantines, jeugdhuizen, … kunnen openen, voor zover het horecaprotocol volledig wordt nageleefd én voor zover zij in orde zijn met alle andere formaliteiten (drankvergunning, inname openbaar domein, …)
  • Het gebruik van waterpijpen op voor het publiek toegankelijke plaatsen blijft behouden, dus dit geldt ook voor de open terrassen.
 • Take-away
  Zoals we eerder stelden met enig voorbehoud, bevestigde het NCCN dat alcoholhoudende dranken nu ook apart mogen verkocht worden via afhaal en levering (niet tussen 22u en 5u).
 • Combinatie terras en take-away
  Is toegelaten, op voorwaarde dat voor beide concepten elk apart de geldende bepalingen worden toegepast, met name:
  • Take-away: tot 22u, crowd monitoring (wachtrijbeheer), geen consumptie ter plaatse (en dus ook niet op het terras).
  • Horecaterras: enkel open terrassen conform het protocol, consumptie enkel zittend, enkel bediening aan tafel

Zomerplan 9 juni - …


Het overlegcomité besliste gisteren, 11 mei, over het zogenaamde Zomerplan. Dat omvat 4 stappen, waarbij elke stap afhankelijk wordt gemaakt van de evolutie van de ziekenhuis- en vaccinatiecijfers.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

9 juli – 30 juni

1 juli – 29 juli

30 juli – 31 augustus

Vanaf 1 september

Uiteraard zijn alle exacte bepalingen en modaliteiten nog niet bekend. Deze zullen gaandeweg duidelijk worden via een nieuw Ministerieel Besluit, de bijhorende FAQ en de verschillende protocollen.

Het volledige overzicht kan je lezen in de persmededeling en de bijhorende schematische voorstelling. Hieronder focussen we op stap 1, die normaliter ingaat op woensdag 9 juni.

Belangrijkste documenten

Handel en dienstverlening

 • Heropening van publieke sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams
 • Heropening, met ventilatieprotocollen, van
  • Bioscopen, bowling
  • Casino’s, wedkantoren, speelautomatenhallen
  • Binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken
  • Binnenspeeltuinen, indoor recreatie, tropische zwembaden
  • Onbemande zonnebanken
 • Heropening, met ventilatieprotocollen én verplicht gebruik van luchtkwaliteitsmeter op een zichtbare plaats: fitness
 • De activiteiten van sekswerkers zijn opnieuw toegelaten.

Horeca

 • Heropening binnengedeelten van de horeca tussen 8u en 22u
  • Tot 4 personen per tafel of één huisgezin per tafel
  • Met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
 • Horeca buiten
  • Het sluitingsuur gaat van 22u naar 23u30u
  • De tafelregels blijven behouden: 4 personen of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
 • De regels voor horeca binnen en buiten zullen tijdens de zomermaanden verder evolueren. Het Overlegcomité zal de regels vastleggen.
 • Feesten en recepties:
  • tot 50 personen binnen
  • voor het overige volgen zij de regels van de horeca

Ambulante handel en kermissen

 • Kermissen, niet-professionele brocante- en rommelmarkten zijn opnieuw mogelijk.
  Organisatie zoals de markten.
 • Huis-aan-huisverkoop is opnieuw toegelaten

Evenementen, cultuur, vrije tijd

Evenementen (bv. culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden) zijn toegelaten

 • Binnen:
  • tot 200 personen of 75% van de zaalcapaciteit (zaalcapaciteit is niet de normale zaalcapaciteit, maar conform het meer beperkte Covid Infrastructure Risk Model (CIRM)
  • zittend
  • met mondmasker
  • op veilige afstand van elkaar
 • Buiten:
  • tot 400 personen
  • met mondmasker
  • op veilige afstand van elkaar.

Overige

Telewerk blijft verplicht, met 1 terugkeermoment per week.

Daarvoor gelden volgende modaliteiten:

 • Er zijn nooit meer dan 20% van de werknemers tegelijk aanwezig (of max. 5 in kmo’s met minder dan 10 werknemers).
 • Testing wordt ten zeerste aanbevolen.

Update 7/05: Ministerieel besluit en bepalingen buitenplan

Het Ministerieel besluit schept duidelijkheid over de definitieve regels voor terrasbezoeken:

 • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd;
 • een maximum van 4 personen per tafel is toegestaan. Gezinnen die uit meer dan 4 personen bestaan, mogen wel een tafel delen.
 • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
 • elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
 • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan;
 • minstens één volledig zijde van het terras is te allen tijde geopend en dient een voldoende ventilatie te verzekeren;
 • dranken en maaltijden dienen verplicht buiten te worden geconsumeerd;
 • de klant mag de binnenruimte enkel occasioneel en kortstondig betreden om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen, om het open terras te betreden of om de rekening te betalen;
 • de klanten en het personeel dragen een mondmasker. De klanten mogen hun mondmasker afzetten wanneer zij aan tafel zitten;
 • de openingsuren van de open terrassen zijn beperkt van 08.00 uur tot 22.00 uur;
 • het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.

Naast de heropening van de terrassen mogen nu ook andere buitenactiviteiten terug hervatten:

 • Evenementen, culturele en andere voorstellingen en professionele sportieve wedstrijden in openlucht kunnen weer plaatsvinden met een zittend publiek van maximaal 50 personen. De bevoegde gemeentelijke overheid moet hier voorafgaand toelating voor geven. Ook handelsbeurzen, met inbegrip van salons, kunnen buiten worden georganiseerd voor 50 bezoekers.
 • Voor georganiseerde buitenactiviteiten wordt de leeftijdslimiet van 18 jaar opgeheven. Activiteiten mogen georganiseerd worden voor groepen van maximaal 25 personen, begeleiders niet meegerekend. Voor kinderen tot en met 12 jaar mag dit ook binnen voor groepen van maximum 10. De activiteiten mogen enkel plaatsvinden zonder publiek, behalve niet-professionele sporttrainingen. In dat laatste geval mag elke deelnemer tot en met 18 jaar worden vergezeld door maximum één lid van hetzelfde huishouden.
 • De buitenruimten van pretparken mogen heropenen. Hetzelfde geldt voor de buitengedeelten van de professioneel georganiseerde brocante- en rommelmarkten.
 • Het einduur voor alcoholverkoop wordt gelijkgeschakeld met dat van de sluiting van de horeca, om 22 uur.

Het Ministerieel Besluit van 7 mei 2021 vind je hier.

Klik hier voor de FAQ die van toepassing is op het MB van 8 mei 2021.


Update 4/05: Buitenprotocol horeca

Bron: VVSG

Het nieuwe horecaprotocol kunt u raadplegen op www.heropstarthoreca.be of hier downloaden.

Hieronder bespreken we de voornaamste zaken, uiteraard met een focus op de bepalingen met betrekking tot de terrassen. In het kader van het zogenaamde ‘buitenplan’ blijven het binnengedeelte van de horecazaken immers nog gesloten.

Algemeen

 • Blijven van toepassing: Ministerieel Besluit (eerstdaags verwachten we het nieuwe wijzigingsbesluit), de ‘Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan’ (FOD WASO) en de ‘Gids voor de heropening van de handel’ (FOD Economie, voorlopig laatste aanpassing dateert van 26 april).
 • Het protocol bevat richtlijnen voor ondernemers, personeel, leveranciers en gasten. Het vermeldt eerst de algemene richtlijnen (geldig voor alle horecavormen) en splitst deze daarna op per horecavorm: hotels & logies, eetgelegenheden en drankgelegenheden.
 • Het protocol kan aangepast worden in functie van eventuele verstrengingen/versoepelingen en ingeval het Ministerieel Besluit andersluidende bepalingen bevat (dat eerstdaags zal beschikbaar zijn).

Algemene maatregelen

 • Max. 4 personen per tafel, behalve indien het over personen gaat die onder eenzelfde dak wonen (kinderen <12 jaar moeten dus meegerekend worden)
 • Openingsuren beperkt van 8u00 tot 22u00
 • Bediening aan de bar is niet toegestaan
 • Chirurgisch mondmasker verplicht voor personeel
 • Mondmasker verplicht voor klanten bij verplaatsingen
 • Regelmatig handen wassen
 • Afstand van 1,5m maximaal respecteren
 • 1,5m tussen tafelgezelschappen (let op: tussen de ‘tafelgezelschappen’ impliceert dat er steeds 1,5m moet vrij zijn tussen de rugleuningen van de gasten van verschillende tafels. Niet louter tussen de tafels)
 • Verplicht zittend buiten consumeren
 • Geluidsversterking Max. 80 dB
 • Er wordt geen verplichte registratie opgelegd
 • Klanten mogen NIET in binnenruimte, tenzij om:
  • gebruik te maken van het sanitair,
  • door te wandelen naar terras als dit op geen enkele andere manier toegankelijk is,
  • om de rekening te betalen aan de kassa, met respect van afstandsregels.

Het is nog onduidelijk in hoeverre klanten de binnenruimte mogen betreden voor het afhalen van vooraf bestelde gerechten (take-away).

Definitie open terras

Een open terras is een onderdeel van een inrichting die behoort tot de horecasector of van een professionele traiteur- of catering onderneming dat gelegen is buiten de besloten ruimte daarvan:

 • waar de open lucht vrij kan circuleren, waar men zitgelegenheid biedt en waar dranken en spijzen voor directe consumptie worden aangeboden,
 • moet minstens over één volledige zijde geopend zijn ongeacht de weersomstandigheden,
 • mag aan de open zijde NIET deels afgesloten worden, zoals bv. met windscherm of zonnewering.
 • Terrassen in een gesloten publieke ruimte (zoals een winkelcentrum) vallen hier niet onder.

De FOD Volksgezondheid bevestigde dat ook de bovenzijde als zijde kan beschouwd worden. Daardoor kunnen bv. (volledig ommuurde) binnenkoeren ook als open terras dienen, voor zover er geen parasols of enige andere overkapping wordt geplaatst.​

Aanvullende richtlijnen

 • De tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd, tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.
 • Er wordt alleen aan tafels bediend, dus géén statafels of walking lunches of -diners. Er wordt verplicht zittend geconsumeerd. Klanten dienen tevens aan hun eigen tafel te blijven zitten. Bediening aan de bar is niet toegestaan.
 • De verkoop van alcoholische dranken in alle inrichtingen, met inbegrip van automaten, blijft verboden vanaf 20.00 uur tot 05.00 uur 's morgens, met uitzondering van de verkoop aan klanten van de terrassen van een horecazaak tot aan het sluitingsuur.
 • Doe al het mogelijke om de fysieke afstand van 1,5 meter zo goed mogelijk na te streven. Werk bijvoorbeeld met vloermarkeringen om dit te ondersteunen/om de circulatie te organiseren (vaste, duidelijke gemarkeerde wacht- en looppaden buiten en binnen in de horecazaak).
 • Afficheer bij de ingang van de zaak de regels die van toepassing zijn op de klanten (signalisatieplan, in de nodige talen en eventueel met pictogrammen) en breng ze deze van tevoren in herinnering.
 • Werk zoveel mogelijk met reservatie (is niet verplicht)

Update 29/04: Relevante bepalingen Overlegcomité en Ministerieel Besluit

Bron: VVSG
Bron: Persbericht 29/04/2021 Minister Verlinden

Belangrijkste documenten


Relevante bepalingen ambulante handel en kermissen

Let op: de bepalingen van het MB van 24 april traden maandag 26 april al in werking. Deze hebben uitsluitend betrekking op het einde van de zogenaamde paaspauze, cf. punt 1 van de persmededeling na het overlegcomité. De overige beslissingen van het overlegcomité hebben nog geen direct effect, omdat ze grotendeels pas in werking treden vanaf 8 mei of later. Hierover vind je dus nog niets terug in het MB.

 • Wekelijkse markten: De verplichting om individueel de markt te bezoeken wordt vervangen door het winkelen met ‘max. één extra persoon van hetzelfde huishouden of nauw contact’. (MB 24 april, art. 13)
 • Rommelmarkten: Vanaf 8 mei: heropstart professionele brocante en rommelmarkten (overlegcomité 14 april). De exacte modaliteiten zijn nog niet gekend.
 • Jaarmarkten: Toegelaten vanaf juni (overlegcomité 14 april), onder voorbehoud van de evolutie van de cijfers. De exacte modaliteiten zijn nog niet gekend
 • Kermissen: Toegelaten vanaf juni: heropstart kermissen (overlegcomité 23 april), onder voorbehoud van de evolutie van de cijfers. De exacte modaliteiten zijn nog niet gekend.

Relevante bepalingen voor de horeca

Aangezien er voldoende tijd is voorafgaand aan het in werking treden van de maatregelen op 8 mei 2021, legt de minister van Binnenlandse Zaken het ontwerp van ministerieel besluit voor advies voor aan de afdeling Wetgeving van de Raad van State.

Hieronder geven we een overzicht van de maatregelen voor de horeca, onder voorbehoud van het gevraagde advies van de afdeling Wetgeving van de Raad van State.

Vanaf 8 mei 2021 mogen de open terrassen van de horeca en feest- en receptiezalen openen, mits naleving van een aantal voorwaarden:

 • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd;
 • een maximum van 4 personen per tafel is toegestaan, behoudens in geval van een huishouden. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden;
 • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
 • elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
 • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan;
 • minstens één volledig zijde van het terras is te allen tijde geopend en dient een voldoende ventilatie te verzekeren;
 • dranken en maaltijden dienen verplicht buiten te worden geconsumeerd;
 • de klant mag de binnenruimte enkel occasioneel en kortstondig betreden om gebruik te maken van de sanitaire voorzieningen, om het open terras te betreden of om de rekening te betalen;
 • de klanten en het personeel dragen een mondmasker of elk ander alternatief in stof. De klanten mogen hun mondmasker afzetten wanneer zij aan tafel zitten;
 • de openingsuren van de open terrassen zijn beperkt van 08.00 uur tot 22.00 uur;
 • het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.

Zodra er meer informatie bekend is, zal die hier gepubliceerd worden aan de hand van een nieuwe update.


Update 21/04: Vlaams Beschermingsmechanisme 6

Ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% kunnen vanaf 16 april een aanvraag indienen voor de periode van 1 maart 2021 tot en met 31 maart 2021.

Ondernemingen die verplicht gesloten waren tussen 1 maart 2021 en 31 maart 2021 of tussen 27 maart 2021 en 31 maart 2021 kunnen steun aanvragen voor de sluitingsperiode. Deze ondernemingen moeten hun omzetdaling niet aantonen voor de sluitingsperiode.

Een aanvraag indienen kan vanaf 16 april 2021 tot en met 15 mei 2021.

Vraag hier aan!


