Verhoging van het maximumjaarinkomen voor flexi-jobs
Voortaan kunnen flexi-jobbers meer bijverdienen op jaarbasis. Dit biedt jou als werkgever extra flexibiliteit om piekmomenten op te vangen met ervaren krachten — zonder de administratieve rompslomp van klassieke tewerkstelling.
Studenten mogen meer uren werken én vanaf 15 jaar
Studenten zullen voortaan al vanaf de leeftijd van 15 jaar kunnen werken, op voorwaarde dat ze de eerste twee jaren van het middelbaar onderwijs hebben afgerond. Bovendien wordt het aantal toegestane uren studentenarbeid per jaar verhoogd naar 650 uren. Dat betekent dat je als werkgever langer en flexibeler een beroep kunt doen op gemotiveerde studenten, ook buiten de traditionele zomermaanden.
Waarom is dit belangrijk voor jouw onderneming?
Deze wijzigingen maken het eenvoudiger om jonge werkkrachten aan te werven, in te zetten op meer continuïteit én tegelijk de loonkosten beheersbaar te houden. Ideaal dus voor sectoren zoals horeca, retail, toerisme of eventplanning.
Burgergegevens raadplegen: Nieuwe digitale tool om gegevens van jobstudenten en flexi-jobbers te checken
In een steeds digitaler wordende wereld is snelle en efficiënte toegang tot de juiste informatie cruciaal – zeker bij het aanwerven van nieuwe medewerkers.
De nieuwe RSZ-tool ‘Burgergegevens raadplegen’ biedt werkgevers een betrouwbare en gebruiksvriendelijke manier om in één oogopslag de gegevens te controleren. (Een flexi-job moet drie kwartalen eerder ten minste 80% hebben gewerkt. En een jobstudent moet voldoende uren over hebben.) Zo win je tijd en voorkom je administratieve fouten.
Wil je inspelen op deze nieuwe mogelijkheden en vlot studenten of flexi-jobbers aanwerven?
Wij helpen je graag verder met advies en ondersteuning.
📩 Neem contact op met ons team: info@economischhuis.be of 059 24 23 00