Met het biodiversiteitsproject ‘biOSTdiversity’ toont Luchthaven Oostende dat duurzaamheid, veiligheid én innovatie perfect hand in hand kunnen gaan. Op een ongebruikte graspiste van maar liefst 22 hectare – op veilige afstand van vliegactiviteiten – werd een nieuwe thuis gecreëerd voor tal van inheemse vogels, roofvogels en kleine zoogdieren.
Het project werd intern ontwikkeld op basis van ideeën van het luchthavenpersoneel. Inmiddels zijn er meer dan 50 uitkijkpalen geplaatst, die rust- en nestplaatsen bieden aan onder andere torenvalken en buizerds. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor bedreigde soorten zoals de grutto, wulp, scholekster en de kamsalamander.
Slimme balans tussen natuur en veiligheid
Dichter bij de start- en landingsbaan wordt een doordacht kort-grasbeleid toegepast in combinatie met diervriendelijke afschrikmethoden, zoals geluidssignalen. Op die manier worden vogels op een zachte manier weggeleid van de risicovolle zones. Het resultaat? Een merkbare daling in het aantal birdstrikes, en dus een veiligere luchthaven én een winst voor de biodiversiteit.
Duurzaamheid als rode draad
Het biodiversiteitsproject is geen alleenstaand initiatief. De luchthaven investeert al jaren in duurzame oplossingen:
- Een zonnepark voorziet in de volledige energiebehoefte, met overschot die gedeeld wordt met buurtbewoners.
- Elektrificatie van het voertuigenpark, met een ambitie van 35% elektrische wagens tegen eind dit jaar.
- Hergebruik van materialen bij de vernieuwing van de landingsbaan (50% van de bestaande verharding).
- Volledige overstap naar LED-verlichting op de landingsbanen, vliegtuigplatformen en terminal.
- Een nieuw verwarmingssysteem dat het gasverbruik met 20% vermindert en jaarlijks 128 ton CO₂ bespaart.
Oostendse ondernemers als duurzame voortrekkers
Als Economisch Huis zijn we bijzonder trots op deze mijlpaal van een belangrijke economische speler in onze regio. Het project toont hoe duurzame innovatie en economische ontwikkeling elkaar kunnen versterken.
Wij moedigen ook andere ondernemingen aan om – net als Luchthaven Oostende – stappen te zetten richting een circulaire, toekomstgerichte economie.
Proficiat aan het voltallige team! Een inspirerend voorbeeld van hoe lokale initiatieven wereldwijde erkenning kunnen krijgen.