Update 15/04: Coronamaatregelen beslist in Overlegcomité van 14/04 (voor de economie)

Bron: www.be-alert.be/nl

Einde paaspauze voor winkels en niet-medische contactberoepen

Op 26 april eindigt de Paaspauze. Dit wil zeggen dat mensen vanaf dan samen mogen buiten komen in groepen van maximaal 10.

Ook winkeliers mogen vanaf deze datum opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden.

Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.

Tegelijk worden er een dertigtal proef- en pilootprojecten opgestart die praktisch en onder wetenschappelijke begeleiding moeten vaststellen hoe de verschillende economische sectoren veilig van start kunnen gaan of de sluitingen ervan in de toekomst voorkomen.

Buitenpakket

Op 8 mei, wanneer zo goed als alle 65-plussers gevaccineerd én beschermd zijn, gaat een breed buitenpakket van kracht.

Activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) kunnen met maximaal 25 personen buiten en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen ook met maximaal 10 binnen

Verder worden ook volgende zaken buiten mogelijk:

 • Restaurants en cafés: terrassen buiten
 • Evenementen (incl. recepties en banketten), culturele voorstellingen en erediensten tot maximaal 50 personen.
 • Pretparken
 • Professionele rommel- en brocantemarkten

Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-over-einde-van-de-paaspauze

Update 2/04: Gewijzigde maatregelen Subsidiedatabank

Hieronder staat een overzicht van nieuwe en gewijzigde steunmaatregelen zoals gepubliceerd in de Subsidiedatabank van het Agentschap voor Innoveren & Ondernemen.

Globalisatiemechanisme

Bepaalde ondernemingen die door de coronacrisis zeer zwaar getroffen zijn, kunnen via dit mechanisme steun aanvragen. De steun bedraagt 10% van de omzet in de periode van 1 april tot en met 31 december 2019, met aftrek van de al ontvangen premies in 2020.

Wijziging

Deze steun kan aangevraagd worden vanaf 1 april tot en met 30 september 2021. Denk je in aanmerking te komen voor deze steun dan moet je alvast 4 maal ja kunnen antwoorden op volgende vragen:

 1. Ben je een vennootschap of vereniging met economische activiteit (eenmanszaken zijn uitgesloten)?
 2. Realiseerde jouw onderneming minstens € 450.000 omzet (exclusief btw) in de periode van 1 april 2019 tot en met 31 december 2019?
 3. Realiseerde jouw onderneming in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 een omzetdaling van minstens 60% t.o.v. dezelfde kwartalen in 2019 en dit ingevolge de exploitatiebeperkingen?
 4. Was er een boekhoudkundig verlies in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020?

Overbruggingsrecht voor zelfstandigen

Zelfstandigen kunnen tijdens de coronacrisis in 2021 nog steeds een beroep doen op één van de uitkeringen van het Overbruggingsrecht: het 'Dubbel corona-overbruggingsrecht, het 'Crisis-overbruggingsrecht-omzetdaling' of het 'Crisis-overbruggingsrecht-quarantaine/zorg kind'.

Wijziging

 1. De Wet die de verlenging van het dubbel overbruggingsrecht regelt voor februari 2021 werd ondertussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 25 maart 2021.
 2. Zelfstandigen die in de week van 29 maart 2021 hun activiteit moeten onderbreken voor de opvang van hun kind, zullen eveneens van het crisis-overbruggingsrecht gebruik kunnen maken. Dit werd aangekondigd in het persbericht van de minister van 28 maart 2021.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

Bepaalde werkgevers die hun werknemers tijdelijk niet kunnen tewerkstellen door de coronacrisis kunnen gebruik maken van deze regeling. De werknemers ontvangen een RVA-uitkering die wordt verhoogd tot 70% van het begrensd gemiddeld loon, met een maximum van € 2.754,76 per maand.

Wijziging

Door de nieuwe verstrengde maatregelen wat betreft jeugdactiviteiten en de sluiting van de scholen in de week van 29 maart tot 3 april 2021 werd er door de minister van werk beslist om de steun ook mogelijk te maken voor deze getroffen werknemers. Zie nieuwsbericht op de website van de RVA Tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor de opvang van een kind omwille van de volledige of gedeeltelijke annulatie van een paasvakantiekamp of omdat het kind niet naar de kleuterschool of het kinderdagverblijf gaat.

Belastingvoordeel kwijtschelding huur

Wie een pand verhuurt aan een zelfstandige, kleine vennootschap of kleine vereniging die verplicht gesloten is door de federale coronamaatregelen, kan een belastingvermindering of belastingkrediet bekomen van 30% van de kwijtgescholden huurprijs en huurvoordelen (ten minste 40%) in de maanden maart, april en/of mei 2021.

Wijziging

De juridische basis van deze maatregel kan je raadplegen in het 'Wetsontwerp houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie' op dekamer.be. Hier vind je alvast meer informatie over dit nieuwe fiscaal voordeel (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen). Deze maatregel is nog niet operationeel. We houden je op hoogte

Federale steun voor ondernemers

Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen voorziet de federale overheid een aantal ondersteuningsmaatregelen.

Wijziging

Werkgevers in de hotelsector zullen kunnen genieten van een doelgroepvermindering wanneer zij worden geconfronteerd met minstens 60% omzetverlies. De vermindering van de socialezekerheidsbijdragen zal kunnen worden genoten voor maximum 5 werknemers per vestiging in het tweede kwartaal 2021. Deze maatregel werd aangekondigd via het persbericht 7 miljoen euro ter ondersteuning van de zwaar getroffen hotelsector. De maatregel is dus nog niet operationeel en kan nog wijzigen.

Vlaamse steun voor ondernemers

Om de zelfstandigen en ondernemingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis voorziet de Vlaamse overheid een aantal nieuwe steunmaatregelen alsook een versoepeling van verschillende bestaande subsidies.

Wijziging

De sportnoodlening voor de sportclubs getroffen door corona kan aangevraagd worden vanaf 29 maart. Het gaat om een lening van minimaal € 25.000 tot maximaal € 1 miljoen, terug te betalen over maximaal 9 jaar, met een rente van 1% per jaar. Meer hierover op de website van Sport Vlaanderen Overzicht compensatiemaatregelen voor sportorganisaties.

Steun eventsector

De evenementensector werd zwaar getroffen door het coronavirus. Naast de meer algemene maatregelen werden er voor deze sector ook verschillende specifieke maatregelen gecreëerd en andere maatregelen versoepeld.

Wijziging

De Vlaamse Regering verleent via Toerisme Vlaanderen steun aan projecten van zomerfestivalorganisatoren die inzetten op innovatie om de corona-uitdagingen het hoofd te bieden. Binnen deze subsidietoekenning is er ook plaats voorzien voor stoeten en processies. Vanaf 29 maart 2021 kan je een aanvraag indienen tot 19 april 2021 via Flanders Is A Festival 2021.

Logiessubsidies

Toerisme Vlaanderen helpt logiesuitbaters bij de verdere uitbouw van kwaliteitsvolle toeristische logies in Vlaanderen.

Wijziging

De subsidie-oproep voor 2021 bij Toerisme Vlaanderen staat momenteel open. Je kan indienen tot eind april.

Transitiepremie voor zelfstandigen

Uitkeringsgerechtigde werkzoekenden van minstens 45 jaar die het werk hervatten als zelfstandige in hoofdberoep kunnen gedurende 24 maanden genieten van een maandelijkse transitiepremie om de onzekere financiële situatie te overbruggen tijdens de opstart van hun zaak.

Wijziging

De Vlaamse Regering wijzigde, na het advies van de Raad van State, nu definitief haar uitvoeringsbesluit bij het decreet over een premie om de transitie van werkzoekenden naar ondernemerschap te stimuleren. Ondernemers jonger dan 45 jaar kunnen tijdelijk, vanaf 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022, een transitiepremie aanvragen volgens de gewijzigde premievoorwaarden. Voor de ondernemers met een leeftijd van 45 jaar of ouder zal deze wijziging pas in werking treden voor aanvragen die tussen 1 juni 2021 en 31 maart 2022 door hen worden ingediend. Meer info op de website Beslissingen van de Vlaamse Regering > Ministerraad 26 maart 2021

Minnelijk afbetalingsplan sociale werkgeversbijdragen

Werkgevers die moeilijkheden ondervinden om de werkgeversbijdragen te betalen, kunnen minnelijke afbetalingstermijnen aanvragen die zij verschuldigd zijn omdat ze personeel tewerkstellen.

Wijziging

Werkgevers die moeilijkheden ondervinden om de sociale werkgeversbijdragen te betalen tijdens de coronacrisis, kunnen ook voor het eerste en het tweede kwartaal 2021 een minnelijk afbetalingsplan krijgen met een duur van maximaal 24 maanden. Deze wet van 14 maart 2021 werd gepubliceerd op 19 maart in het BS.

Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen

Zelfstandigen met moeilijkheden door het coronavirus kunnen bepaalde betalingsfaciliteiten voor de sociale bijdragen vragen.

Wijziging

De aanvullende crisisuitkering bij arbeidsongeschiktheid zal worden verlengd tot en met 30 juni 2021. Dit werd aangekondigd in het persbericht Verlenging van de aanvullende crisisuitkering voor zelfstandigen en meewerkende echtgenoten die arbeidsongeschikt zijn.


Update 31/03: Coronavirus: overzicht relevante bepalingen lokale economie

In dit document kunt u alle FAQ terugvinden over de beslissingen en coronamaatregelen in het Ministerieel Besluit van 26/03/2021.

Bekijk FAQ van 26/03/2021.

Steunmaatregelen

Verduidelijking rechthebbenden dubbel crisis-overbruggingsrecht (persbericht minister Clarinval, 30 maart 2021)
De niet-essentiële winkels die op afspraak werken kunnen geen aanspraak maken op het dubbel crisis-overbruggingsrecht, ondanks het eerdere bericht van de minister. Ondernemingen die onmogelijk op afspraak kunnen werken (en die al dan niet nog click & collect en/of levering aanbieden), komen er wel voor in aanmerking. De op afspraak werkende niet-essentiële winkels hebben wel nog recht op het enkele overbruggingsrecht als ze een omzetverlies van minstens 40% kunnen aantonen. Alle info over de verschillende types overbruggingsrecht vind je op https://www.rsvz.be/nl/news/moeilijkheden-door-het-coronavirus.

Vlaams beschermingsmechanisme 7: steunpercentage april wordt verhoogd tot 15% (nieuwsbericht VLAIO, 29 maart 2021)

Minister-president Jambon kondigde het al aan, minister Crevits herhaalt het deze week: het steunpercentage van het Vlaams beschermingsmechanisme voor de maand april wordt verhoogd van 10% naar 15%. Deze ondersteuning geldt voor de gesloten sectoren (o.m. horeca en de niet-medische contactberoepen), maar evengoed voor alle ondernemingen die een omzetverlies van 60% lijden. Bovendien worden ook de maximale steunbedragen verhoogd. Let op: de verhoging is nog niet finaal goedgekeurd.

Projectoproep Flanders is a festival 2021 op komst (beslissing Vlaamse Regering, 26 maart)

De Vlaamse regering keurde vrijdag deze oproep goed, waarvoor 10 miljoen euro beschikbaar is. Vanaf 29 maart kunnen organisatoren voorstellen indienen voor festivals die plaatsvinden tussen 15 juni en 31 oktober. Alle info vind je op: https://www.toerismevlaanderen.be/FlandersIsAFestival.


Update 26/03: Nieuwe coronamaatregelen vanaf 27/03

Bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ2403/
Bron: Ministerieel Besluit van 26/03/2021

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben gisteren in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. Ze hebben een breed afkoelingspakket beslist dat ervoor moet zorgen om de stijgende trend om te keren in de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames.

Op basis van deze vaststellingen heeft het Overlegcomité een ‘afkoelingspakket’ beslist dat ervoor moet zorgen dat de stijgende trend omkeert, zowel op het vlak van het aantal besmettingen als van de ziekenhuisopnames.

Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen op vlak van lokale economie:

 1. Niet-essentiële winkels op afspraak

Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

Klanten mogen de zaak wel pas binnen als ze een bevestiging van het gereserveerde tijdslot kunnen voorleggen, en alleen tijdens een tijdslot van 30 minuten mogen ze binnen.

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.

Essentiële winkels mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak: supermarkten en andere voedingswinkels, nachtwinkels, winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten, gespecialiseerde winkels met babyartikelen, dierenvoedingwinkels, apotheken, kranten- en boekenwinkels, tankstations en brandstofleveranciers, telecomwinkels, winkels voor medische hulpmiddelen, doe-het-zelfzaken, tuincentra en boomkwekerijen, bloemen- en plantenwinkels, groothandels voor professionelen, stoffen- en breiwinkels en winkels voor schrijf- en papierwaren.

 1. Sluiting niet-medische contactberoepen

De niet-medische contactberoepen moeten sluiten. Dit betreft onder meer:

 • de schoonheidssalons;
 • de niet-medische pedicurezaken;
 • de nagelsalons;
 • de massagesalons;
 • de kapperszaken en barbiers;
 • de tatoeage- en piercingsalons
 1. Striktere controles op telewerk

De controles op verplichte telewerk worden opgedreven en verscherpt.

Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen dienen zich aan de verplichtingen van telewerk te houden.

 1. Belang van de basisregels

Het Overlegcomité herhaalt het belang van:

 • het naleven van de geldende sanitaire maatregelen door de bevolking,
 • de strikte handhaving door de politie- en inspectiediensten van deze maatregelen,
 • het verplicht telewerk alsook de strikte handhaving ervan door de inspectiediensten,
 • de door de lokale besturen genomen maatregelen om crowding op drukke plaatsen te vermijden.

Het Overlegcomité, het coronacommissariaat en de Risk Assessment Group blijven de situatie dag na dag nauwgezet opvolgen en zullen onmiddellijk samenkomen wanneer de situatie dit vereist.

Het Ministerieel Besluit geldt tot en met 25 april.

Update 25/03: Raamverkoop

Stad Oostende laat lokale handelaars vanaf vrijdag 26/03/2021 toe om over het hele grondgebied aan raamverkoop te doen, op voorwaarde dat ze dit coronaveilig en zonder afvaloverlast kunnen organiseren. De handelaars mogen bovendien ook hun sanitair ter beschikking stellen.

Via raamverkoop kunnen handelaars voeding (ijsjes, snacks...) en warme en koude dranken te koop aanbieden aan passanten.

Er zijn wel enkele voorwaarden:

 • Zo mag er geen alcohol worden verkocht, dat mag enkel bij take-away van volledige maaltijden die ingepakt zijn en niet ter plaatse geconsumeerd worden. (Alcohol verkopen bij meeneemmaaltijden mag ook slechts tot 20 uur).
 • De raamverkoop moet op een coronaveilige en nette manier verlopen. Daarom moeten uitbaters steeds voldoende vuilnisbakken ter beschikking stellen zodat de raamverkoop niet voor extra zwerfvuil zorgt.
 • Om samenscholingen te vermijden, vraagt de stad aan de uitbaters om zelf een duidelijke wachtrij met voldoende afstand te organiseren. Mensen mogen ook niet ter plaatse blijven staan of zitten, de bedoeling is dat ze zich na hun aankoop onmiddellijk verspreiden.
 • De handelszaken mogen bovendien hun sanitair ter beschikking stellen van hun klanten, onder strikte hygiënische voorschriften en met aandacht voor de geldende coronamaatregelen.

Klik hier voor meer info.


Update 2/03

Bron: VVSG.be

Belangrijkste documenten

Regelgeving

Niet-medische contactberoepen
Vanaf gisteren, 1 maart 2021, traden een aantal wijzigingen aan het MB COVID-19 in werking m.b.t. de niet-medische contactberoepen (opheffing art. 8 § 3):

 • Schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons, bemande zonnebanken en zonnebankcentra, en tatoeage- en piercingsalons mogen heropstarten.
  Zij volgen de aangepaste protocollen voor de niet-medische contactberoepen. Deze vind je op de website van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO, onder “SC 10: Personenzorg”.
 • Let op:
  • Dienstverlening aan huis door de niet-medische contactberoepen blijft verboden.
  • Bovendien blijven ook de wellnesscentra, met inbegrip van onder meer sauna’s, onbemande zonnebanken, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams, gesloten.

Vrijstelling omgevingsvergunning voor horecaterrassen

Vrijdag 26 februari 2021 besliste de Vlaamse Regering op voorstel van minister Demir tot het (tijdelijk) vrijstellen van de omgevingsvergunningsplicht voor horecaterrassen. We drongen al langer aan op meer duidelijkheid m.b.t. de horecaterrassen, anticiperend op een toekomstige heropstart.

 • Zie het Besluit van de Vlaamse regering van 26 februari 2021 tot wijziging van het BVR van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, wat betreft een tijdelijke regeling voor terrassen voor de horeca in het kader van het coronavirus (en de bijhorende nota aan de Vlaamse Regering)
 • Letterlijk (eigen onderlijning):
  Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is niet nodig om al dan niet gesloten of overdekte terrassen of terrasconstructies te plaatsen bij bestaande, hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte horecazaken als al de volgende voorwaarden zijn vervuld:
  1° de terrasconstructie wordt volledig geplaatst binnen een straal van dertig meter van het hoofdgebouw van de horecazaak;
  2° er wordt geen bijkomende verharding aangelegd, met uitzondering van de terrasconstructie zelf en de strikt noodzakelijke toegang tot de terrasconstructie;
  3° de plaatsing gaat niet gepaard met:
  a) een ontbossing;
  b) een wijziging van vegetatie of kleine landschapselementen;
  c) een aanmerkelijke reliëfwijziging;
  d) een wijziging van waterlichamen.
  De vrijstelling, vermeld in het eerste lid, geldt tot en met 31 maart 2022.
  De terrasconstructie en de strikt noodzakelijke toegang ertoe worden vóór 1 mei 2022 verwijderd, tenzij de plaatsing inmiddels vergund is of rechtsgeldig beroep gedaan wordt op een andere bepaling van dit besluit.
 • Eerst wordt nog het advies van de Raad van State ingewonnen. In principe treedt het besluit in werking 10 dagen na publicatie ervan in het Staatsblad

Inzet van verhuurdiensten van voertuigen met bestuurder voor het vervoer naar de vaccinatiecentra

De Vlaamse regering keurde vrijdag ook een besluit goed dat een uitzondering voorziet op het decreet personenvervoer voor het vervoer van personen naar en van een vaccinatiecentrum in het kader van de vaccinatiecampagne tegen Covid-19. Meer info: nota VVSG (laatste update, 1 maart 2021) + Besluit Vlaamse Regering en Nota aan de Vlaamse Regering.

Vlaamse steunmaatregelen (o.a.)

Een aantal maatregelen zijn aangekondigd maar nog niet van kracht en/of moeten nog verder uitgewerkt worden.

Overzicht: zie persbericht minister Crevits (27 februari 2021)

 • Vlaams Beschermingsmechanisme (VBM) verlengd
  • Voor ondernemingen die verplicht gesloten zijn of zwaar omzetverlies lijden
  • Verlengd voor de periode van 1 maart tot en met 30 april 2021
  • Meer info volgt later
  • NB: VBM 4 (verplicht gesloten of zwaar omzetverlies in januari 2021): kan aangevraagd worden vanaf 16 februari t.e.m. 15 maart 2021
 • Globalisatiemechanisme
  • Voor ondernemingen die in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 zware omzetdalingen hebben gekend
  • Deze maatregel werd definitief goedgekeurd (kan nog niet aangevraagd worden)
  • Meer info: website VLAIO
 • Herstartlening
  • Voor ondernemingen die bijvoorbeeld nieuwe voorraden moeten aankopen om te kunnen opstarten
  • Enkel voor ondernemingen die intrinsiek gezond waren voor de crisis
  • Een lening met 1% rente (looptijd 2 of 3 jaar). De terugbetaling dient pas te gebeuren vanaf de 12e maand. De minimumlening is 10.000 euro
  • Meer informatie volgt later

Een aantal definitieve maatregelen:

 • Vlaams Stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen
  • Voor toeristisch logies, toeristische attractie, hostel of jeugdverblijf met welbepaalde rechtsvormen
  • Steun voor investeringen in kader van gezondheidsmaatregelen, ecologische duurzaamheid, digitalisering, professionalisering.
  • Aanvragen mogelijk vanaf 1 maart 2021 tot en met 31 maart 2021
  • Meer info (oa handleiding en aanvragen): website Toerisme Vlaanderen
 • Evenementen: terugbetaalbare voorschotten – oproep 3
  • Voor organisatoren van een event dat zal plaatsvinden tussen juni 2021 en 31 mei 2022
  • Aanvragen mogelijk vanaf 1 maart 2021
  • Meer info (en aanvragen): website VLAIO
 • Handelshuurlening
  • Voor zelfstandigen en ondernemingen die betalingsmoeilijkheden bij handelshuur hebben
  • Lening van maximum 35.000 euro aan 2%
  • Aanvragen mogelijk tot 1 juli 2021
  • Meer info (en aanvragen): website VLAIO

Federale steunmaatregelen (o.a.)

 • Overbruggingsrecht
  • Verlenging tot en met 30 juni 2021
  • Nog niet definitief: ontwerp Koninklijk Besluit goedgekeurd in ministerraad van 26 februari 2021 , nu voor advies naar Raad van State
  • Meer info: website federale overheid
 • Tijdelijke ondersteuningsmaatregelen
  • Oa vrijstelling voor de horecasector van de FAVV, belastingvoordeel voor de kwijtschelding van de huurprijs
  • Nog niet definitief: voorontwerp van wet goedgekeurd in ministerraad van 26 februari 2021,
  • Meer info: website federale overheid

Update 25/02: Verduidelijkingen en steunmaatregelen coronavirus

Bron: VVSG.be

Relevante documenten

Kappers

Zonnebanken

(rechtzetting via Ministerieel Besluit van 12 februari 2021)

 • De bemande zonnebanken en zonnecentra mogen hun activiteiten hervatten vanaf 1 maart.
 • De onbemande zonnebanken en zonnecentra blijven ook na 1 maart nog gesloten.

Horeca en take-away

(verduidelijking in FAQ 15 februari 2021)

Alle afhaalmogelijkheden, met respect voor de geldende hygiëne- en afstandsmaatregelen, zijn mogelijk maar horeca-inrichtingen worden geacht ten allen tijde aan crowd control te doen en de wachtrijen te beheren. De maaltijden moeten worden aangeboden op een zodanige manier dat ze kunnen worden meegenomen door de klant en elders kunnen worden genuttigd, bijvoorbeeld thuis, op de hotelkamer of in de wagen op een openbare parking.

Maaltijden kunnen niet ter plaatse geconsumeerd worden. Bovendien zijn initiatieven waarbij locaties worden ingericht om klanten te ontvangen en/of te bedienen zoals in bijvoorbeeld chalets, caravans, mobilhomes op een parking, het terras of een aparte locatie, zodat deze klanten daar hun maaltijd kunnen consumeren, verboden.

Steunmaatregelen

NB Deze maatregelen zijn goedgekeurd, maar de onderliggende regelgeving moet nog verschijnen in het Belgisch Staatsblad.

Federaal (onder andere)

 • Overbruggingsrecht verlengd tot en met 30 juni 2021 (bron persbericht minister Clarinval)
  • het dubbele overbruggingsrecht bij volledige onderbreking
  • het crisis-overbruggingsrecht bij omzetdaling van min. 40%.
  • De tijdelijke versoepelingen van het klassieke overbruggingsrecht
 • Horeca: vrijstelling bijdrage FAVV voor 2021 (bron persbericht minister Clarinval)
 • Belastingvermindering voor verhuurders van 30% op kwijtgescholden huur m.b.t. panden voor professioneel gebruik. De maatregel zal gelden voor de maanden maart, april en mei 2021.
  (bron persbericht minister Van Peteghem)

Vlaams (onder andere)

 • Handelshuurregeling
  Deze maatregel is verlengd van maart tot begin juli (Besluit Vlaamse Regering)
 • Terugbetaling voorschot evenementen
  De datum waarop de beslissing tot steuntoekenning moet genomen worden, is op 31 december 2021 gebracht. (Besluit Vlaamse Regering)
 • Vlaams Beschermingsmechanisme (VBM)
  • Parlementaire vraag met cijfers per gemeente (voor VBM 2)
  • VBM 3 (verplicht gesloten of omzetdaling van minstens 60 % in periode 16 november - 31 december): kan niet meer aangevraagd worden
  • VBM 4 (verplicht gesloten of omzetdaling van minstens 60 % in januari 2021): kan aangevraagd worden vanaf 16 februari t.e.m. 15 maart 2021
  • VBM 5 (verplicht gesloten of omzetdaling van minstens 60% in februari 2021): kan aangevraagd worden vanaf 16 maart t.e.m. 15 april 2021

Varia


Update 11/02: Coronavirus: overzicht relevante bepalingen lokale economie

Bron: VVSG.be

Naar aanleiding van een nieuwe FAQ Nationaal Crisiscentrum (versie 8 februari 2021).

Hierbij ook de correcte link naar de gecoördineerde versie van het MB.

Voornaamste verduidelijkingen


Contactberoepen

 • Vanaf 13 februari mogen kapperszaken en barbiers open, maar enkel voor de verzorging van het kapsel. Tot 1 maart blijven diensten waarbij de klant het masker moet afzetten (bv. baardverzorging), verboden.
 • Vanaf 1 maart zijn ook volgende niet medische contactberoepen opnieuw toegelaten
  • Schoonheidssalons
  • Niet-medische pedicuren
  • Nagelsalons
  • Massagesalons, voor alle soorten massages, waaronder reflexologie, shiatsu en acupunctuur
  • Tatoeage- en piercingsalons
 • Specifiek nog voor de niet-medische contactberoepen
  • Zij zullen hun activiteiten progressief kunnen hernemen, maar daarbij zijn steeds aangescherpte protocollen van toepassing. Deze zijn nog niet beschikbaar.
  • Niet-medische contactberoepen kunnen hun diensten niet aan huis verlenen! Dit in tegenstelling tot de info in onze update van gisteren.

Vanaf 8 februari

Vanaf 13 februari

Vanaf 1 maart

Vakantieparken, bungalowparken en campings

 • Kappers & barbiers (maar niet aan huis)
 • Huisbezoeken in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars
 • Dierentuinen
 • Bemande zonnebanken
 • Overige niet-medische contactberoepen (incl. de dienstverlening aan huis)
 • Bemande zonnebanken

Zonnebanken

 • Vanaf 1 maart mogen de bemande zonnebankcentra openen.
  Onze communicatie gisteren was gebaseerd op het MB. Blijkbaar is hier sprake van een foutje in het MB, dat nog wordt rechtgezet).
 • Onbemande zonnebankcentra blijven gesloten.

Horeca (incl. foodtrucks)

 • Alle afhaalmogelijkheden, met respect voor de geldende hygiëne- en afstandsmaatregelen, zijn mogelijk. Daarbij blijft elke vorm van bediening aan een wagen of camper verboden.
  Nieuw is de bepaling in het FAQ dat horeca-inrichtingen geacht worden ten allen tijde aan crowd control te doen en de wachtrijen te beheren.
 • Alle logiesvormen die open zijn mogen klanten toegang verlenen tot het zwembad (uitgezonderd de recreatieve en subtropische gedeeltes), mits het respecteren van de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden.

Mondmaskers

Accessoires in stof zoals bandana’s, sjaals, buffs,… worden niet langer aanvaard als alternatief voor een mondmasker.

Hondentrainingen

Hondentrainingen aan huis zijn niet toegelaten.

Overige


 • Ondertussen zijn de infopagina’s met betrekking tot volgende steunmaatregelen up-to-date:
 • Kappers en barbiers behouden hun dubbel overbruggingsrecht in februari, ondanks de heropstart vanaf 13 februari
  (Bron: tweet minister Clarinval, met link naar Franstalig persartikel)
 • Ter herinnering (gezien de vele vragen die we hierover krijgen): kappers en barbiers vallen niet onder de bepalingen van de wet openingsuren (en moeten dus geen verplichte wekelijkse rustdag nemen).

Update 22/01: Sensibilisering van werkgevers en werknemers over COVID-19

Via deze link vindt u een inspiratielijst met ondersteunende documenten en materialen om werkgevers en werknemers te ondersteunen in hun communicatie over COVID-19.

Als werkgever moet je met heel wat preventieve maatregelen rekening houden tijdens deze coronacrisis. Hier vindt u een overzicht van ondersteunende- en communicatiematerialen specifiek voor de werksetting met algemene richtlijnen en info per sector.

Meer info vindt u hier!


Update 17/12

Lijst toegelaten activiteiten - FOD economie opnieuw online

De FOD Economie heeft haar dynamische lijst bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd. (laatste update 8 december). Deze lijst biedt weliswaar geen volledig overzicht, maar heel wat regelmatig weerkerende vragen vanuit gemeenten worden hier wel beantwoord.

Controle coronamaatregelen door de FOD Volksgezondheid

Sinds half november wordt de inspectie van de FOD Volksgezondheid ingeschakeld bij de controles op de naleving van de coronamaatregelen. Hiermee versterken zij de controles van andere overheidsdiensten en de politiediensten. De FOD Volksgezondheid doet dat aan ook een warme oproep aan alle handelaars om de coronamaatregelen te respecteren. De meest voorkomende inbreuken betreffen de duidelijke affichage van de maatregelen, het ter beschikking stellen van ontsmettingsgel (bv. ook bij self-bankingautomaten) en een duidelijke vloermarkering om de 1,5 meter aan te duiden.

Meer info: hier.

Solden: van maandag 4 januari tot 31 januari

Normaal starten de solden op 3 januari, tenzij 3 januari op een zondag valt (wat in 2021 het geval is), dan starten de solden op zaterdag 2 januari.

Ondertussen heeft de FOD Economie het volgende bevestigd: om een te grote drukte in de winkelstraten te vermijden, zal de regering de solden laten starten op maandag 4 januari. De einddatum wijzigt niet.

Het Koninklijk Besluit met de wijziging zou spoedig gepubliceerd worden in het Staatsblad.

Dit betekent dus dat de eerste soldenzondag niet op 3 januari maar op 10 januari valt. Hou hier desgevallend rekening mee bij het bepalen van de afwijking op de wekelijkse rustdag.

Meer info over de solden en sperperiode: website FOD Economie.

Steunmaatregelen


Verlenging geldigheidsduur consumptiecheques (en andere cheques)

Op 27 november keurde de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed om de geldigheidsduur van de consumptiecheques te verlengen tot en met 31 december 2021 (in plaats van 7 juni 2021).

Aanvullend keurde de ministerraad op 11 december ook een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de geldigheidsduur van maaltijd- eco- en geschenkcheques die in de periode van 1 november 2020 en 31 maart 2021 vervallen, verlengt met 6 maanden.

Beide KB’s liggen nog voor ter advies bij de Raad van State.

Verlenging van de verdubbeling van het overbruggingsrecht als crisismaatregel voor de sectoren die moeten sluiten

Op 11 december keurde de ministerraad het ontwerp van koninklijk besluit goed waardoor de verdubbeling van het overbruggingskrediet als crisismaatregel verlengd zal worden tot en met januari 2021. Het gaat hier om de sectoren die moeten sluiten wegens de coronamaatregelen die door overheidsinstanties werden genomen.

Het KB ligt voor ter advies bij de Raad van State.

Overzicht steunmaatregelen (VLAIO) + uitbreiding handelshuurlening

Via volgend overzicht krijg je een update van de belangrijkste Vlaamse steunmaatregelen.

Nieuw in het rijtje: handelshuurlening wordt uitgebreid tot maximaal 4 maanden huur

 • De handelshuurlening zal maximaal vier maanden huur kunnen bedragen (i.p.v. 2 maanden), met een maximumbedrag van 60.000 euro per pand. De verplichte kwijtschelding door de verhuurder wordt niet opgetrokken en blijft dus minimaal 1 maand.
 • Ondernemingen met meerdere panden kunnen meerdere handelshuurleningen verkrijgen. Het totale bedrage dat één onderneming kan ontlenen wordt verhoogd tot maximaal 150.000 euro.
 • Huurders die reeds een handelshuurlening verkregen volgens de huidige regeling (1 of 2 maanden huur) krijgen de mogelijkheid om een extra lening te vragen (in totaal maximaal 4 maanden huur) zonder dat een bijkomende kwijtschelding voor de verhuurder vereist is.
 • Ook ondernemingen die gestart zijn na 12 maart 2020 zullen in aanmerking komen voor een handelshuurlening.
 • Aanvragen voor deze nieuwe regeling: vanaf 4 januari tot uiterlijk 1 maart 2021

Daarnaast is de deadline voor het indienen van het Vlaams Beschermingsmechanisme voor periode van 1 oktober tot 15 november vastgelegd op 31 december 2020 om 15u.


Update 1/12: Ministerieel Besluit 28 november 2020 en update Frequently Asked Questions

Bron: VVSG en publicatie MB 28/11/2020

Via volgende weblink kunt u het volledig Ministerieel Besluit van 28 november 2020 betreffende de corona maatregelen in België downloaden: MB Covid-19 28/11/2020

Het VVSG bezorgde ons ook opnieuw een handig overzicht met de meest gestelde vragen en hun antwoorden betreffende de huidige corona maatregelen. Deze kun je hier downloaden.

Voor meer informatie, aarzel niet om het Economisch Huis te contacteren via info@economischhuis.be OF 059 24 23 00


Update 27/11: Overlegcomité van 27/11 geeft groen licht voor opening niet-essentiële winkels

Bron: www.info-coronavirus.be

Het Overlegcomité heeft vandaag de epidemiologische situatie in ons land besproken. Ondanks de lichte verbetering van de gezondheidssituatie, bevindt ons land zich nog steeds op COVID-alarmniveau vier.

Het Overlegcomité nam volgende beslissingen:

Heropening van winkels onder strikte voorwaarden

Niet-essentiële winkels mogen opnieuw openen vanaf 1 december 2020. Er gelden echter strikte hygiënische voorwaarden:

 • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden (1,5 meter) en het dragen van een mondmasker.
 • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
 • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
 • Personeel krijgt een passende opleiding.
 • De gepaste hygiënemaatregelen worden genomen om de inrichting en het gebruikte materiaal regelmatig te desinfecteren.
 • Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt. Met uitzondering van de minderjarigen van het eigen huishouden of de personen die nood hebben aan begeleiding, die kunnen worden begeleid door één volwassene.
 • Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
 • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.
 • Goede verluchting van de winkel wordt voorzien.

De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:

 • Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
 • Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.
 • Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
 • De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Musea en zwembaden mogen openen conform het protocol van hun sector.


Update 17/11: Regels per sector

Bron: VVSG

Via onderstaande link, kunt u alle huidige regels en een overzicht van de actuele bepalingen per sector terugvinden (update op 17/11/2020 door het VVSG).

Download hier het document met alle regels en bepalingen per sector.


Update 17/11: Wegwijs naar steun voor getroffen ondernemers

Voor heel wat Vlaamse ondernemers is steun noodzakelijk om de impact van de coronacrisis op hun zaak te overleven. Daarom voorzien de overheid en andere instanties een steunpakket om hen een hart onder de riem te steken. Dankzij premies, beschermingsmechanismen of versoepeling van betalingsverplichtingen, kunnen ondernemers een financieringsnood overbruggen.

Steunmaatregelen

Hieronder vind je de voornaamste steunmaatregelen van de Vlaamse Regering op een rijtje:

Handelshuurlening

De Vlaamse Regering voorziet een handelshuurlening voor ondernemingen die door de coronamaatregelen moeilijk hun handelshuur kunnen betalen. Deze lening kan nog tot 1 maart 2020 aangevraagd worden.

Vlaams Beschermingsmechanisme

Het Vlaams Beschermingsmechanisme vervangt dit najaar de corona hinderpremie van het voorjaar. Ondernemingen die door de coronamaatregelen een omzetverlies van minstens 60% hebben, of verplicht moeten sluiten kunnen steun krijgen voor de periode 1 oktober – 15 november en daarna ook voor de periode 16 november – 31 december.

Winwinlening
De Vlaamse Regering wil tijdens de coronacrisis het slapend geld van de Vlaming activeren en inzetten om kmo’s te versterken. Daarom wordt de populaire winwinlening van PMV/z uitgebreid en versoepeld.

Vlaamse Kredietbemiddelaar
Wanneer de communicatie tussen de ondernemer en de bank niet vlot verloopt, kan de Vlaamse Kredietbemiddelaar te hulp komen. Deze dienst tracht met een neutrale aanpak mee te werken aan een oplossing voor financieringsproblemen.

Specifieke steun voor de event-, cultuur- en horecasector


Ondernemers werkzaam in de sectoren cultuur, horeca en evenementen worden zwaar getroffen door het coronavirus.

Naast meer algemene, federale maatregelen zoals het Corona-overbruggingsrecht, het Overbruggingsrecht heropstart, Waarborg coronacrisis (corona-uitbreiding) en Betalingsuitstel en garantieregeling ondernemingskredieten (coronacrisis) worden voor deze noodlijdende sectoren ook specifieke maatregelen gecreëerd of versoepeld.

Denk maar aan een maand gratis auteursrechten, de culturele activiteitenpremie en de uitbetaling van de eindejaarspremie voor horecapersoneel.

Voor deze sectoren biedt VLAIO een overzicht van steun in de Subsidiedatabank:
Alle steun voor de cultuur- en eventsector
Alle steun voor de horecasector

Alle steunmaatregelen via de VLAIO-kanalen

VLAIO bundelt alle steunmaatregelen voor ondernemers van de Vlaamse overheid, maar ook van andere overheden en instanties, via ‘nood aan financiële ademruimte’ op vlaio.be/corona en via de filter ‘coronavirus’ in de Subsidiedatabank.


Update: Corona maatregelen 2/11/2020

Samenvatting corona maatregelen vanaf maandag 2/11/2020

 • Niet-essentiële winkel sluiten. Thuislevering en afhaling mogen wel. Voedingswinkels blijven open.
 • Niet-medische contactberoepen zijn verboden. (zoals kappers en schoonheidsspecialisten)
 • Telewerk is verplicht. Indien niet mogelijk: mondmaskers en ventilatie op de werkvloer verplicht.
 • Restaurants en bars in hotel sluiten. (maaltijden enkel op de kamer)
 • Begrafenissen: max. 15 mensen tijdens de ceremonie. (koffietafels niet meer mogelijk)
 • Vakantieparken sluiten vanaf 3 november, restaurants en zwembaden zijn al gesloten.
 • 1 knuffelcontact buiten je eigen bubbel.
 • Samenkomsten buiten: max. 4 personen, ope veilige afstand om bijvoorbeeld te gaan wandelen.
 • Schoolvakantie verlengd tot en met 15 november 2020.
 • Bovenstaande maatregelen zijn van kracht tot en met 13 december 2020. Dan volgt er een evaluatie.

Wat zijn de essentiële winkels die mogen openblijven?

Enkel voor de essentiële goederen uit de lijst.
Zeker als niet-essentieel wordt beschouwd: meubels, tuinmeubels, barbecuetoestellen, groot keukengerei, mobiele verwarmingstoestellen, decoratieartikelen met uitsluiting van kaarsen, multimedia, elektro, speelgoed, kleding, schoenen, telecomaccessoires, juwelen, lederwaren en sportartikelen.

 • Voedingswinkels, supermarkten en nachtwinkels (tot 22u)
  • Onder voedingswinkels wordt verstaan: chocolatiers, wijnhandels, theewinkels, broodjeszaken, ... uiteraard steeds zonder consumptie ter plaatse.
 • Tankstations en brandstoffen leveranciers
 • Bloemen- en plantenwinkels
 • Tuincentra en boomkwekerijen
 • Dierenvoedingswinkels
 • Kranten- en boekenwinkels
 • Winkels voor medische hulpmiddelen
 • Doe-het-zelf-zaken
 • Gespecialiseerde winkels in kledingstoffen en winkels in breigaren, handwerken en fournituren
 • Winkels voor verzorging en hygiëneproducten
 • Winkels voor papier- en schrijfwaren
 • Telecomwinkels (uitgezonderd accessoires)
 • Groothandels blijven enkel open voor professionele klanten

Alle niet-essentiële winkels moeten sluiten tot en met 13/12/2020:

 • Thuislevering en afhaling is mogelijk
  • OPGELET: enkel op afspraak afhaling mogelijk, klant mag de winkel niet betreden!
 • Uiteraard is online verkoop toegelaten.
 • Leveren bij de klant aan huis mag, hetzij zelf, hetzij via koerier
 • Je mag je klanten op afspraak bestelde producten laten ophalen, met volgende te respecteren regels:
 • De klant mag enkel goederen afhalen die op voorhand besteld waren, bv. via webshop, mail, telefoon, …
 • De klant mag die goederen enkel op afspraak komen afhalen
 • Geen fysiek contact met klant (afstand bewaren, mondmaskers, …)
 • De klant mag de winkel niet binnekomen, dus een aparte ruimte voorzien aan de inkom van de winkel
 • Voorzie signalisatie en circulatie

Wat betekenen de nieuwe coronaregels voor jou als ondernemer?

De overheid besliste op 30 oktober een reeks harde maatregelen om de coronacrisis tegen te gaan. We zetten ze op een rijtje. Overzicht per sector, klik HIER.

De 6 gouden regels blijven bestaan

 • Basisregels hygiëne (handen wassen, ontsmetten, mondmasker, …)
 • Zoveel mogelijk activiteiten buiten laten plaatsvinden
 • Bescherm kwetsbaren, zoals senioren en mensen met zwakkere gezondheid
 • Hou afstand: 1,5m en draag een mondmasker waar dat niet kan
 • Beprek het aantal nauwe contacten zoveel mogelijk
 • Respecteer de regels inzaken bijeenkomsten

Deze maatregelen gelden tot 13 december.

· De basisfilosofie van de maatregelen is zo veel mogelijk contacten vermijden.

Contacten:

 • Je mag slechts één persoon tezelfdertijd bij jou thuis uitnodigen. Dat is direct ook jouw knuffelcontact
 • Buiten mag je met maximaal 4 personen samen zijn.

Ondernemingen:

 • Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Als telewerk niet mogelijk is, moet je als werkgever een attest opmaken voor je werknemer. Op de werkvloer zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines gaan dicht.
 • alle niet - essentiële winkels sluiten. Ophaalpunten en thuislevering blijft wel mogelijk. Deze sluiting van niet - essentiële winkels wordt na een maand (dus begin december) geëvalueerd.
 • alle restaurants sluiten, ook in hotels, op campings, B&B's. Eten kan je in het hotel dus enkel nog in de kamer. Restaurants mogen wel nog afhaalmaaltijden voorzien.
 • alle (niet - medische) contactberoepen (kappers, schoonheidssalons, ...) sluiten.
 • vakantieparken zijn vanaf 3 november gesloten

Ceremonies:

 • op begrafenissen kunnen slechts 15 personen aanwezig zijn. Recepties of rouwmaaltijden zijn niet toegestaan.

Welke diensten mag je nog leveren aan een consument?

Het Ministerieel Besluit bevat een limitatieve lijst van ondernemingen die hun diensten nog fysiek aan de consument mogen leveren.

Voor alle duidelijkheid: deze lijst gaat enkel over het leveren van diensten aan consumenten. Diensten aan professionele klanten kunnen zoals voorheen doorgaan, uiteraard lits naleving van de geldende protocollen.

Volgende ondernemingen / sectoren mogen fysiek diensten blijven leveren aan de consument:

 • De taxidiensten, de diensten van het openbaar vervoer, het spoorvervoer van personen en goederen, andere vervoersmodi van personen en goederen en logistiek, en de essentiële diensten ter ondersteuning van deze transportmodi.
 • De leveranciers en transporteurs van brandstoffen, en de leveranciers van brandhout;
 • De handelszaken en bedrijven die tussenkomen in het kader van de agro-voedselketen, dierenvoeding, de voedingsnijverheid, land- en tuinbouw, productie van meststoffen en andere essentiële grondstoffen voor de agro-voedingsindustrie en visserij;
 • Dierenartsen, inseminatoren voor de veeteelt en dienst van vilbeluik;
 • Diensten voor de verzorging, opvang en het asiel van dieren;
 • Dierenvervoer;
 • De bedrijven actief in het kader van de productie van persoonlijke hygiëne producten;
 • De verpakkingsindustrie verbonden aan de toegelaten activiteiten;
 • De apotheken en farmaceutische industrie;
 • De hotels;
 • De pech-, herstellings-, onderhouds- en naverkoopdiensten voor voertuigen (inclusief fietsen), alsook het ter beschikking stellen van vervangwagens en het vervangen van banden;
 • De diensten die essentieel zijn voor dringende herstellingen die een veiligheids- of hygiënerisico inhouden;
 • De bedrijven actief in de sector van de schoonmaak, het onderhoud en de herstelling voor de andere cruciale sectoren en essentiële diensten;
 • De begrafenisondernemingen, grafdelvers en crematoria;
 • De waterhuishouding;
 • De productieketens die niet kunnen worden stilgelegd omwille van technische of veiligheidsredenen;
 • De postdiensten;
 • De omgevingen van kinderopvang en scholen, met het oog op het organiseren van opvang, internaten, opvangtehuizen en permanente zorginstellingen;
 • De universiteiten en hogescholen;
 • De overheidsdiensten en -infrastructuur die een rol hebben in de essentiële dienstverlening van de toegelaten categorieën;
 • De verzekeringssector;
 • De financiële sector: banken, elektronisch betalingsverkeer en alle diensten die hiervoor nuttig zijn, handel in effecten, financiële markinfrastructuur, buitenlandse handel, diensten die instaan voor de bevoorrading van cash geld, geldtransporten, geldverwerkers en de financiële berichtgeving tussen banken, de diensten verricht door accountants, belastingconsulenten, erkende boekhouders en erkende boekhouder-fiscalisten;
 • Het nationaal, internationaal transport en logistiek;
 • De cementindustrie ;
 • De notariaten ;
 • De energiesector (gas, elektriciteit, en olie): opbouw, productie, raffinaderij, opslag, transmissie, distributie, markt;
 • De watersector: drinkwater, zuivering, winning, distributie, en het oppompen;
 • De chemische industrie, inclusief contracting en onderhoud;
 • De productie van medische instrumenten;
 • De grondstations van ruimtevaartsystemen;
 • De productie van radio-isotopen;
 • Het wetenschappelijk onderzoek van vitaal belang;
 • Het luchtvervoer, de luchthavens en de essentiële diensten ter ondersteuning van het luchtvervoer, de grondafhandeling, de luchthavens, de luchtvaartnavigatie en de luchtverkeersleiding en -planning;
 • De havens, maritiem vervoer, estuaire vaart, short sea shipping, goederenvervoer over water, binnenvaart en de essentiële diensten ter ondersteuning hiervan;
 • De nucleaire en radiologische sector;
 • De technische keuring van de voertuigen;
 • De syndici ;
 • De juridische diensten van de representatieve werknemersorganisaties.
 • De inspectie- en controlediensten;
 • De sociale secretariaten;
 • De noodcentrales en ASTRID;
 • De meteo- en weerdiensten;
 • De uitbetalingsinstellingen van sociale prestaties;
 • De wetgevende en uitvoerende machten, met al hun diensten;
 • De medische zorginstellingen, met inbegrip van de diensten voor preventieve gezondheidszorg;
 • De diensten voor zorg, opvang en bijstand voor oudere personen, voor minderjarigen, voor mindervalide personen en voor kwetsbare personen, met inbegrip van slachtoffers van intrafamiliaal en seksueel geweld;
 • De instellingen, diensten en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor toezicht, controle en crisisbeheer voor milieuzorg en gezondheidszorg;
 • De asiel en migratiediensten met inbegrip van asielopvang en detentie in het kader van gedwongen terugkeer;
 • De integratie en inburgeringsdiensten;
 • De telecominfrastructuur en -diensten (met inbegrip van het vervangen en verkopen van telefoontoestellen, modems, simkaarten en het uitvoeren van installaties) en digitale infrastructuur;
 • De media, de journalisten en de diensten van de communicatie;
 • De diensten voor de afvalophaling en -verwerking;
 • De hulpverleningszones;
 • De diensten en bedrijven voor het beheer van vervuilde gronden;
 • De diensten van private en bijzondere veiligheid;
 • De politiediensten;
 • De diensten van de medische hulpverlening en de dringende medische hulpverlening;
 • Defensie en de veiligheids- en defensie-industrie;
 • De Civiele Bescherming;
 • De inlichtingendiensten- en veiligheidsdiensten, met inbegrip van het OCAD;
 • De justitiediensten en de beroepen die daaraan verbonden zijn: justitiehuizen, magistratuur en penitentiaire instellingen, jeugdinstellingen, elektronisch toezicht, gerechtsdeskundigen, gerechtsdeurwaarders, gerechtspersoneel, vertalers-tolken, advocaten, met uitzondering van psycho-medische-sociale centra voor het herstel in het recht tot sturen.
 • De Raad van State en de administratieve rechtscolleges;
 • Het Grondwettelijk Hof;
 • De internationale instellingen en diplomatieke posten;
 • De noodplannings- en crisisbeheerdiensten, met inbegrip van Brussel Preventie en Veiligheid;
 • De Algemene Administratie van douane en accijnzen;

Overzicht per sector:

Bron: www.unizo.be/corona

Winkels en handelszaken

Horeca

 • Restaurants, cafés, bars, en andere eet - en drinkgelegenheden moeten sluiten. Het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden of niet - alcoholische dranken om mee te nemen is wel nog toegestaan. Je mag ook alcohol meegeven bij zo'n afhaalmaaltijd, maar dat mag maximaal tot 20u. Tot eind 2020 zal het FAVV overigens het organiseren van afhaalmaaltijden niet beschouwen als een activiteit die een aparte registraties nodig heeft. Je kan dus tot eind 2020 op afhaalmaaltijden overschakelen, onder jouw bestaande toelating (1.1) van het FAVV, zonder dat je een bijkomende registratie als 'traiteur' moet vragen.
 • Hotels en logies mogen open blijven, met de nuance dat:
  • vakantieparken, bungalowparken en campings gesloten moeten zijn vanaf 3 november. Vakantieverblijven, bungalows, chalets en kameervoorzieningen die dienen voor het gebruik door de eigener en/of diens huishouden of door een huishouden dat er zijn gewooonlijke verblijfplaats heeft, mogen open blijven voor dat specifieke gebruik, maar alle gemeenschappelijke faciliteiten moeten gesloten blijven.
  • ongeacht de logievorm moeten alle gemeenschappelijke faciliteiten sluiten. Hun restaurant moet sluiten, de gasten moeten dus op hun kamer eten. De bar evenals alle andere faciliteiten (zwembad, sauna, ...) blijven eveneens gesloten. Gemeenschappelijke sanitaire faciliteiten mogen niet gebruikt worden.
  • de grootkeukens en eetzalen voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen mogen open blijven volgens de regels van de horeca (maximaal 4 personen aan één tafel (behalve indien het gaat om een huishouden, enkel zittend consumeren, geen bediening aan de bar, personeel moet mondmasker dragen, contactgegevens moeten geregistreerd worden)
 • Het individueel en collectief gebruik van waterpijpen is verboden in voor het publiek toegankelijke plaatsen.
 • Feestzalen zijn gesloten.

Contactberoepen

De 'contactberoepen' zoals massagesalons, schoonheidssalons, kappers, barbiers, nagelsalons, tatoeage - en piercingsalons, esthetische pedicure en gespecialiseerde voetverzorging moeten sluiten. Ook diensten aan huis kunnen niet doorgaan. Ook zonnebankcentra moeten sluiten.

Markten en ambulante handel

Elke vorm van deur - aan - deur verkoop of ambulante handel is verboden.

Dat betekent dus dat ambulante niet-voeding gerelateerde kramen noch op hun vaste standplaats op de openbare weg, noch via hun vaste ronde, noch via deur- aan - deur mogen verkopen.

De enige uitzonderingen op dit principe:

 • Commerciële vertegenwoordigers mogen wel nog langsgaan bij professionele klanten.
 • Op de openbare markten kunnen mogen ambulante handelaars wel staan, maar enkel voor de verkoop van essentiële goederen.
 • Foodtrucks zijn wel toegelaten, met volgende bijzondere voorwaarden. Onder de vorm van afhaalmaaltijden tot ten laatste 22.00 uur en deze mogen niet ter plekke geconsumeerd worden. De verkoop van alcoholische dranken is verboden tussen 20u en 05u ’s ochtends.

Sport en recreatie

 • Individueel sporten in open lucht blijft mogelijk, en je mag dat doen in een groep van maximaal 4 personen.
 • Alle inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden gesloten voor het publiek. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Een volledig overzicht vind je hier. Dat betekent dus ook dat fitnesszalen, zwembaden, sportcomplexen, cultuurzalen, theaterzalen, bioscopen, feestzalen, evenementenzalen, ... dicht gaan tot minstens 13 december

Bijeenkomsten/Evenementen

 • Privé-bijeenkomsten:
  • Elk gezinslid heeft recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen: zij mogen naast hun knuffelcontact nog 1 persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd. Je mag buiten deze persoon/personen geen andere mensen thuis ontvangen, tenzij voor een essentiële en niet - uitstelbare reden (medische zorgen of zorg en bijstand voor ouderen, minderjarigen of gehandicapte personen)
  • buiten mag je maximaal met 4 personen samenkomen, kinderen onder 12 jaar niet meegerekend
 • handelsbeurzen zijn verboden
 • evenementen (muziek, theater, tentoonstellingen, ...) zijn verboden

Erediensten

 • Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand
 • op begrafenissen en crematies zijn maximaal 15 personen aanwezig, kinderen onder 12 jaar niet meegerekend, recepties en rouwmaaltijden zijn niet toegestaan

Bouwsector

 • Alle bouwwerkzaamheden, ook binnenshuis, blijven volledig mogelijk mits aan de verplichte veiligheidsvoorwaarden wordt voldaan.
 • Groothandels bestemd voor professionelen mogen openblijven, toonzalen voor particuliere verkoop moeten sluiten. Ook verkoop van goederen op individuele afspraak is verboden.
 • Toonzalen/handelaars voor B2B-verkoop is wel toegelaten. Individuele afspraken voor dienstverrichtingen (dus voor het uitvoeren van werken: de levering en plaatsing van nieuwe badkamer, keuken, binnenhuisinrichting, ramen en deuren, vloeren, …) is wel mogelijk, mits het respecteren van alle veiligheidsmaatregelen *. Let op: het blijft verboden om ter gelegenheid van dergelijke individuele afspraken rond te gaan in een toonzaal om materialen te kiezen!

Hou rekening met de regels rond het vervoer van personeel in bestelwagens!

Hou ook rekening met de registratieplicht voor buitenlandse werknemers!

Vrije en intellectuele beroepen en aan medisch verwante beroepen of activiteiten

 • Vrije beroepen kunnen net als paramedische beroepen, hun werkzaamheden voortzetten volgens de bestaande protocols.
 • Apotheken blijven open.

Voorwaarden voor de ondernemingen die open zijn

De ondernemingen die wel open mogen blijven, moeten zich minimaal houden aan de basisregels die in de verschillende gidsen en protocollen zijn vastgelegd:

 • ten aanzien van klanten moet je als ondernemer minstens de regels toepassen die beschreven staan in de Gids voor de Handel van de FOD Economie (indien van toepassing).
 • Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines gaan dicht. Fysieke teambuildings zijn verboden. Werknemers die niet kunnen telewerken, moeten een attest meehebben van hun werkgever.
 • bedrijven waar de werknemers aanwezig zijn omdat ze niet kunnen telewerken, moeten de de nodige maatregelen nemen om een maximale naleving van social distancing te garanderen. Behoor je tot een essentiële sector, dan moet je maatregelen nemen om social distancing in de mate van het mogelijke na te leven. Deze maatregelen ten aanzien van jouw personeel staan beschreven in de Generieke Gids van de FOD Waso, aangevuld met de richtlijnen op sectoraal en/of ondernemingsniveau, en/of andere passende maatregelen die minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming bieden, in overleg met jouw personeel en de diensten voor bescherming en preventie op het werk. Collectieve maatregelen hebben steeds voorrang op individuele maatregelen. Informeer jouw medewerkers, maar ook externen, tijdig over deze maatregelen en voorzie opleiding waar nodig. Telewerk is de regel voor alle functies die zich er toe lenen!
 • sectorprotocollen: ondernemingen moeten zich houden aan de sectorprotocollen die op hen van toepassing zijn. Het overzicht van alle goedgekeurde sectorprotocollen vind je hier. Is er in jouw sector nog geen sectorprotocol goedgekeurd door de bevoegde Minister? Dan moet je je houden aan een set van specifieke regels.

Wat zijn de sancties?

 • De politie zal nauw toezien op de naleving van deze regels, en zal GAS-boetes opleggen van 750 euro wanneer je als ondernemer de regels overtreedt.
 • Bij een volgende overtreding zal je, naast andere sancties en hogere boetes, je zaak verplicht moeten sluiten.
 • Daarnaast zullen er ook andere controlemogelijkheden ingeschakeld worden. Zo zullen controleurs van De Lijn het niet correct gebruik van mondmaskers op bussen van De Lijn kunnen bestraffen met een GAS-boete.

Het volledige Ministrieel Besluit vindt u via deze link.


Update 26/10: Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Bron: VLAIO

Een ondernemer die tussen 1 oktober en 18 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, zal beroep kunnen doen op het Nieuwe Vlaamse Beschermingsmechanisme (NVB). Ook deze steun zal je kunnen aanvragen via de VLAIO-website.

Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme

Omdat Vlaamse ondernemingen opnieuw worden geconfronteerd met een omzetdaling als gevolg van de verstrengde federale coronamaatregelen, heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits, beslist om nieuwe ondersteuningsmaatregelen te nemen.

Concreet zal elke ondernemer die tussen 1 oktober en 18 november 2020 hierdoor een omzetverlies van minstens 60% lijdt, beroep kunnen doen op het nieuwe Vlaamse Beschermingsmechanisme. Ondernemingen kunnen kiezen om een aanvraag in te dienen voor de referentieperiode van 1 oktober tot 15 november 2020 óf voor de periode van 19 oktober tot 18 november 2020. Ook cafés en restaurants die verplicht werden te sluiten komen voor deze steun in aanmerking voor de periode van sluiting.

Hoeveel bedraagt de steun?

De steun bedraagt 10% van de omzet exclusief btw tijdens dezelfde periode in 2019. Zelfstandigen in bijberoep krijgen 5% steun. Voor ondernemingen die nog niet gestart waren in 2019, wordt de omzetdaling vergeleken met de verwachte omzet zoals vermeld in het financieel plan.

De maximale steun bedraagt:

 • Bij keuze voor referentieperiode 1 oktober tot 15 november 2020:
  • € 11.250 voor ondernemingen met < 9 werknemers
  • € 22.500 voor ondernemingen met 10 werknemers of meer
 • Bij keuze voor referentieperiode 19 oktober tot 18 november 2020 én voor cafés en restaurants:
  • € 7.500 voor ondernemingen met < 9 werknemers
  • € 15.000 voor ondernemingen met > 10 werknemers

Cafés en restaurants moeten omzetdaling niet aantonen

Uitbaters van cafés en restaurants die van 19 oktober tot 18 november 2020 verplicht gesloten zijn door de coronavirusmaatregelen, moeten hun omzetdaling niet aantonen. Deze afwijking geldt niet voor ondernemingen waarvan de omzet in de dezelfde periode van 2019 50% of meer betrekking heeft op take away-activiteiten. Zij moeten dus wél een omzetdaling aantonen.

Ook voor de cafés en restaurants bedraagt de subsidie 10% van de omzet, exclusief btw, met een maximale subsidie van € 7.500 tot 9 werknemers en maximaal € 15.000 vanaf 10 werknemers.

Wanneer aanvragen?

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Dit zal pas vanaf eind november mogelijk zijn.

De subsidieaanvraag wordt ten laatste op 31 december 2020 ingediend voor wat betreft de periode tot 15 november of 18 november.

Vraag nu het Vlaams Beschermingsmechanisme aan voor augustus en september

Voor omzetdaling van minimaal 60% in de maanden augustus en september 2020, kan je nog tot en met 15 november 2020 het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen. Klik daarvoor op deze link:

Vlaams beschermingsmechanisme: Een premie voor ondernemingen in Vlaanderen die een substantiële exploitatiebeperking ondervinden door de coronamaatregelen.

Maatregelen op federaal niveau:

Het overbruggingsrecht

 • Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, wordt het ‘Corona-overbruggingsrecht’ verdubbeld. Iemand zonder gezinslast krijgt zo € 2.583. Iemand met kinderen ten laste krijgt € 3.226.
 • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het ‘Overbruggingsrecht heropstart’ verlengd.

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Van zodra hierover meer informatie beschikbaar is kan je dat hier lezen in de VLAIO Subsidiedatabank.

En verder

 • De sociale bijdragen (RSZ) worden tijdelijk kwijtgescholden. Zodra we hier meer over weten wordt deze informatie aangevuld.
 • De regering zal zorgen dat het personeel toch een eindejaarspremie zal uitbetaald worden. Zodra we hier meer over weten wordt deze informatie aangevuld.

Update 20/10 bijkomende steunmaatregelen en informatie

Bron: VVSG

Algemeen

 • Telethuiswerk is voortaan de regel (art. 2 §1)
  Meer bepaald: ‘voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent, in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten en de dienstverlening dit toelaat’.
 • Niemand mag zich op de openbare weg of in de openbare ruimte bevinden tussen 0u en 5u. Uitzonderingen: o.m. professionele verplaatsingen (incl. woon-werkverkeer) (art. 16).
 • De protocollen voor onderstaande sectoren die al van toepassing waren op 18 oktober gelden tot en met uiterlijk 23 oktober. Tegen dan moeten de relevante protocollen aangepast zijn.
  • Casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren
  • Georganiseerde activiteiten op professioneel, cultureel, verenigings- of sportief vlak.
 • Eind deze week zou ook de coronabarometer worden gelanceerd. Mogelijks leidt dit nog tot bijkomende wijzigingen.

Handel

 • De verkoop van alcoholische dranken is in alle inrichtingen, met inbegrip van automaten, verboden vanaf 20u tot 5u. (art. 12)
 • Nachtwinkels moeten sluiten vanaf 22u.
 • Casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren
  • Sluiten voortaan om 23u30 (tenzij het gemeentebestuur een vroeger sluitingsuur oplegt) en blijven ononderbroken gesloten tot minstens 6u.
  • Max. 40 bezoekers tegelijkertijd, tenzij een protocol anders bepaalt.
  • Het aanbieden en nuttigen ter plaatse van drank en voeding is verboden.

Ambulante handel

 • Zijn voortaan verboden:
  • Jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten
  • Kerstmarkten en winterdorpen
 • Nieuwe bepalingen m.b.t. markten
  • Marktkramers mogen geen voeding of drank aanbieden voor consumptie ter plaatse
  • Bezoekers mogen geen voeding of drank ter plaatse nuttigen
 • Nieuwe bepalingen m.b.t. kermissen
  • Het maximale aantal bezoekers wordt beperkt tot 200 (<12-jarigen worden meegeteld)
  • Kermiskramers mogen geen voeding of drank aanbieden voor consumptie ter plaatse
  • Oktoberfoor Oostende gaat niet meer door vanaf zondag 18 oktober 2020 om 19u30

Horeca

 • Naast de discotheken en dancings moeten voortaan ook volgende inrichtingen sluiten:
  • Alle inrichtingen die behoren tot de horecasector en andere drank- en eetgelegenheden
   Uitzondering:
   • voor het aanbieden en leveren van afhaalmaaltijden en niet-alcoholische dranken om mee te nemen tot ten laatste 22u (art. 6 §1)
   • alle logiesvormen, incl. hun restaurant maar met uitzondering van hun andere drankgelegenheden, en dit uitsluitend voor de gasten die er verblijven,
   • grootkeukens voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen.
  • Feest- & receptiezalen, behalve voor rouwmaaltijden na begrafenissen/crematies (art. 8)
 • Voor de nog toegelaten horeca-activiteiten (de hierboven vermelde uitzonderingen) geldt voortaan
  • Max. 4 personen per tafel
  • Geen enkele bediening aan de bar (ook niet in eenmanszaken)
  • 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen (i.p.v. tussen de tafels)

Evenementen

 • Het aanbieden en nuttigen ter plaatse van drank en voeding is voortaan verboden op alle georganiseerde activiteiten, evenementen en voorstellen met publiek. Kantines zijn gesloten.
  Bijgevolg zijn recepties en banketten verzorgd door een professionele traiteur/cateraar voortaan verboden. Uitzondering: rouwmaaltijden na begrafenissen en crematies.
 • Er gelden nieuwe maxima voor georganiseerde activiteiten op professioneel, cultureel, verenigingsvlak:
  • Binnen (en in dezelfde ruimte): max. 40 personen (tenzij afwijking via protocol)
  • Buiten:
   • Activiteiten in club- of verenigingsverband (voor leden): max. 50 personen
   • Evenementen en voorstellingen (voor publiek): max. 400 personen
    Dit kan verhoogd worden via
    • Protocol (vanaf 23 oktober): mits compartimentering per max. 200
    • Toelating CERM/CIRM

Ondersteuningsmaatregelen

Nieuwe Vlaamse premie

Een ondernemer die tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, zal een beroep kunnen doen op een nieuwe Vlaamse premie bij VLAIO. Deze premie bedraagt 10% van de omzet tijdens dezelfde periode in 2019. Die 10% is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de VLAIO corona-update voor bedrijven. Meer info (incl. link naar update).

Vlaams Beschermingsmechanisme

Een ondernemer die in de periode augustus-september 2020 een omzetdaling van minimaal 60%, leed, kan tot en met 15 november het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen via deze webpagina

Overbruggingsrecht

 • Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, zal het crisis-overbruggingsrecht verdubbeld worden. Iemand zonder gezinslast krijgt zo € 2.583. Iemand met kinderen ten laste krijgt € 3.226.
 • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het overbruggingsrecht heropstart verlengd tot eind december.

Beide maatregelen vereisen nog een wetgevend initiatief. Aanvragen kan dus nog niet. Meer info.

Overige

Verder kondigde de regering ook een vrijstelling van de werkgeversbijdragen aan de RSZ en de uitbetaling van de eindejaarspremie voor bepaalde sectoren aan. Meer info ontbreekt vooralsnog.

Terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren van evenementen

De indieningsdatum voor evenementen die starten in 2020 is verstreken. Voor evenementen tussen 1 januari en 1 oktober 2021 kan nog ingediend worden tot 9 november. Meer info.


Ministerieel Besluit 18 Oktober 2020

Het volledig ministerieel besluit kunt u hier lezen: MB 18/10/2020

De horeca (cafés en restaurants) moeten vanaf maandag 19 oktober voor vier weken sluiten. Er komt een evaluatie na 14 dagen. Dat is beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land.
Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven, tot 22 uur 's avonds. Vanaf 20 uur 's avonds is er een verbod op verkoop van alcohol.

"Telewerken wordt de regel, maar bedrijven moeten kunnen blijven draaien. Dus mensen zullen regelmatig gevraagd worden om terug te keren", aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
Wie niet kan telewerken, moet dat in de "meest veilige omstandigheden" kunnen werken.

Kerstmarkten en rommelmarkten zullen niet meer kunnen, markten met voedsel en kleine kermissen mogen wel nog.

Er komt ook in het hele land een avondklok van middernacht tot 5 uur 's ochtends. Je mag in dat tijdslot wel nog buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor je werk.
Ook die maatregel gaat vanaf maandag 19 oktober in werking.

Ook de sociale contacten worden verder ingeperkt. Elke individu mag nog maximaal één nauw (knuffel)contact hebben, buiten het huishouden.
Thuis mogen we nog vier mensen ontvangen, met afstandsregels. Dat moeten twee weken lang dezelfde mensen zijn.

Naar aanleiding van de verstrenging van de maatregelen aangekondigd op 16 oktober komt er een nieuw Vlaams beschermingsmechanisme.
Door de bijkomende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, zullen veel ondernemers een groot omzetverlies hebben.

Wie tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, kan een beroep doen op steun van de Vlaamse overheid. De steun is 10% van de normale omzet.

Ondertussen zijn er voor het eerste Vlaams beschermingsmechanisme al bijna 4.000 aanvragen voor een bedrag van ruim 16 miljoen euro.

Alle restaurants en cafés waarvoor tot sluiting is beslist, vallen hieronder. De steun bedraagt 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019 of een andere gelijkaardige periode.
De 10% is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.
Voor kleine bedrijven ligt het maximumbedrag op 11.250 euro. Voor ondernemingen vanaf 10 werknemers ligt het maximumbedrag op 22.500 euro.

Bron: VOKA


Update 14/10 Handelshuurlening met twee maanden verlengd

Sinds begin juli kunnen ondernemingen, die door de coronamaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen, beroep doen op de handelshuurlening.

De Vlaamse Regering verlengt nu de indieningstermijn tot 1 december.

Voor wie?

Door de federale coronamaatregelen moesten heel wat ondernemingen hun zaak tijdelijk verplicht sluiten, waardoor veel ondernemingen moeilijkheden ondervonden om de huur van hun handelspand te betalen. Om deze ondernemingen te ondersteunen werd het systeem van handelshuurlening in het leven geroepen.

Wat?

De regeling is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder, waarbij de Vlaamse overheid maximaal 2 huurperiodes voorschiet, op voorwaarde dat de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. De handelshuurlening wordt aan de huurder verstrekt door PMV/z-Leningen en kan maximaal 35.000 euro bedragen per onderneming, terug te betalen op 24 maanden aan een rente van 2%.

Aanvragen?

Doe hier uw aanvraag!


Update 14/10 Vraag nu aan: Terugbetaling voorschot evenementen

Bron: www.vlaio.be

De coronacrisis zorgt voor grote onzekerheid bij de evenementensector. De Vlaamse overheid voorziet een terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren, dat werkkapitaal creëert om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf najaar 2020.

De verplichting tot terugbetaling vervalt indien het event geannuleerd wordt omwille van overheidsmaatregelen met betrekking tot COVID-19. Het bedrijfseconomische risico wordt niet afgedekt: ook als het evenement verlieslatend was, moet de steun terugbetaald worden.

Voor wie?

Ondernemingen en verenigingen zonder winstoogmerk.

Waarvoor?

De organisatie van evenementen.

Bedrag

60 % van de totale kost van het evenement - minimaal € 25.000 en maximaal € 800.000.

Aanvragen:

Oproep 2 voor evenementen tussen 1 januari 2021 en 1 oktober 2021 staat nu open. De uiterlijke indieningsdatum is maandag 9 november 2020, 12.00 uur.

Je kan deze steun nu aanvragen!

Start hier jouw aanvraag.


Update 14/10 Vraag nu aan: Vlaams beschermingsmechanisme

Het Vlaams beschermingsmechanisme is een subsidie om bedrijven met een vestiging in Vlaanderen, die door de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad genomen vanaf 29 juli 2020 inzake het coronavirus en de daaruit voortvloeiende maatregelen van de bevoegde autoriteiten inzake burgerlijke veiligheid, exploitatiebeperkingen kennen met een serieuze omzetdaling tot gevolg, financieel te ondersteunen.

Als de verstrengde coronamaatregelen tot een omzetdaling van minstens 60% in de maanden augustus en september 2020 leiden, kan een onderneming een premie ontvangen die toelaat om deze terugloop in ontvangsten te overleven.

Deze premie sluit aan bij de corona hinderpremie, de corona compensatiepremie & de corona ondersteuningspremie.

Voor wie?

Bedrijven in Vlaanderen die een substantiële exploitatiebeperking ondervinden door de coronamaatregelen .

Voorwaarden:

Omzetdaling van minstens 60% tijdens augustus en september 2020 t.o.v. de referentieperiode in 2019.

Bedrag:

7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode (1/2 voor zelfstandigen in bijberoep).

Aanvragen tot 15 november 2020:

Hier aanvragen!


Update 29/09: Ministerieel Besluit van 25 september

Bron: VVSG

Hieronder gaan we in op de wijzigingen ten gevolge van het nieuwe MB die relevant zijn voor de ambulante handel en de kermissen. Daarnaast overlopen we ook enkele belangrijke actuele topics.

Algemeen

 • Alle nieuwe maatregelen gaan in op 1 oktober en gelden voorlopig tot 31 oktober 2020.
 • De sociale bubbel van 5 wordt vervangen door het concept van ‘nauwe contacten’: te beperken tot een referentiecijfer. Op dit moment geldt: 5 contacten/maand/persoon.
 • De algemene mondmaskerplicht wordt vervangen door de plicht om een mondmasker te dragen wanneer de veiligheidsafstand niet kan gerespecteerd worden.
  Voortaan geldt een mondmaskerplicht op volgende locaties:
  • in winkels en winkelcentra (blijft behouden)
  • op handelsbeurzen, in bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea, bibliotheken, casino’s, speelautomatenhallen en horeca-inrichtingen (behalve wanneer men aan de eigen tafel zit) (blijft behouden)
  • in de winkelstraten, op de markten en de kermissen, en op de druk bezochte (private en publieke) plaatsen, die worden bepaald door de lokale overheid en afgebakend aan de hand van een aanplakking die preciseert wanneer de verplichting geldt. (nieuw)
 • Quarantaineplicht: vereenvoudiging en inkorting tot 7 dagen.

Markten en kermissen

 • Men kan voortaan de markt bezoeken met meer dan 2 personen.
 • De algemene mondmaskerplicht op markten en kermissen wordt vervangen door:
  • Mondmaskerplicht waar/wanneer het onmogelijk is om de afstandsregel te garanderen
  • Mondmaskerplicht als de gemeente het oplegt.
 • De overige bepalingen blijven behouden: maximum aantal bezoekers (1 persoon per 1,5 lopende meter kraam voor markten / 400 personen voor jaarmarkten en kermissen), monitoring, circulatieplan, …).

Eerdere verduidelijkingen vanuit het Nationaal Crisiscentrum

Op onderstaande vragen kregen we in de loop van september een antwoord:

 • Moeten kinderen < 12 jaar meegeteld worden in de berekening van het aantal bezoekers/aanwezigen?
  • Ja, voor kermissen/markten
  • Neen, voor evenementen, voorstellingen, …
 • Kan een kermis opgesplitst worden naar twee of meer locaties (bv. om 2 x 400 bezoekers te kunnen ontvangen)?
  Het is toegestaan een kermis op te splitsen, mits aan volgende voorwaarden voldaan is:
  • Niet-aaneensluitende locaties
  • Circulatieroute tussen de locaties
  • Maatregelen om sociale afstand te kunnen respecteren.
  • Geen overschrijding van max. aantal bezoekers per locatie (400 of minder, indien de ruimte niet toelaat om de sociale afstand te bewaren)
  • Wachtrijen zoveel mogelijk vermijden
  • Risicoanalyse en handhaving door lokaal bestuur.

Aanvullende dagpremie ambulante handelaars: aanvragen mogelijk tot 9 oktober

Deze premie is voor de periode van 18 mei tot 30 juni en kan via het webformulier tot 9 oktober aangevraagd worden (zie website VLAIO).


Update 18/09: Terrassen Oostendse horeca kunnen blijven staan tot begin november

Om de horeca maximaal te ondersteunen bij de heropstart, bood Stad Oostende alle horecazaken de kans om hun terras uit te breiden tijdens de zomermaanden. De periode waarin de terrassen kunnen blijven staan, wordt nu verlengd tot en met zondag 1 november 2020 op alle plaatsen waar dit mogelijk is.

Ook voor de winterterrassen zal een soepele regeling worden uitgewerkt. Stad Oostende zal nagaan of die terrassen eventueel ook vroeger kunnen worden opgebouwd. Horeca-uitbaters met vragen hierover zullen zich hiervoor kunnen wenden tot het Economisch Huis.

Meer info vind je hier.


Update 24/08 Mondmaskers in Oostende in open lucht

Omdat de drukste periode van het zomerseizoen voorbij is en het aantal coronabesmettingen in Oostende de laatste weken goed onder controle is, past Stad Oostende de mondmaskerplicht aan. Vanaf nu zijn mondmaskers in open lucht enkel nog verplicht in het historische stadscentrum, waar onder andere de drukste winkelstraten liggen, en op de dijk. Ook op het strand zijn mondmaskers niet langer verplicht.

Vanaf vandaag, 24 augustus, geldt in Oostende enkel nog een algemene mondmaskerplicht in de binnenstad. Het gaat over het gebied afgebakend door de volgende straten: Leopold II-laan, Vindictivelaan, Visserskaai, Zeeheldenplein en Albert I-promenade. Ook het plein voor het treinstation en het stuk van de Natiënkaai voor het station hoort bij deze zone. De algemene mondmaskerplicht in deze zone geldt voor iedereen vanaf 12 jaar die zich te voet verplaatst op het openbaar domein.

De afgebakende zone in de binnenstad waar het verplicht blijft om een mondmasker te dragen:


Update Persbericht 20/08

Vanaf maandag 24/08:

 • Het zal mogelijk zijn om opnieuw met twee te winkelen (deze twee personen kunnen worden vergezeld door minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of door een persoon die hulp nodig heeft).
 • Er zal ook geen tijdslimiet meer zijn bij het winkelen.

Vanaf 1 september:

 • Blijft de sociale bubbel van 5 personen - d.w.z. mensen met wie je nauw contact kan hebben - gelden, onder dezelfde voorwaarden als in augustus. Contacten waarbij de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd, zijn nog steeds beperkt tot 10 personen tegelijk.
 • Rouwmaaltijden na een uitvaart kunnen plaatsvinden met maximaal 50 personen, met inachtneming van de regels die gelden voor de horecasector. De volgende Nationale Veiligheidsraad zal zich buigen over de kwestie van een mogelijke versoepeling van de regels voor recepties in het algemeen.
 • Het maximumaantal personen dat voor een publiek wordt toegelaten - bij sportevenementen, in het theater, in het kader van culturele activiteiten, in gebedshuizen, congreszalen of auditoria - zal worden uitgebreid tot 200 mensen indoor en 400 mensen outdoor.
 • Alle leerlingen zullen dus weer naar school kunnen gaan, over alle onderwijsniveaus heen, op basis van de "code geel" die door de gemeenschappen is bepaald. Ter herinnering: de code geel verwijst naar een situatie waarin het virus nog steeds actief is, maar wel onder controle is. Dit systeem maakt een normale schoolweek van 5 dagen mogelijk, mits bepaalde gezondheidsmaatregelen in acht worden genomen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers voor leerlingen ouder dan 12 jaar en voor leerkrachten, en het opschorten van bepaalde buitenschoolse activiteiten in het secundair onderwijs.

Update 7/08 Vlaams beschermingsmechanisme

Het Vlaams beschermingsmechanisme is een subsidie om bedrijven met een vestiging in Vlaanderen, die door de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad genomen vanaf 29 juli 2020 inzake het coronavirus en de daaruit voortvloeiende maatregelen van de bevoegde autoriteiten inzake burgerlijke veiligheid, exploitatiebeperkingen kennen met een serieuze omzetdaling tot gevolg, financieel te ondersteunen.

Als de verstrengde coronamaatregelen (zie beslissing Veiligheidsraad van 27 juli 2020) tot een omzetdaling van minstens 60% in de maanden augustus en september 2020 leiden, kan een onderneming een premie ontvangen die toelaat om deze terugloop in ontvangsten te overleven.

Deze premie sluit aan bij de corona hinderpremie, de corona compensatiepremie & de corona ondersteuningspremie.

Voor wie?

Bedrijven in Vlaanderen die een substantiële exploitatiebeperking ondervinden door de coronamaatregelen .

Voorwaarden:

Omzetdaling van minstens 60% tijdens augustus en september 2020 t.o.v. de referentieperiode in 2019.

Bedrag:

7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode (1/2 voor zelfstandigen in bijberoep).

Aanvragen tot 15 november 2020:

De online-aanvraag zal mogelijk zijn vanaf oktober.

Klik hier voor meer info!


Update 4/08 Terugbetaalbaar voorschot voor evenementen

Bron: www.vlaio.be

De coronacrisis zorgt voor grote onzekerheid bij de evenementensector. De Vlaamse overheid voorziet een terugbetaalbaar voorschot voor organisatoren, dat werkkapitaal creëert om nieuwe evenementen voor te bereiden en op te zetten vanaf najaar 2020.

De verplichting tot terugbetaling vervalt indien het event geannuleerd wordt omwille van overheidsmaatregelen met betrekking tot COVID-19. Het bedrijfseconomische risico wordt niet afgedekt: ook als het evenement verlieslatend was, moet de steun terugbetaald worden.

Voor wie?

Ondernemingen en verenigingen zonder winstoogmerk.

Waarvoor?

De organisatie van evenementen.

Bedrag

60 % van de totale kost van het evenement - minimaal € 25.000 en maximaal € 800.000.

Aanvragen:

Je kan deze steun nu aanvragen!

Start hier jouw aanvraag.

Meer info op www.vlaio.be


Vraag voor 31 augustus 2020 jouw corona ondersteuningspremie aan

Bron: www.vlaio.be

Omwille van de coronamaatregelen hebben sommige bedrijven door de exploitatiebeperkingen, zelfs na de versoepelingsmaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni jl. een serieuze omzetdaling. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona ondersteuningspremie in het leven geroepen. De corona ondersteuningspremie bedraagt € 2.000. Voor wie een bijberoep uitoefent bedraagt de premie € 1.000.

Voor wie?

Ondernemingen die steeds open zijn gebleven of opnieuw geopend zijn na de versoepeling van de coronamaatregelen en hierdoor een omzetdaling van 60% hebben:

 • ondernemingen die initieel niet moesten sluiten maar exploitatiebeperkingen hadden en in aanmerking komen voor een corona compensatiepremie
 • ondernemingen die bij het begin van de coronamaatregelen verplicht werden hun zaak en fysieke locatie te sluiten en in aanmerking komen voor een corona hinderpremie

Doe hier uw aanvraag voor 31 augustus!


Update 29/07 Alle huidige coronamaatregelen op economisch vlak (vanaf 29 juli 2020)

Bron: Ministerieel Besluit (MB) 28 juli 2020 m.b.t. COVID-19

Winkels

 • Individueel winkelen wordt opnieuw de norm, behalve als er minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben, bijzijn.
 • Je mag maximaal 30 minuten in de winkel blijven. De nadruk ligt dus op functioneel shoppen. In winkelcentra: niet langer dan noodzakelijk en gebruikelijk.
 • De soldenperiode blijft en wordt niet uitgesteld.
 • De sluitingstijd van de nachtwinkels werd vervroegd naar 22u. Nachtwinkels mogen dus open zijn tussen 7u en 22u.
 • Alle verkoopacties op het openbaar domein blijven verboden. Met andere woorden: uitstallingen, vlaggen, reclame- en sandwichborden of andere objecten zijn niet toegestaan.

De gids voor de opening van de handel is ondertussen ook aangepast. Let op: het gaat om de aanpassingen ten gevolge van het MB van 24/7 (met o.m. de mondmaskerplicht op markten). Bovenstaande wijzigingen (o.a. beperking winkelduur) t.g.v. het laatste MB van 28/7 zijn er nog niet in verwerkt.

Horeca

 • Voortaan geldt er een maximum van 10 personen per tafel (i.p.v. 15). Op restaurant of café gaan mag dus enkel met je bubbel van 5 personen en je eigen gezinsleden.
 • Registratie is verplicht. De klanten van de horeca zal worden gevraagd een e-mailadres of telefoonnummer achter te laten, zodat ze in geval van een infectie tijdig verwittigd kunnen worden. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en kan niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
 • Alle coronamaatregelen voor de horeca op een rij vindt u hier.

De gids voor een veilige opstart van de horeca is ondertussen ook aangepast. Let op: het gaat om de aanpassingen ten gevolge van het MB van 24/7 (met o.m. de verplichte registratie). Bovenstaande wijziging (max. 10 personen) t.g.v. het laatste MB van 28/7 is er nog niet in verwerkt.

Markten en kermissen

 • Ook op markten moet er weer individueel gewinkeld worden en niet langer dan noodzakelijk en gebruikelijk. Dezelfde uitzonderingen zijn van toepassing: minderjarige die onder hetzelfde dak woont of persoon die nood heeft aan begeleiding.
 • Voor alle markten en kermissen blijft de bepaling gelden van max. 1 bezoeker per 1,5 lopende meter aan het kraam.
 • Specifiek voor jaarmarkten en kermissen geldt bovendien een absoluut maximum van 200 bezoekers.

Evenementen

Het maximum aantal personen dat ‘evenementen, voorstellingen, gezeten recepties en banketten toegankelijk voor het publiek, en wedstrijden’ mag bijwonen, is verlaagd tot:

 • Binnen: 100 personen (i.p.v. 200)
 • Buiten: 200 personen (i.p.v. 400)

Bovendien geldt er nu ook een mondmaskerplicht (vanaf 12 jaar) op deze evenementen, voorstellingen, …

Overige

 • Registratie is verplicht op plaatsen waar groepen mensen een langere tijd actief samen doorbrengen; bv. in de wellnesscentra, zwembaden, casino's en speelautomatenhallen, feest- en receptiezalen, alsook voor het bijwonen van sportlessen. Ook in de horeca blijft registreren verplicht.
 • Recepties en banketten met privékarakter worden beperkt tot maximum 10 personen (voorheen tot 50 personen).
 • Telewerk wordt opnieuw sterk aangeraden.

Stad Oostende voert extra maatregelen in:

 • In Oostende is het voor een taxibestuurder en de passagiers (ouder dan 12 jaar) verplicht om een mondmasker te dragen. Als er geen passagiers in het voertuig meerijden, moet de chauffeur geen mondmasker dragen.
 • Mondmaskers zijn verplicht voor alle verplaatsingen op het openbaar domein binnen de volledige bebouwde kom van Oostende. Vind hier de veelgestelde vragen over het mondmaskergebruik in Oostende.

Update 24/07 coronamaatregelen in Oostende

Aangezien de situatie sterk verschilt van gemeente tot gemeente, hebben de lokale autoriteiten een prominente rol te spelen.

Om de situatie onder controle te houden, besliste Stad Oostende om voortaan mondmaskers te verplichten in de volledige bebouwde kom van Oostende.

Om ervoor te zorgen dat het sociaal-economische leven kan blijven functioneren én om de verdere verspreiding van het coronavirus covid-19 tegen te gaan, besliste Stad Oostende vandaag om mondmaskers te verplichten voor alle verplaatsingen op het openbaar domein binnen de bebouwde kom.

Er zijn een aantal uitzonderingen voorzien. De verplichting om bij een verplaatsing een mondmasker te dragen geldt niet:

 • Tijdens verplaatsingen met de auto, moto(r).
 • Tijdens verplaatsingen met de step of fiets met uitzondering van de dijk. Op de dijk is een mondmasker steeds verplicht ook met de fiets of step.
 • Tijdens verplaatsingen op het strand om te gaan zwemmen in zee.
 • Tijdens de beoefening van een intensieve sportactiviteit (uitgezonderd wandelen). Let op, wie sport op de dijk moet ook een mondmasker dragen.
 • Tijdens werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vergen.
 • Tijdens het nuttigen van voedsel en drank.
 • Voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is.
 • Voor kinderen tot en met 12 jaar.

Belangrijk: op de Zeedijk moet je vanaf 12 jaar altijd een mondmasker dragen, ook als je neerzit. Enkel als je iets eet of drinkt, mag je het mondmasker tijdelijk afnemen. Ook voor fietsers, steppers, wie met een gocart rijdt … is een mondmasker verplicht op de dijk. Dat is een provinciale beslissing van de gouverneur die geldt voor de hele kust.

De opgelegde maatregelen zullen door de Lokale Politie nauwgezet worden gecontroleerd en gehandhaafd. Overtredingen zijn strafbaar.

Er wordt extra gecontroleerd in horecazaken en beach bars; zitten is verplicht en de zitcapaciteit mag niet overschreden worden.

De viskramen op de Visserskaai zullen achteruit worden geplaatst om meer ruimte te maken.


Update 24/07 Bijkomende maatregelen om de heropflakkering van het coronavirus af te remmen

Bron: Crisiscentrum

Op 23 juli 2020 is de Nationale Veiligheidsraad samen gekomen om een stand van zaken op te maken over de gezondheidssituatie in ons land en om de nodige maatregelen te nemen.

Er werd besloten om fase 5 van het afbouwplan niet te activeren. Het aantal personen voor recepties en evenementen met publiek blijft dus gelijk. Wat de beurzen betreft is een hervatting van de activiteiten voorzien voor 1 september, onder strikte voorwaarden en afhankelijk van de evolutie van de epidemie.

Hieronder een overzicht van de maatregelen die vanaf zaterdag 25 juli in het hele land van toepassing zullen zijn. Deze gelden bovenop de nu al geldende verplichtingen.

 • Het dragen van een mondmasker zal vanaf nu ook verplicht zijn:
  • Op markten, rommelmarkten en kermissen
  • In winkelstraten en op alle drukke plaatsen (privé of openbaar) zoals bepaald door de plaatselijke autoriteiten
  • In alle openbare gebouwen voor de delen die toegankelijk zijn voor het publiek
  • In horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten

Het dragen van een mondmasker blijft sterk aanbevolen in alle andere gevallen, vooral in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

 • De sluitingstijd van de nachtwinkels wordt vervroegd naar 22u. Nachtwinkels mogen dus open zijn tussen 7u en 22u.
 • De klanten van de horeca zal worden gevraagd een emailadres of telefoonnummer achter te laten, zodat ze in geval van een infectie tijdig verwittigd kunnen worden. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en kan niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
 • In het algemeen zullen de controles versterkt worden.

Update 22/07 Mondmaskers verplicht

Draag het correcte mondmasker!

Mondmaskers helpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, als aanvulling op de zogenaamde "barrièregebaren" zoals handhygiëne en sociale afstandsregels. We zijn ondertussen vertrouwd geraakt met vele verschillende modellen mondmaskers en dat in allerhande materialen.

Stilaan wordt het type masker dat op bovenstaande afbeelding te zien is, enorm populair. Met een plexi schermpje voor de mond, zien we dit type masker vooral in de horeca-sector opduiken.

Dit masker is wellicht aangenamer om dragen dan een echt mondmasker, maar biedt te weinig bescherming gezien het onvoldoende neus en mond bedekt. De Federale Overheidsdienst heeft dan ook gewaarschuwd dat dit masker daarom niet als alternatief gebruikt mag worden voor het verplichte mondmasker.

Omdat wij u, uw personeel en uw klanten veilig en gezond willen houden, vragen wij u dan ook hiermee rekening te houden en een conform mondmasker te dragen.


Update 10/07 Reclameborden niet toegestaan op openbaar domein

De Nationale Veiligheidsraad van 24 juni 2020 heeft de overgang naar fase 4 van het afbouwplan vanaf 1 juli goedgekeurd.

Specifiek voor de detailhandel blijft de maatregel van kracht waarbij alle verkoopacties op het openbaar domein worden verboden.
Met andere woorden: uitstallingen, vlaggen, reclame- en sandwichborden of andere objecten zijn niet toegestaan.

Deze maatregel, van kracht sinds de heropening van 11 mei, dient om de social distancing en vlotte circulatie in de winkelstraten te verzekeren.

Meer informatie via de website van FOD Economie en in de Gids voor heropening van de handel.


Update 7/07 Handelshuurlening

Bron: https://www.vlaio.be/nl/nieuws/online-toepassing-handelshuurlening-beschikbaar

Door de federale coronamaatregelen moe(s)ten heel wat ondernemingen hun zaak tijdelijk verplicht sluiten. Intussen lopen de kosten voor de huur van hun zaak verder op en er zijn weinig of geen inkomsten. Om deze ondernemers te ondersteunen, voorziet de Vlaamse Regering een handelshuurlening. De overeenkomst kan retroactief toegepast worden vanaf de maand april.

Concreet zal de Vlaamse overheid maximaal 2 huurperiodes voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder 1 of 2 maanden huur vrijwillig kwijtscheldt. Zo kan de verhuurder bijvoorbeeld de huur voor april en mei kwijtschelden en kan de huurder op die manier een lening aanvragen voor de maanden juni en juli. De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder, terwijl de huurder de lening aangaat. De lening kan maximaal € 35.000 zijn. De terugbetaling van kapitaal en intrest begint pas na 6 maanden te lopen en moet 24 maanden na toekenning van de lening terugbetaald worden. Er is een rente van 2%.

De online toepassing om de aanvraag te doen vind je via www.vlaio.be/handelshuurlening. Sinds begin juni kan je ook op deze webpagina alvast een modelovereenkomst voor de handelshuurlening vinden. De aanvraag moet voor 1 oktober 2020 ingediend worden. Na de aanvraag zullen de eerste leningsovereenkomsten aan de aanvragers voorgelegd worden ter ondertekening vanuit PMV. Vanaf 15 juli zal VLAIO voorzien in bemiddeling tussen huurder en verhuurder om tot een overeenkomst te komen.


Update 1/07

Bron: Ministerieel Besluit (MB) 30 juni 2020 m.b.t. COVID-19

Op de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen woensdag werd het volgende beslist voor fase 4. Deze maatregelen gaan in vanaf 1 juli:

Markten:

 • De beperking van maximum 50 kramen is opgeheven.
 • Alle markten (dus niet enkel de weerkerende i.e. dagelijks, wekelijks en tweewekelijks) kunnen georganiseerd worden.
 • Het dragen van een gelaatsscherm door marktkramers is toegelaten indien een mondmasker niet mogelijk is om medische redenen.
 • De markt- en kermiskramers mogen voeding en dranken aanbieden voor consumptie ter plaatse mits naleving van de richtlijnen voor de horeca.
 • De bepaling m.b.t. het individueel marktbezoek is opgeheven. (let op: voorlopig is de bepaling nog niet geschrapt in het protocol).

Kermissen:

 • Kermissen worden NIET beschouwd als evenementen maar worden georganiseerd volgens dezelfde richtlijnen als de markten.
 • Kermissen mogen niet plaatsvinden tussen één uur ’s nachts en zes uur ’s morgens.

Evenementen

 • Gemeenten moeten voorafgaandelijk toelating geven voor volgende georganiseerde activiteiten:
  • Een evenement, voorstelling, gezeten receptie of banket toegankelijk voor het publiek, of wedstrijd
  • Voor zover er sprake is van een publiek van meer dan 200 personen OF als deze activiteit plaatsvindt in de publieke ruimte.
  • Bij deze toelatingsbeslissing maakt de gemeente gebruik van de zogenaamde ‘evenementenmatrix’.
 • Evenementen, voorstellingen, (sportieve) wedstrijden en betogingen mogen niet plaatsvinden tussen een uur ’s nachts en zes uur ’s morgens.

Voor al deze evenementen gelden volgende maxima m.b.t. het aantal personen (‘het publiek’):

Indoor

Outdoor

Vanaf 1 juli

200

400

Vanaf 1 augustus

400*

800*

(* Permanente infrastructuren met een zittend publiek kunnen een uitzondering aanvragen op deze maxima.)

Covid Event Risk Model (“evenementenmatrix”)

Dit model moet toegepast worden bij éénmalige evenementen in de publieke ruimte. Aan de hand van een vragenlijst krijgt het evenement een kleur: rood, oranje, groen.

Toerisme Vlaanderen, EventFlanders, het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool en de Alliantie van Belgische Event Federaties hebben de voorbije weken hard gewerkt aan het COVID Event Risk Model. Dit model bestaat uit een online tool én een protocol waarmee alle event professionals in België, zowel uit de publieke als (non-)profitsector, kunnen nagaan hoe COVID-veilig hun event is.

Vanaf 1 juli zijn het protocol en de online tool gratis beschikbaar via www.covideventriskmodel.be. Met deze tool kunnen organisatoren het COVID-veiligheidsrisico van hun event in kaart brengen.

Het model is zo opgebouwd dat je door het invullen van een eenvoudige vragenlijst een event kan scannen op het COVID-veiligheidsrisico. Dat risico wordt bepaald door een aantal parameters waarvan geweten is dat ze de verspreiding van het COVID-virus verkleinen of, in sommige gevallen, net verhogen.

 • Een rood label geeft aan dat het event een groot risico kan vormen voor verdere verspreiding van het virus.
 • Voor een event met een oranje label wordt geadviseerd om nog extra maatregelen te nemen om het risico voor verdere verspreiding van het virus te beperken alvorens het te (laten) organiseren.
 • Een groen label geeft aan dat het event als voldoende COVID-veilig wordt beschouwd om in de huidige fase van de epidemie georganiseerd te worden.

Deze labels zijn adviserend en geven enkel inzicht in het COVID-veiligheidsrisico. Voor de organisatie van een event dient er uiteraard ook nog met andere veiligheidsrisico’s rekening gehouden te worden.

Steden en gemeenten zijn niet alleen belangrijke organisatoren van events maar spelen ook een belangrijke rol in het al dan niet gunnen van events die er op hun grondgebied worden georganiseerd. Het COVID Event Risk Model kan hierbij een adviserende rol spelen.

Circussen

De circussen mogen onder welbepaalde voorwaarden vanaf 1 juli weer publiek ontvangen.

Het Circuscentrum ontwikkelde een leidraad voor tentcircussen en klassieke circussen.

Meer info: website circuscentrum


Samenvatting persconferentie 24/06

Bron: https://www.vvsg.be/

Globaal

Het centrale uitgangspunt, ‘Alles is toegelaten, behalve …’ (in plaats van: ‘Alles is verboden, behalve …’), blijft gehanteerd.

De 6 ‘gouden regels’ blijven van kracht, weliswaar met beperkte wijzigingen:

 • het respecteren van de hygiënevoorschriften;
 • activiteiten liefst in de buitenlucht organiseren;
 • het nemen van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren;
 • het respecteren van de veiligheidsafstand;
 • de regel van de uitgebreide bubbel, die wordt vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin. Ter herinnering: dit is een individueel recht;
 • groepsactiviteiten mogen niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle niet-gekaderde samenscholingen, ongeacht of ze binnen- of buitenshuis plaatsvinden

Volgende ondernemingen mogen vanaf 1 juli onder bepaalde voorwaarden (cf. protocollen en eerdere bepalingen m.b.t. activiteiten zoals crowd management) opnieuw opstarten:

 • zwembaden en wellnesscentra;
 • pretparken en binnenspeeltuinen
 • theaters en
BijlageGrootte
PDF-pictogram mb_23062021.pdf544.18 KB
PDF-pictogram 20210630_corona_overzicht_regels_per_sector.pdf421.57 KB
PDF-pictogram faq_nl_31_08_2021.pdf815.61 KB
PDF-pictogram 20210901_overzichtevenementen.pdf213.45 KB
PDF-pictogram faqevenementen-v30082021.pdf347.5 KB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-handel_01092021.pdf3.21 MB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-horeca_01092021.pdf800.16 KB
PDF-pictogram 20210929_mb_covid-19_gecoordineerdeversie_vvsg.pdf356.53 KB
PDF-pictogram decreet_cst_29_oktober_2021.pdf35.08 KB
PDF-pictogram faq_evenementen_-_v29102021_nl-zt.pdf328.09 KB
PDF-pictogram faq_nl_29_oktober_21.pdf684.13 KB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-handel.pdf3.21 MB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-horeca.pdf644.39 KB
PDF-pictogram kb-19.11.21.pdf436.45 KB
PDF-pictogram 20211119_kb_covid-19.pdf386.5 KB
PDF-pictogram 20211119_kb_covid-19_gecoordineerdeversie_vvsg.pdf297.8 KB
PDF-pictogram mb2021_318_1.pdf393.12 KB
PDF-pictogram Gecoördineerde versie KB-27112021293.51 KB
PDF-pictogram Gids opening horeca643.23 KB
PDF-pictogram gids opening handel3.21 MB
PDF-pictogram FAQ-30112021824.92 KB
PDF-pictogram Gecoördineerde versie 04.12.21329.32 KB
PDF-pictogram Ministerieel besluit 04.12.21418.24 KB
PDF-pictogram Gids horeca643.16 KB
PDF-pictogram Gids handel3.21 MB
PDF-pictogram FAQ 4.12.21865.23 KB
PDF-pictogram kb_24.12.2021.pdf442.94 KB
PDF-pictogram 20211231_kb_covid-19_gecoordineerdeversie_vvsg.pdf307.24 KB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-handel_1.pdf3.8 MB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-horeca_1.pdf643.09 KB
PDF-pictogram 20211231_faq.pdf893.37 KB
PDF-pictogram faq_evenementen_-_061222021_nl-zt.pdf275.62 KB
PDF-pictogram fodkan_barometer_vrijetijdsactiviteiten_in_groep_nl_def2_zonder.pdf483.94 KB
PDF-pictogram fodkan_barometer_publieksevenementen_nl_def2_zonder.pdf834.85 KB
PDF-pictogram fodkan_barometer_horeca_nl_def2_zonder.pdf819.31 KB
PDF-pictogram 20220127_kb_covid-19.pdf470.54 KB
PDF-pictogram fodkan_barometer_vrijetijdsactiviteiten_in_groep_nl_def2_zonder.pdf483.94 KB
PDF-pictogram fodkan_barometer_publieksevenementen_nl_def2_zonder.pdf834.85 KB
PDF-pictogram fodkan_barometer_horeca_nl_def2_zonder.pdf819.31 KB
PDF-pictogram gov_11022022.pdf632.21 KB
PDF-pictogram 20220217_kb_covid-19.pdf484.64 KB
PDF-pictogram 20220217_kb_covid-19_gecoordineerdeversie_vvs_2.pdf334.94 KB
PDF-pictogram vragen_en_antwoorden_covid-19.pdf1.89 MB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-horeca_1.pdf640.09 KB
PDF-pictogram coronavirus-gids-opening-handel_1.pdf3.1 MB
PDF-pictogram faq_53_nl.pdf868.07 KB
PDF-pictogram generiekegids_maart2022.pdf6.97 MB
PDF-pictogram 20220305_kb_covid-19_gecoordineerdeversie_vvsg.pdf304.6 KB
PDF-pictogram 20220305_kb_covid-19.pdf351.99 KB